Πανεπιστήμιο Κρήτης: Master σε Κλασικές Σπουδές

της Φωτεινής Τσαϊλάρη

Λίγα Λόγια για το τμήμα

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδρύθηκε το 1983, προσφέροντας εξαρχής πρωτοποριακές υπηρεσίες. Δίνοντας έμφαση στο Πρόγραμμα Σπουδών, παρείχε στους φοιτητές τη δυνατότητα επιλογής πολλών μαθημάτων καθώς και συμμετοχής τους σε σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα, έκανε την αρχή στον τομέα των τεχνών, ιδρύοντας τον πρώτο τομέα Θεατρολογίας-Μουσικολογίας, ενώ προώθησε τις κινηματογραφικές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Ελλάδος.

Προκήρυξη Μεταπτυχιακών Σπουδών 2020-2021

Το Πανεπιστήμιο προσφέρει τόσο στους Προπτυχιακούς όσο και στους Μεταπτυχιακούς φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και κατάρτιση, ενώ χορηγεί κάθε χρόνο έναν μεγάλο αριθμό υποτροφιών και προκηρύξεων για τα Μεταπτυχιακά του προγράμματα. Για την ακαδημαϊκή χρόνια 2020-2021 προκηρύσσει την εισαγωγή 13 πτυχιούχων στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλασικές Σπουδές» για το εαρινό εξάμηνο, που οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

 

Διαδικασία Αίτησης

Οι σπουδαστές μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα από 1/11/2020 έως 15/12/2020. Οι υποψήφιοι, αφού εισέλθουν στην ιστοσελίδα, θα πρέπει να δημιουργήσουν νέο λογαριασμό, αν δεν έχουν ήδη, διαφορετικά θα εισέλθουν στο σύστημα με τα προσωπικά τους στοιχεία. Στη συνέχεια, επιλέγουν την ενότητα «Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών», ενεργοποιώντας την επιλογή «Αίτηση Υποψηφιότητας» ή «Η αίτηση μου» από την ενότητα Φιλοσοφική Σχολή / Τμήμα Φιλολογίας / Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Κλασικές Σπουδές». Κατόπιν, συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία, επισυνάπτουν όλα τα δικαιολογητικά και υποβάλλουν οριστικά την αίτηση τους.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά

Τα Δικαιολογητικά που χρειάζεται να υποβάλλουν οι υποψήφιοι είναι:

 1. Αντίγραφο Πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών, στην οποία να αναγράφεται ο βαθμός του πτυχίου. Οι πτυχιούχοι του εξωτερικού μαζί με το αντίγραφο του πτυχίου τους πρέπει να υποβάλλουν και την επίσημη μετάφραση του, καθώς και το πιστοποιητικό αντιστοιχίας ή ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ.
 2. Πιστοποιητικό Σπουδών με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων του Προπτυχιακού.
 3. Βιογραφικό, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται οι σπουδές, η επαγγελματική/ερευνητική εμπειρία του υποψήφιου ή οποιαδήποτε άλλη επιστημονική του δράση. 
 4. Αντίγραφα πιστοποιητικών ξένων γλωσσών επιπέδου τουλάχιστον Β2.
 5. Έκθεση 500-1000 λέξεων, στην οποία θα αναγράφουν τα μαθησιακά, επιστημονικά και ερευνητικά τους ενδιαφέροντα.
 6. Αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους αλλοδαπούς υποψήφιους.
 7. Οποιαδήποτε έγγραφο, που θα βοηθάει στην καλύτερη αξιολόγηση της αίτησης τους (βραβεία, πτυχιακή εργασία, διαγωνισμοί, σεμινάρια κλπ.)
 8. Πιστοποιητικό επάρκειας ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς υποψήφιους.

Σημαντικές Πληροφορίες

 • Τα αρχεία πρέπει να είναι σε μορφή PDF με ατομικό μέγεθος έως 2MB και συνολικό έως 20 MB.
 • Κάθε δικαιολογητικό πρέπει να είναι ένα ανεξάρτητο PDF.
 • Δικαιολογητικά με μερικές σελίδες καθώς και φωτογραφίες απορρίπτονται.
 • Τα αντίγραφα των παραπάνω δικαιολογητικών δε χρειάζεται να είναι επικυρωμένα.
 • Είναι απαραίτητο να είναι σωστά, αληθή και ευανάγνωστα.
 • Για εκείνους τους σπουδαστές που πετύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις θα ελεγχθεί η γνησιότητα των τίτλων.

Πρόγραμμα Εξετάσεων

 • Λατινική Φιλολογία 18/01/2021 (11:30-14:30).
 • Αρχαία Ελληνική Φιλολογία 19/01/2021 (11:30-14:30).

*Η προφορική εξέταση θα γίνει το απόγευμα της 19ης Ιανουαρίου 2021 ή στις 20/01/2021. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν.

Φοίτηση

Η φοίτηση για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι δωρεάν και ξεκινά το Φεβρουάριο του 2021. Η ελάχιστη διάρκεια της είναι τα 4 εξάμηνα, ενώ υπάρχει δυνατότητα μερικής φοίτησης ή αναστολής. Η παρακολούθηση των μαθημάτων καθίσταται υποχρεωτική.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!