Καταργήθηκαν οι μονάδες Ects;

 

ects

 

Της Νάντιας Μορφωνιού

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί τις τελευταίες μέρες με αφορμή το άρθρο 11 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, στο οποίο αναφέρεται ότι «τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ απονέμουν τίτλους σπουδών τμημάτων ή σχολών μετά την επιτυχή παρακολούθηση προγράμματος σπουδών, το οποίο δύναται να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό διδακτικών και όχι πιστωτικών μονάδων. Οι διδακτικές μονάδες ισούνται με το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών θεωρητικής και εργαστηριακής διδασκαλίας εντός του μαθήματος ή της σχολής, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα σπουδών, προσαυξημένο με τον αριθμό ωρών που αντιστοιχούν στην εκπόνηση ασκήσεων, εκθέσεων εργασιών, δοκιμίων και μελετών. Ο αριθμός των διδακτικών μονάδων που αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, ισοδυναμεί με τις πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μονάδων Κατοχύρωσης Μαθημάτων (ECTS) για το εξάμηνο αυτό».

Η αλλαγή αυτή πιστεύεται πως εγκυμονεί κινδύνους για το σύστημα αναγνώρισης των ελληνικών πτυχίων στον ευρωπαϊκό χώρο καθώς και τη δυνατότητα κινητικότητας των φοιτητών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθείται το ενιαίο σύστημα που ορίζει η Διακήρυξη της Μπολόνια του 1999, σύμφωνα με το οποίο τα πτυχία απονέμονται μετά από συμπλήρωση συγκεκριμένου αριθμού πιστωτικών μονάδων που προσμετρούνται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μονάδων Κατοχύρωσης Μαθημάτων (ECTS) (ενδεικτικά για ένα πτυχίο τμήματος τετραετούς φοίτησης απαιτούνται 240 ECTS). Οι πιστωτικές μονάδες αναφέρονται στον φόρτο εργασίας του φοιτητή, προκειμένου να επιτύχει τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα (ώρες διδασκαλίας, ώρες διαβάσματος και εκπόνησης εργασιών). Οι διδακτικές μονάδες από την άλλη πλευρά δείχνουν τον αριθμό ωρών διδασκαλίας ανά εβδομάδα για κάθε μάθημα. Η διαφορά στην καταμέτρηση των μονάδων ενδέχεται να προκαλέσει και κωλύματα στα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, όπως το Εrasmus+, με μπλοκάρισμα των ανταλλαγών προς τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, καθώς και στην αναγνώριση πτυχίων που έχουν αποκτηθεί σε αλλοδαπά πανεπιστήμια.

Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το ίδιο, διαψεύδει την έντονη αυτή φημολογία περί κατάργησης του συστήματος των πιστωτικών μονάδων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Περί κατάργησης των Πιστωτικών Μονάδων και άλλων μυθευμάτων:

Το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία ουδόλως αγγίζει ή μεταβάλλει, πόσο μάλλον καταργεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS). Απλώς ορίζει πως ο αριθμός των Διδακτικών Μονάδων που αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, ισοδυναμεί με τις Πιστωτικές Μονάδες. Άρα τα περί Grexit των πτυχίων των ελληνικών Πανεπιστημίων μάλλον είναι προϊόν exit από την πληροφόρηση και την καλόπιστη κριτική των εμπνευστών τους.

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ:

http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typoy-kai-dimosion-sxeseon-main/deltia-typoy-main/13204-08-05-15-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD.html

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!