Πώς θα κρίνεις αν η θέση εργασίας που σου προσφέρουν είναι για σένα;

της Κατερίνας Μούκα

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις αναρωτηθεί ποια θέση εργασίας εκεί έξω είναι τελικά κατάλληλη για σένα. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς ο καθένας μας μπορεί να βρει τη δουλειά που του ταιριάζει. Εδώ έρχεται να σε βοηθήσει το ακόλουθο άρθρο. Ποιες είναι οι ερωτήσεις λοιπόν που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν δεχθείς μια πρόταση για δουλειά;

Ποιά θα είναι τα καθήκοντά σου;

Ίσως η πρώτη και η πιο βασική ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις από πριν όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με το τι θα κάνεις, ποια θα είναι τα καθήκοντά σου, το ωράριό σου κλπ. Έχοντας αυτές τις πληροφορίες μπορείς να καταλάβεις εάν αυτή που θέση που σου προσφέρεται είναι κάτι που θα ήθελες να κάνεις και κάτι στο οποίο ξέρεις ότι είσαι καλός/ή. Για να πάρεις, λοιπόν, τη σωστή απόφαση μπορείς να ενημερωθείς για τα καθήκοντά σου διαβάζοντας την αγγελία για τη θέση εργασίας και σίγουρα μπορείς να ρωτήσεις για διευκρινίσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Συνομιλώντας με τον μέλλοντα εργοδότη σου μπορείς να καταλάβεις, επίσης, τι ακριβώς περιμένει από εσένα και εάν τελικά μπορείς να ανταποκριθείς εσύ σε αυτό.

Ποιός θα είναι ο μισθός σου;

Μια εξίσου σημαντική ερώτηση, γιατί όσο να σε γεμίζει και να σε ευχαριστεί αυτό που κάνεις, δεν θα είσαι ευτυχισμένος αν δεν είσαι οικονομικά ανεξάρτητος. Οπότε, εάν η θέση που σου προσφέρουν δε σου δίνει τα χρήματα που αξίζεις, τότε, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Η κουλτούρα της εταιρίας ταιριάζει με τις δικές σου αξίες και πεποιθήσεις;

Η κουλτούρα μιας εταιρίας περιλαμβάνει τους στόχους της, το τι θέλει δηλαδή να προσφέρει στην αγορά και στην κοινωνία γενικότερα, τις αξίες της, το εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει στους εργαζόμενους της κλπ. Όταν εργάζεσαι σε μια εταιρία είσαι κομμάτι της και συνεισφέρεις στην επίτευξη των στόχων της. Εάν αυτοί οι στόχοι δεν είναι και δικοί σου τότε δεν θα έχεις το κίνητρο να είσαι καλός/η στη δουλειά σου και δε θα νιώθεις ικανοποίηση από αυτή. Θα είσαι ικανοποιημένος από τη δουλειά σου όταν είσαι κομμάτι μιας εταιρίας η οποία προσφέρει αγαθά και οι υπηρεσίες που εσύ θεωρείς ότι είναι σημαντικά για την κοινωνία. Πώς μπορείς όμως να μάθεις πληροφορίες για την κουλτούρα μιας εταιρίας; Τέτοιες πληροφορίες μπορείς να βρεις από την ιστοσελίδα της εταιρίας και την δραστηριότητά της στα social media. Επίσης, πηγαίνοντας για συνέντευξη θα έρθεις σε επαφή με άτομα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Με βάση τον τρόπο συμπεριφοράς αυτών των ατόμων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για το εργασιακό περιβάλλον της εταιρίας και για το πως θα είναι η συνεργασία σου μαζί τους. Εάν νιώθεις ότι δεν μπορείς να συνεργαστείς με αυτά τα άτομα, τότε δεν είναι καλή ιδέα να δεχτείς την πρότασή τους να εργαστείς εκεί. Οι συνεργάτες σου μπορούν να σου κάνουν τη ζωή εύκολη αλλά και πολύ δύσκολη, οπότε πρέπει να δώσεις σημασία και σε αυτήν την παράμετρο.

Ποιό θα είναι το μέλλον σου στην εταιρία;

Καταρχήν, για να έχεις μέλλον σε μια εταιρεία θα πρέπει και η ίδια η εταιρεία να έχει μέλλον! Κανείς δεν θα ήθελε να αρχίσει να εργάζεται σε μια εταιρεία η οποία δεν βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση και κινδυνεύει να κλείσει. Έτσι, ας υποθέσουμε ότι σου κάνουν μια πρόταση για δουλειά από μια εταιρεία που γνωρίζεις ότι έχει κέρδη και θεωρείς ότι δεν διατρέχει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Εσύ, σαν εργαζόμενος/η θα ήθελες να εξελιχθείς, να αναλάβεις σημαντικότερες θέσεις και έτσι να παίρνεις  και περισσότερα χρήματα; Θα ήθελες να συμμετέχεις σε επιμορφωτικά σεμινάρια; Και εάν τα θέλεις όλα αυτά, η εταιρεία μπορεί να στα προσφέρει;

Πόση ώρα θα διαρκεί η μετακίνησή σου από και προς τη δουλειά;

Ίσως αυτή η ερώτηση να σου φαίνεται ασήμαντη αλλά δεν είναι. Έτσι, μπορεί η μια ώρα στο δρόμο να σου φαίνεται λίγη όταν το ακούς αλλά σκέψου να το κάνεις αυτό 5 φορές την εβδομάδα; Πόσο χρόνο θα σου στερεί από την καθημερινότητά σου, τα χόμπι σου, τους δικούς σου ανθρώπους; Εκτός όμως από  θέμα χρόνου είναι και θέμα χρημάτων. Γιατί εάν κάθε μέρα χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου για πολύωρες μετακινήσεις  θα χρειάζεται να ξοδεύεις και περισσότερα χρήματα για καύσιμα.

Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις σε βοηθούν να σκεφτείς κάποιες βασικές παραμέτρους ώστε τελικά να πάρεις τη σωστή απόφαση, η οποία δεν είναι ίδια για όλους. Ο καθένας έχει φανταστεί τη ζωή του διαφορετικά. Και αυτό είναι καλό. Φανταστείτε να θέλαμε όλοι τα ίδια; Ο ανταγωνισμός θα ήταν τεράστιος. Όμως, ποτέ η πραγματικότητα δεν θα είναι όπως την έχεις φανταστεί. Σε όλα τα επαγγέλματα θα συναντήσεις δυσκολίες, θα χρειαστεί να κάνεις συμβιβασμούς και να θυσιάσεις κάτι για κάτι άλλο που για εσένα είναι σημαντικότερο. Για αυτό δώσε χρόνο στον εαυτό σου να επεξεργαστεί όλες αυτές τις πληροφορίες και στο τέλος προσπάθησε να πάρεις εσύ την απόφαση και μην αφήνεις τον περίγυρό σου να σε επηρεάζει.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!