Κολύμβηση: η άσκηση που θα σου αλλάξει τη ζωή

της Ιουλίας Πρίγκου

Επιστημονικές μελέτες παρουσιάζουν την κολύμβηση να συγκαταλέγεται στα κορυφαία προγράμματα εκγύμνασης που μπορεί κανείς να εντάξει στην αθλητική του ρουτίνα. Έχοντας ως περίοδο έναρξης το καλοκαίρι, το κολύμπι μπορεί σταδιακά να ενταχθεί στην καθημερινή άσκηση σε κάποιο κολυμβητήριο. Η εγγραφή σε ένα κολυμβητήριο έχει πολλαπλά οφέλη, διότι, σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή, συμβάλλει στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης  και μπορεί να παράσχει παράλληλα οφέλη στα ενδότερα συστήματα του οργανισμού.

Ποια η αξία της κολύμβησης ως γυμναστική για την αύξηση της αθλητικής δραστηριότητας;

  • Βοηθάει στο αδυνάτισμα και στην ενδυνάμωση
  • Είναι μια εύκολη γυμναστική ανεξαρτήτου βάρους και ηλικίας που προσαρμόζεται σε κάθε εποχή του έτους
  • Είναι ιδανική για αποκατάσταση τραυματισμών λόγω της έλλειψης κραδασμών εντός του νερού
  • Αυξάνει τις καύσεις και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό
  • Η άσκηση στο νερό βοηθάει στην ενδυνάμωση του πνεύμονα
  • Γυμνάζει ταυτόχρονα όλες τις μυϊκές ομάδες

Σημεία του σώματος που γυμνάζονται

Η κολύμβηση είναι από τις μορφές γυμναστικής που ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα. Συμβάλλει στην τόνωση της καρδιάς, του μυϊκού συστήματος και βελτιώνει την αντοχή.

Είναι μια προπόνηση με την οποία μπορεί να αυξηθεί και να γυμναστεί ταυτόχρονα το σύνολο των μυϊκών ομάδων, χωρίς να επιβαρυνθούν οι αρθρώσεις. Παράλληλα, παρέχεται ευεργετικό όφελος και στην καρδιά, καθώς το κολύμπι είναι μορφή αερόβιας άσκησης. Έτσι, ενδυναμώνεται η λειτουργία της, ενώ τονώνεται και η κυκλοφορία του αίματος.

Επίσης, μέσω της κολύμβησης γυμνάζονται οι ώμοι, τα χέρια, οι γλουτοί, ο κορμός, η πλάτη και οι γοφοί. Το νερό και, ειδικά σε πισίνα που δεν υπάρχει αλάτι το οποίο συμβάλει στην άνωση, προσφέρει αντίσταση, κάτι που αυτομάτως αναγκάζει τον κολυμβητή να αυξήσει το ποσοστό της προσπάθειας του, ώστε να επιπλεύσει.

Tips συν… Tips για την κολύμβηση

Θάλασσα και πώς να μην βαρεθείς το μπάνιο σου

Αν ανήκεις στους τύπους που η κολύμβηση είναι μόνο καλοκαιρινή ασχολία… και αν βρίσκεσαι σε διακοπές σε κάποιο νησί το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εξερευνήσεις τα υπέροχα νερά στα οποία κολυμπάς. Ιδανικά αν έχει κάποια άλλη κοντινή παραλία που μπορείς να πας κολυμπώντας χωρίς να κάνεις κάποιο συγκεκριμένο στυλ κολύμβησης δε θα αντιληφθείς πως θα έχουν περάσει τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας.

Επίσης, πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει η παρέα την ώρα της κολύμβησης, καθώς θα αφιερώσεις αρκετό χρόνο με αυτήν μέσα στο νερό. Προσοχή! Μην απομακρύνεσαι πολύ από την περιοχή της θάλασσας και απόφυγε την είσοδο στη θάλασσα, έπειτα από ένα πλούσιο γεύμα. Καλό θα ήταν να περιμένεις 3 – 4 ώρες.

Πισίνα

Ξεκινάω κολυμβητήριο… Εκεί, αρχικά θα πρέπει να γνωρίζει κανείς τις ώρες που η πισίνα είναι διαθέσιμη για το κοινό. Επίσης, πριν την έναρξη θα πρέπει να προηγηθούν ιατρικές εξετάσεις, δερματολόγος και παθολόγος (ή καρδιολόγο). Ενώ, τέλος, απαραίτητη είναι και η γνώση και των συνθηκών υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται, τόσο στο χώρο του κολυμβητηρίου, όσο και εντός της πισίνας.

Τι θερμίδες καίω με το κολύμπι:

Παρακάτω παρατίθενται ένας μέσος όρος θερμίδων που μπορεί κανείς να κάψει σε μόλις 30’ λεπτά εκτελώντας κάποιο από τα στυλ. Οι θερμίδες που καίει ο κάθε άνθρωπος εξαρτάται ,τόσο από το βάρος του, όσο και από την ένταση με την οποία εκτελεί μια δραστηριότητα.

 

 

 

 

60 κιλά 70 κιλά 80 κιλά
Πρόσθιο 315 kcal 368 kcal 420 kcal
Ύπτιο 252 kcal 295 kcal 336 kcal
Eλεύθερο (μέτριο) 252 kcal 295 kcal 336 kcal
Πεταλούδα 360 kcal 420 kcal 465 kcal

Μπορώ να κάνω άλλες ασκήσεις μέσα στο νερό;

Η απάντηση είναι φυσικά και ναι! Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους διάφορα aqua fitness προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από το κλασσικό aqua aerobic υπάρχει aqua yoga, pilates μέχρι και ποδήλατο. Τα θετικά αποτελέσματα του aqua fitness οφείλονται στο γεγονός ότι οι παλμοί στο νερό μειώνονται πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τα ίδια αποτελέσματα με την συμβατική γυμναστική με λιγότερο όμως κόπο. Ενώ ένα ακόμα πλεονέκτημα που σου χαρίζουν αυτές οι ασκήσεις που εκτελούνται στο νερό είναι ότι λόγω της άνωσης ανεβαίνει και το επίπεδο δυσκολίας με αποτέλεσμα η εκγύμναση να είναι αποδοτικότερη και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!