Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο

Η ζωή μετά το Πανεπιστήμιο

Η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων μετά την ενηλικίωση φοιτά σε κάποια ανώτατη σχολή, προκειμένου να λάβει τις κατάλληλες γνώσεις και εφόδια για να πρωτοστατήσουν στην επαγγελματική βιοπάλη. Ωστόσο, η ζωή μετά το πανεπιστήμιο, μετά την αποφοίτηση και η αναζήτηση εργασίας είναι εξαιρετικά απαιτητικές. Αυτό οφείλεται σε χαμένες ευκαιρίες που δεν αξιοποιούνται κατάλληλα, στην έλλειψη οργάνωσης και μεθοδικότητας, επαρκούς προετοιμασίας, επαγγελματικής εμπειρίας, καθώς και στην καθυστερημένη αναζήτηση εργασίας. Παρακάτω λοιπόν, αναλύονται μερικά σημαντικά tips, ικανά να σας συνδράμουν, ώστε να βρείτε άμεσα εργασία μετά το πανεπιστήμιο.

Ελευθερία Χασάπη

1- Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο: Διατήρηση θετικής στάσης 

Ένα υγιές σώμα και μυαλό αποτελεί προϋπόθεση για μία λειτουργική και επιτυχημένη ζωή. Η θετική διάθεση είναι εμφανής στους γύρω μας και μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα που θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε. Διατηρήστε την αισιοδοξία σας κάνοντας πράγματα που αγαπάτε και σας γεμίζουν ψυχικά, ώστε να μην «πνιγείτε» από την καθημερινότητα.

2- Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο: Συλλογή συστατικών επιστολών

Οι υποβαλλόμενες σε εργοδότες αιτήσεις συνοδεύονται άρτια από συστατικές επιστολές καθηγητών, εργοδοτών ή ακόμα και προσώπων του εκάστοτε οικείου επαγγελματικού χώρου. Μέσω αυτών ο εργοδότης θα είναι σε θέση να ενισχύσει την εικόνα που δημιούργησε για εσάς μετά την μελέτη του βιογραφικού σημειώματος και της συνέντευξης.

3- Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο: Μείωση εξόδων

Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός και η οργάνωση αποτελούν το παν σε μία ρευστή και αβέβαιη καθημερινότητα, πρέπει να μειωθούν τα έξοδά σας και να μην εξαντληθούν τυχόν οικονομικά αποθέματα, να περιορισθεί το άγχος και να μην αναγκασθείτε να προσφύγετε στον δανεισμό.

4- Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο: Προσαρμογή στις προσδοκίες

Αν το επαγγελματικό πεδίο σας είναι ανταγωνιστικό, ίσως χρειαστείτε να είστε υπομονετικοί. Εξετάστε την περίπτωση να αναλάβετε πιο βασικές θέσεις για να αποκτήσετε εμπειρία και να βρείτε ευκαιρίες για να αναπτυχθείτε σταδιακά. Κυρίως να θυμάστε ότι «κανένα όνειρο δεν έχει ταβάνι», οπότε με σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή μπορείτε να πετύχετε τα πάντα.

5- Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο: Συνέχιση των σπουδών

Αν ένα από τα πλάνα σας είναι η ενίσχυση των πανεπιστημιακών γνώσεων με περαιτέρω εξειδίκευση, τότε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να συμμετάσχετε σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή να παρακολουθήσετε επιπλέον μαθήματα, προς ενίσχυση γνώσεων. Μετά τη λήξη τους θα έχετε δημιουργήσει ένα ενισχυμένο επαγγελματικό προφίλ.

6- Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο: Συνεχής απασχόληση 

Ακόμα και αν η αναζήτηση εργασίας απαιτεί πολύ χρόνο, είναι σημαντικό να παραμένετε δραστήριοι και να απολαμβάνετε τα χόμπι σας. Εξετάζοντας τη δυνατότητα να εργασθείτε, θα αποδείξετε στους εργοδότες ότι είστε υπεύθυνοι και σε επαγγελματική εγρήγορση, ανεξαρτήτως τομέα.

7- Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο: Ενδεχόμενο μετεγκατάστασης 

Η πλειοψηφία των ανθρώπων φοβάται να κάνει βήματα που θα τους οδηγήσουν εκτός του «safe zone» τους, αγνοώντας τη σημασία τους στις ζωές άλλων ανθρώπων. Αν λοιπόν οι ευκαιρίες στην πατρίδα καθενός είναι περιορισμένες, μετακομίστε σε άλλη πόλη ή ακόμα και χώρα με καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές. Έτσι, αποκομίζετε καινούργιες εμπειρίες, παραστάσεις και κυρίως καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

8- Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο: Διεύρυνση αναζήτησης  

Αν η αναζήτησή σας έχει διαρκέσει μήνες, ίσως είναι καιρός να ανοίξετε το πεδίο σας και να εξετάσετε άλλους τομείς ή θέσεις εργασίας, ακόμα κι αν αρχικά φαίνονται εκτός των προσδοκιών σας, καθώς πολλές φορές εμμένουμε σε επιλογές που λαχταράμε, χωρίς να είμαστε βέβαιοι πως μας ταιριάζουν και πως μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές.

9- Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο: Βελτίωση δεξιοτήτων  

Επειδή «όσο ζεις μαθαίνεις», η συνεχής ανάπτυξη των δεξιοτήτων είναι κρίσιμη για την επαγγελματική επιτυχία. Μπορείτε να ζητήσετε ανατροφοδότηση από συνεντεύξεις και να εστιάσετε στη βελτίωση τομέων, ώστε να δημιουργήστε ένα πλήρες και βελτιωμένο προφίλ, ικανό να εντυπωσιάσει πληθώρα εργοδοτών. Καμία γνώση δεν είναι περιττή, αν μπορεί να αξιοποιηθεί με τον μέγιστο δυνατό τρόπο.

10- Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο: Χρησιμοποίηση τρέχουσας εργασίας  

Ακόμα κι αν η τρέχουσα εργασία σας δεν σχετίζεται άμεσα με τον τομέα εξειδίκευσής σας, μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε για να αναπτύξετε νέες δεξιότητες, να αναλάβετε επιπλέον ευθύνες και να βελτιώσετε το βιογραφικό σας. Επιπλέον, σε κάθε εργασιακό περιβάλλον η επαφή με τους συναδέλφους είναι κομβική, καθώς μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε σε ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, με άτομα τα οποία ενδέχεται να εμφορούνται από αντισυναδελφικά συναισθήματα απέναντί μας.

11- Εθελοντισμός 

Η εθελοντική εργασία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναπτύξετε νέες δεξιότητες, να δημιουργήσετε επαγγελματικές σχέσεις και να συμβάλλετε στην κοινωνία, ενώ παράλληλα χτίζεται το βιογραφικό. Μέσα από όμορφες και δημιουργικές εμπειρίες, δημιουργείται ταυτόχρονα ένα προφίλ ικανό να αξιοποιηθεί θετικά από καθένα.

12- Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο: Προσωπική επιχείρηση 

Αν δεν μπορείτε να βρείτε δουλειά, η δημιουργία μιας μικρής επιχείρησης γύρω από την εξειδίκευσή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε εμπειρία και να εντυπωσιάσετε μελλοντικούς εργοδότες. Και ποιος ξέρει ίσως μετέπειτα να μην χρειαστεί να αναζητήσετε ποτέ ξανά εργασία, αλλά να ψάχνετε τους κατάλληλους εργαζομένους για να πλαισιώσουν τους δικούς σας καρπούς!