Κριτική βιβλίου ‘‘Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον’’

του Νικόλα Στυλιανού

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Richard Bach γεννήθηκε το 1936 στις ΗΠΑ. Εργάστηκε ως πιλότος στην Air Force Reserve, Richard Bachγεγονός που δείχνει να τον επηρέασε και στο συγγραφικό του έργο καθώς πολλές φορές αναφέρεται σε πτήσεις είτε ως αυτές καθαυτές, είτε προσδίδοντάς τους μια πιο φιλοσοφική έννοια. Συσχετίζει τη πτήση με την έννοια της ελευθερίας, κάτι που θα αναλύσουμε και παρακάτω. Συνεπώς δικαίως τα περισσότερά του έργα χαρακτηρίζονται ως ημι-αυτοβιογραφικά. Πέρα από το μυθιστόρημα “Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον”, είναι γνωστός και για άλλα του βιβλία όπως το έργο του “Παραισθήσεις”, “Ένας” κ.α.

Η ιστορία του βιβλίου “Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον”

Το έργο του “Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον” εκδόθηκε το 1970 από τον εκδοτικό οίκο Macmillan και έγινε best seller ανάμεσα σε άλλα μυθιστορήματα. Προηγουμένως όμως είχε απορριφθεί 18 φορές από άλλους εκδοτικούς οίκους. Η αιτιολογία των απορρίψεων που δέχθηκε όπως ο ίδιος αναφέρει στο τέλος του βιβλίου, ήταν ότι τα ζώα δεν μιλάνε και πως δεν θα προκαλούσε καμία εντύπωση στο αναγνωστικό κοινό ένα μυθιστόρημα με αυτό το περιεχόμενο. Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως είχαν άδικο. Η ιστορία του γλάρου Ιωνάθαν Λίβινγκστον, εντυπωσίασε τους αναγνώστες με τα βαθιά νοήματα που κρύβει σε κάθε σελίδα της.

Ο σκοπός του Ιωνάθαν Λίβινγκστον

Σκοπός του έργου του Richard Bach “Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον”, είναι να παρακινήσει τον αναγνώστη ώστε να αναζητήσει το προσωπικό υψηλό νόημα της ζωής του. Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον ανακάλυψε πως το νόημα της ζωής του βρίσκεται στο πέταγμα. Αντί απλώς να το χρησιμοποιεί ως ένα μέσο για να εξασφαλίζει τη τροφή του όπως οι υπόλοιποι γλάροι του σμήνους, προσπάθησε να το τελειοποιήσει, ανακαλύπτοντας νέες τεχνικές πετάγματος οι οποίες θεωρούνταν από τους υπόλοιπους απειλητικές. Έφτασαν κιόλας στο σημείο να τον εξορίσουν για αυτές του τις φιλοδοξίες. Παραλληλίζοντας λοιπόν το γλάρο με τον άνθρωπο, ο συγγραφέας μας προτρέπει να αναζητήσουμε ο καθένας μέσα μας τί μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και να στρέψουμε σε αυτό όλη μας τη προσοχή, αψηφώντας τα εμπόδια που θα μας παρουσιασθούν και αδιαφορώντας για την επικριτική γνώμη των γύρω μας.

Γλάρος Ιωνάθαν

Κάνοντας τις δικές μας επιλογές χωρίς να περιοριζόμαστε από τη κοινή γνώμη, θα καταφέρουμε πραγματικά να αισθανθούμε την αυτοπραγμάτωση και να νιώσουμε ελεύθεροι. Το μυθιστόρημα του Richard Bach αποτελεί ένα είδος αφύπνισης της συνείδησης του αναγνώστη και μπορεί να θεωρηθεί επίκαιρο σε κάθε εποχή. Αποτελεί μια φιλοσοφική αναζήτηση. Ο Ιωνάθαν Λίβινγκστον βρήκε τη λύτρωση μέσα από την εξερεύνηση της τέχνης του πετάγματος. Ο αναγνώστης πού τελικά θα καταλήξει;

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!