5+1 λόγοι για να σπουδάσεις στο Χημικό ΑΠΘ

Της Αναστασίας Μαρίας Μαμαλίγκα

5+1 λόγοι για να σπουδάσεις στο Χημικό ΑΠΘKαι κάπως έτσι έφτασε η ώρα για τα μηχανογραφικά. Δυσαρεστημένοι, χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα ήρθε η ώρα να κάνετε το πρώτο βήμα για να σχεδιάσετε το μέλλον σας. Άλλοι θέλουν να γίνουν γιατροί, άλλοι πυροσβέστες, άλλοι ηθοποιοί. Με εσένα φίλε/φίλη μου που θέλεις να γίνεις χημικός τι γίνεται; Γιατί θες να περάσεις στο κάτω-κάτω στο τμήμα Χημείας Θεσσαλονίκης; Για να δούμε…

Γιατί είναι από τις λίγες σχολές στην Ελλάδα, που ό,τι μαθαίνεις  στο αμφιθέατρο, την επόμενη ημέρα θα το εφαρμόσεις στο εργαστήριο. Ειδικά εάν σου αρέσει η ιδέα του εργαστηρίου και των πειραμάτων, το χημικό είναι η κατ’εξοχην σχολή για σένα. Τα εργαστήρια δεν είναι στον αριθμό τους τόσα όσο και παλαιότερα, λόγω περικοπών, ωστόσο σίγουρα θα έχεις την ευκαιρία να δεις και να εφαρμόσεις πολλές εργαστηριακές τεχνικές που δεν είχες ιδέα ότι υπάρχουν.

Γιατί έχει πολλές προοπτικές για την καριέρα σου και είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται συνέχεια. Ακόμη κι αν δε γνωρίζεις ακριβώς τι θέλεις να κάνεις στο μέλλον, είναι σίγουρο ότι στο Χημικό θα βρεις κάτι να σου ταιριάζει. Θέλεις να παράγεις κρασί; Να αναλύεις το νερό; Να δουλεύεις στη βιομηχανία, σε εργοστάσια τροφίμων, στην εκπαίδευση; Nα ασχοληθείς με τα φάρμακα, τα καλλυντικά ή τη  ρύπανση του περιβάλλοντος; Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Οτιδήποτε αγοράζεις, καταναλώνεις ή έρχεσαι σε επαφή περνάει από τα χέρια ενός χημικού.

Γιατί αποκτάς θετική σκέψη. Ερχόμενος σε επαφή με μια από τις βασικές επιστήμες μαθαίνεις πώς να…μαθαίνεις, να λύνεις προβλήματα της καθημερινότητας σου πιο αποτελεσματικά και να λειτουργείς οργανωμένα και μεθοδικά. Πώς θα κάνεις το ψωμί να φουσκώνει περισσότερο και τo παρκέ να γυαλίζει; Oι γνώσεις που παίρνεις είναι τέτοιες που μπορούν να εφαρμοστούν και στην καθημερινότητά σου, από την καθαριότητα του σπιτιού, μέχρι τη μαγειρική και  την τέχνη.

Γιατί η χημεία είναι τόσο βασική επιστήμη που βρίσκεται πίσω από οποιοδήποτε επίτευγμα της ιατρικής, της τεχνολογίας, της γενετικής, της μηχανικής. Πώς δημιουργούνται συνεχώς νέα υλικά, πιο ελαφριά και ανθεκτικά; Πώς βελτιώνονται διαρκώς τα εξαρτήματα στην ιατρική; Πώς αυξάνεται η χωρητικότητα  και μειώνεται το μέγεθος των σκληρών δίσκων; Σε οποιαδήποτε εξέλιξη παρατηρείς γύρω σου κρύβεται από πίσω η χημεία. Για αυτό άλλωστε η χημεία είναι μάθημα που υπάρχει είτε ως υποχρεωτικό είτε ως επιλογής στις περισσότερες σχολές θετικών επιστημών.

Γιατί κάνει τα μυστήρια της ζωής…λιγότερο μυστήρια. Τα πάντα γύρω σου είναι χημεία. Εσύ, εγώ, το φαγητό σου, τα ρούχα σου, η θάλασσα, η οθόνη που κοιτάς αυτή τη στιγμή. Μικροσκοπικά άτομα και μόρια σου δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσεις τον κόσμο γύρω σου. Γιατί τα φύλλα το φθινόπωρο γίνονται κίτρινα, τι γράφουν  οι ετικέτες στα μπισκότα, γιατί λιώνει το παγωτό; Αν ασχοληθείς λίγο και εκτός σχολής με τα όσα μαθαίνεις στο αμφιθέατρο, θα εκπλαγείς με το τι μυστικά κρύβει ο κόσμος γύρω μας.

Γιατί είναι συναρπαστική η χημεία. Γιατί τα πειράματα σου δεν θα είναι κάτι που έχεις ξανακάνει. Θα φωσφορίζουν στο σκοτάδι, θα βγάζουν μπουρμπουλήθρες, θα αλλάζουν φυσική κατάσταση και θα δημιουργούν κρυστάλλους. Και στην τελική θα σου μείνει η ποδιά και τα γυαλιά του εργαστηρίου για τις απόκριες.

Για αυτό λοιπόν αν σε συναρπάζουν κάποιοι από αυτούς τους λόγους, αξίζει να έρθεις στο Χημικό Θεσσαλονίκης. Δεν θα είναι όλα εύκολα, καθώς είναι μια απαιτητική επιστήμη, αλλά αν ασχοληθείς μαζί της και την αφήσεις να σου διδάξει τα μυστικά της θα εκπλαγείς με τον κόσμο γύρω σου.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!