Εκδήλωση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Της Αργυρώς Κασώτη

Ποιος είναι ο τρίτος τομέας της οικονομίας μας;

Η κοινωνική οικονομία, η οποία χαρακτηρίζεται ως ο τρίτος τομέας της οικονομίας, δεν αποτελεί μόνο μία εναλλακτική πρόταση για την οικονομία, αλλά βάζει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την συλλογική βιωσιμότητα.

Το Σάββατο 1 Απριλίου, το citycampus.gr σε συνεργασία με την FairTradeHellas διοργάνωσε, στα γραφεία του site, εκδήλωση σχετικά με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος SSEDAS (Social and Solidarity Economy as Development Approach for Sustainability), που εκπροσωπεί η FairTradeHellas στην Ελλάδα. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η εξοικείωση των αρθρογράφων με τον τρίτο τομέα της οικονομίας μας.

Η FairTradeHellas, είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός, που προωθεί το Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο στην Ελλάδα. Οι εθελόντριες της οργάνωσης, Αργυρώ Κασώτη και Κατερίνα Ρέντζου, μας μίλησαν για τη σημασία που έχει η κοινωνική οικονομία στην χώρα, και στην κοινωνία μας αλλά και για επιχειρηματικές ευκαιρίες που αυτή μας προσφέρει.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση της FairTradeHellas, όσον αφορά στον σκοπό της και στους στόχους της, καθώς και μία σύντομη αναφορά στα προγράμματα με τα οποία προωθούν την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στην χώρα μας. Στην συνέχεια, παρουσίασαν εν συντομία τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και ανέλυσαν το Νόμο ΚΑΛΟ (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία). Ακόμη, μίλησαν για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) αλλά και για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που εμφανίζονται στα πλαίσια του Νόμου. Τέλος, έγινε λόγος για μερικές κοινωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης εμπεριείχε ένα διαδραστικό κομμάτι, όπου οι αρθρογράφοι είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μία δική τους κοινωνική επιχείρηση. Μέσα από αυτή την δραστηριότητα είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε, και στην πράξη, ότι όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται από κοινού μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη ολόκληρης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία δεν αποτελεί απλά μία προσωρινή λύση. Είναι μία βιώσιμη λύση, όπου όλοι έχουμε πρόσβαση είναι δίκαιη και ισότιμη. Η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας μας και να φέρει οικονομική ανάκαμψη.

Δείτε το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=7gqRYcFK5cI

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα SEEDAS: https://www.fairtrade.gr/programmata/susy/

Νόμος ΚΑΛΟ (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία): https://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/781#load_article_24883

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!