4+1 Κοινωνικές ταινίες που άλλαξαν τον τρόπο σκέψης μας

του Θανάση Βραχνή

Ο κινηματογράφος στις μέρες μας έχει γίνει πλέον μια βιομηχανία. Οι παραγωγοί έχουν σκοπό να “παράξουν” όσες περισσότερες ταινίες μπορούν, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές να είναι βαρετές, με κακό σενάριο ή απλά να μην έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στον θεατή τους.

Την λύση σε αυτό το πρόβλημα, ήρθαμε να δώσουμε, καθώς στη συνέχεια θα σας προτείνουμε μερικές κοινωνικές ταινίες που χαράχτηκαν στο μυαλό μας και άλλαξαν τον τρόπο σκέψης μας!

The pursuit of happiness (Το κυνήγι της ευτυχίας)

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η συγκεκριμένη ταινία ακολουθεί τον Chris Gardner έναν εφευρέτη, ο οποίος επενδύοντας όλες του τις οικονομίες είναι έτοιμος να εισέλθει στην αγορά με μια νέα καινοτόμα ιατρική συσκευή. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια για εκείνον… Η γυναίκα του τον εγκαταλείπει, το σχέδιό του αποτυγχάνει, τα χρέη μαζεύονται και πρέπει να μεγαλώσει και τον μικρό του γιο. Πλέον άστεγος και χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν ο Chris αρχίζει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για να επιβιώσει και να εξασφαλίσει στον γιο του ένα καλύτερο αύριο. Από την μια προσπαθεί να πουλήσει τις συσκευές του και από την άλλη έχει να ανταγωνιστεί άλλα 20 άτομα για μια θέση χρηματιστή!

Intouchables (Oι Άθικτοι)

Και αυτή η ταινία εμπνέεται από μια πραγματική ιστορία και την εξέλιξη μιας ιδιαίτερης φιλίας. Πρωταγωνιστές είναι οι γαλλικής καταγωγής, Driss και Phillipe, με τον πρώτο να είναι ένας φτωχός νεαρός μεγαλωμένος στα γκέτο του Παρισιού και τον δεύτερο να είναι ένας τετραπληγικός και, παράλυτος από τον λαιμό και κάτω, εκατομμυριούχος. Στην προσπάθειά του να βρει έναν έμπιστο βοηθό, από όλους του υποψηφίους, o Phillipe ξεχωρίζει τον Driss για έναν και μοναδικό λόγο: το γεγονός ότι ο Driss του συμπεριφέρθηκε σαν να είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος! Ενώ η εργασία αυτή στην αρχή φαίνεται σαν αγγαρεία, οι δύο πρωταγωνιστές καθώς περνά ο καιρός δένονται όλο και περισσότερο και γίνονται οι καλύτεροι φίλοι. Ακόμα και όταν τελείωσε η σύμβαση του Driss και αναγκάζεται να φύγει, δεν αργεί πολύ να επισκεφθεί και πάλι τον φίλο του για να του κάνει ένα τελευταίο δώρο, που θα του αλλάξει την ζωή.

Τhe Hunt (Το κυνήγι)

Σε ένα μικρό χωριό της Δανίας, ζει ένας νηπιαγωγός, ο Lucas, που μετά από ένα παιδικό ψέμα θα αλλάξει όλη του η ζωή. Η κόρη του κολλητού του φίλου, Klara έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τον πρωταγωνιστή μας. Ο Lucas την συμπαθεί πολύ και την έχει σαν παιδί του, εκείνη όμως χωρίς να μπορεί να κατανοήσει τα συναισθήματά της, ως μικρό παιδάκι, νομίζει ότι τον αγαπάει και του εξομολογείται. O Lucas της εξηγεί ότι δεν είναι αγάπη αυτό που νιώθει και την συνοδεύει σπίτι της. Η Klara πάνω στον θυμό της και αποφασίζει να διαδώσει μια ψεύτικη φήμη στις φίλες της, για το τι της «έκανε» ο Lucas. Οι φήμες βέβαια ξεφεύγουν και αρχίζει ένα σκάνδαλο με τον Lucas στη μέση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάσει την δουλειά του, την ερωμένη του αλλά και να αποξενωθεί. Η αλήθεια μαθεύεται μόνο όταν ο πατέρας της μικρής την ακούει να λέει συγγνώμη στον Lucas στο όνειρο της. Έπειτα από αυτό απολογείται και ο ίδιος στον φίλο του και τον βοηθά στην κοινωνική του αποκατάσταση.

Dallas Buyers Club

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Ron, ένας ομοφοβικός και τοξικομανής ηλεκτρολόγος που πρόσφατα διαγνώστηκε με AIDS. Με τους γιατρούς να του δίνουν 30 μέρες ζωής και χωρίς να υπάρχει επίσημη θεραπεία, ο Ron ξεκινάει μια προσωπική προσπάθεια για να επεκτείνει την διάρκεια ζωής του. Διαπιστώνει ότι το φάρμακο που του χορηγούν στην πραγματικότητα τον σκοτώνει σιγά σιγά και χορηγείται στους ασθενείς για το κέρδος. Στην συνέχεια μετά από εκτενή έρευνα ανακαλύπτει και εισαγάγει από το Μεξικό ένα φάρμακο που καταπολεμά το AIDS. Το μόνο εμπόδιο του είναι ο οργανισμός φαρμάκων που, για προφανείς λόγους, δεν πιστοποιεί το φάρμακο. Ο Ron δεν τα παρατά και ξεκινάει το Dallas Buyers Club, μέσα από το οποίο ουσιαστικά πουλάει το φάρμακο σε άλλους ασθενείς και βγάζει κέρδος για να ικανοποιήσει τον εθισμό του. Στην διάρκεια αυτής της προσπάθειάς του, αντιμετωπίζει τους φόβους του και συμφιλιώνεται με μια τρανσέξουαλ γυναίκα, επίσης θετική στο ιό, η οποία μετέπειτα γίνεται και συνεργάτης του.

Seven Pounds (Επτά ζωές)

Μετά από ένα δυστύχημα λόγω απρόσεκτης οδήγησης, ο πρωταγωνιστής βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του, καθώς είναι υπαίτιος για τον θάνατο της γυναίκας του και έξι ακόμα ανθρώπων. Αποφασισμένος πλέον να αλλάξει τη ζωή του αλλά και πικρά μετανιωμένος για τις πράξεις του, ξεκινάει να βρει επτά ανθρώπους, των οποίων η ζωή είναι δύσκολη αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις περιορισμένη. Ο σκοπός του είναι να αλλάξει την ζωή τους προς το καλύτερο. Για να το επιτύχει αυτό οργανώνει βήμα βήμα την δικιά του αυτοκτονία, με σκοπό να τους δωρίσει τα όργανα του. Η ταινία απεικονίζει την σκληρή προσωπική κρίση αλλά και την δύναμη της αυτοθυσίας του πρωταγωνιστή στην προσπάθειά του να εξιλεωθεί.

Στην παραπάνω λίστα μπορεί να παρατηρήσατε ότι απουσιάζουν κάποιες κοινωνικές ταινίες που θεωρούνται ορόσημα του κινηματογράφου, όπως “Το Πράσινο Μίλι” και άλλες παρόμοιες. Σκοπός, ωστόσο, είναι να σας προσφέρουμε διαφορετικές και όχι τόσο γνωστές ταινίες που αξίζει να δείτε και να προβληματιστείτε γύρω από τα θέματα που θίγουν!Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!