Φοιτητική ζωή στη Λάρισα

της Αθηνάς Παπαγεωργίου-Μαξιμιάδου

Η πόλη της Λάρισας είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Αποτελεί την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και βρίσκεται στο κέντρο του ανατολικού τμήματος της Θεσσαλίας. Η Λάρισα του 2024 είναι μία σύγχρονη πόλη, γεμάτη διασκέδαση και πολιτισμό, πάντα έτοιμη να υποδεχθεί τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες.

Σχολές

Η Λάρισα φιλοξενεί πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγκεκριμένα τις εξής:

Σχολή Επιστημών Υγείας

Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών

Σχολή Τεχνολογίας

Σχολή Γεωπονικών Επιστημών

Δραστηριότητες στη Λάρισα

Αρχικά, μία απλή βόλτα στους πεζόδρομους του κέντρου (Βενιζέλου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Κούμα, Ασκληπιού, Ερμού, Παπακυριαζή) αλλά και τις γεμάτες κόσμο πλατείες (Κεντρική, Ταχυδρομείου, Μπλάνα) οι φοιτητές θα καταλάβουν ότι η Λάρισα μπορεί να τους χάρισει υπέροχες στιγμές. Αν και φημίζεται για την πληθώρα καφετερειών, με λίγο μοναχά περπάτημα θα συναντήσουν όλα τα είδη διασκέδασης. Από το φαγητό και το χαλαρό ποτό μέχρι το ξέφρενο πάρτυ το βράδυ για όλα τα γούστα, χωρίς φυσικά να χάσει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις πραγματοποιούνται στην πόλη.

Η Λάρισα δεν παραλείπει να δίνει απλόχερα και την ξεκούραση που μπορεί να χαρίσει η επαφή με την φύση. Το πάρκο Αλκαζάρ με ιστορία που ξεπερνάει τα 100 έτη, είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πάρκο της πόλης. Βρίσκεται δίπλα στις όχθες του Πηνειού και κάτω από το λόφο του Φρουρίου και το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλείου.

Αξιοθέατα

Ένα από τα στολίδια της πόλης είναι Α΄ Αρχαίο θέατρο, που κάποτε χωρούσε 10.000 θέσεις. ΛάρισαΛίγο πιο πάνω οι φοιτητές θα αντικρήσουν Μεγάλο Οθωμανικό Λουτρό του 15ου αιώνα μ.Χ. (tip: τον χειμώνα μπορούν να απολαύσουν εκεί το ποτό τους). Δυτικότερα κι όχι πολύ μακρυά θα βρουν το Β’ Αρχαίο θέατρο το οποίο χρησιμοποιούταν στα ρωμαϊκά χρόνια για θεατρικές παραστάσεις όταν το Α΄Αρχαίο θέατρο μεταμορφώθηκε σε αρένα.

Επιπλέον, προχωρώντας προς το φρούριο, οι φοιτητές θα δουν την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, το Μπεζεστένι που αποτελούσε τη σκεπαστή αγορά από τον 16ο αιώνα και ύστερα και το παλαιοχριστιανικό λουτρό της πλατείας Λαμπρούλη. Επίσης, αξίζει δε να περπατήσουν στις όχθες του Πηνειού όπου θα συναντήσουν για ακόμα μία φορά την ομορφιά της φύσης μαζί με πολλούς ανθρώπους να περνούν τον χρόνο τους εκεί κάνοντας γυμναστική, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή απλά Λάρισαχαλαρώνοντας. Επίσης, ο Μύλος του Παππά, κάτω ακριβώς από το Φρούριο, κτίστηκε το 1893, σήμερα δεσπόζει στεγάζοντας το ιδιαίτερα αξιόλογο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων και μια σειρά από πολιτιστικές δραστηριότητες. Τέλος το Γενί Τζαμί στην πλατεία Μπλάνα είναι ένα κτίριο του 20ου αιώνα το οποίο αξίζει της προσοχής. Εκεί λειτουργούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, μέχρι τα ευρήματα να μεταφερθούν στο Διαχρονικό Μουσείο.

Κοντινοί προορισμοί

Τα Αμπελάκια και η κοιλάδα των Τεμπών χαρίζουν απλόχερα φρέσκο αέρα και πολλές βόλτες. Στην ίδια κατεύθυνση οι φοιτητές μπορούν να γνωρίσουν τα χωριά Μεγαλόβρυσο και Μεταξοχώρι, που βρίσκονται στις παρυφές του Κισσάβου. Φυσικά κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια δεν πρέπει να ξεχάσει ότι τους ζεστούς μήνες μπορούν να αδράξουν την ημέρα, πηγαίνοντας στις πανέμορφες παραλίες των Δήμων Αγίας και Τεμπών. Τέλος, το ίδιο κοντά βρίσκεται και ο ξακουστός Πλαταμώνας για πολλά μακροβούτια.

 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!