Η Αρχή της Προόδου!

Της Φιλομένα Στάμου

Στη σημερινή εποχή, απολαμβάνουμε τεχνολογικές και επιστημονικές ανέσεις που οι προηγούμενες γενιές δε γνώριζαν καν. Την ίδια στιγμή, ο κόσμος μας θεωρείται από πολλούς ότι έχει φτάσει σε ένα καλό επίπεδο προόδου έχει σημειωθεί όμως ουσιαστική πρόοδος; Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο κόσμος έχει προοδεύσει ενώ την ίδια στιγμή οι αντιθέσεις έχουν οξυνθεί, η ανεργία έχει ενταθεί, το περιβάλλον έχει βρεθεί στο στόχαστρο των καταναλωτικών συνηθειών μας και οι εργασιακές σχέσεις έχουν καταστραφεί; Ποιος ορίζει τι θα πει πρόοδος; Και η ατομική πρόοδος του καθενός μας μπορεί να επηρεάσει την πρόοδο μιας ομάδας, ή αντίστροφα, η βελτίωση μιας ομάδας στην οποία ανήκουμε επηρεάζει και εμάς θετικά;

Ο εργασιακός χώρος αποτελεί κι αυτός μία ομάδα, με την οποία μοιραζόμαστε κοινό όραμα και κοινούς στόχους. Αναμφισβήτητα, η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στα σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε, έχουμε όμως γίνει στην ουσία πιο παραγωγικοί; Οι καθημερινές συνθήκες διαβίωσης στο πλαίσιο μίας εταιρίας μπορούν να επηρεάσουν την επίδοση, την απόδοση αλλά και τη βελτίωση των εργαζομένων σε αυτό που κάνουν. Το πόσο δημιουργικός, παραγωγικός και εφευρετικός μπορεί να γίνει ένας εργαζόμενος στον χώρο της δουλειάς του είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, με τον κυριότερο παράγοντα να είναι τα κίνητρα που του παρέχονται. Κίνητρα είναι τα μέσα με τα οποία παροτρύνονται τα άτομα για να εκτελέσουν μία εργασία. Τα κίνητρα αυτά μπορεί να είναι ο μισθός, μία καλύτερη θέση,  η αναγνώριση από τους συναδέλφους ή από τους προϊσταμένους, μία τιμητική διάκριση,  η ανάπτυξη μιας κοινωνικής δράσης κ.α. Δυστυχώς, για λίγους μόνο, η πρόοδος που τους προσφέρει η εργασία τους μπορεί να αποτελέσει κίνητρο.

Ωστόσο, ο άνθρωπος (άνω + θρώσκω = κοιτάω ψηλά) από τη φύση του έχει την τάση να βελτιώνει τις συνθήκες της ζωής του και να καινοτομεί συνεχώς. Δεν πρέπει, συνεπώς, να ξεχνάμε την εξέλιξη μας! Πρέπει να «απαιτούμε» από την εργασία μας να μας εξελίσσει διαρκώς και να μας ωθεί καθημερινά στην επίτευξη νέων στόχων. Κάθε εργαζόμενος – επιχειρηματίας δουλεύει και αποδίδει περισσότερο, εάν έχει ξεκάθαρους στόχους  και φυσικά, εάν ενθαρρύνεται για να τους υλοποιήσει. Εδώ έρχεται ο ρόλος που παίζει ο προϊστάμενος, ο οποίος είθισται να θέτει αυτούς τους στόχους. Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος πρέπει να  βρίσκει τα απαραίτητα ερεθίσματα, δηλαδή τα κίνητρα, που διεγείρουν το ανθρώπινο ενδιαφέρον για την εργασία με κατεύθυνση τους στόχους. Όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον του εργαζομένου για τη δουλειά του, τόσο ενθαρρύνεται για να γίνει καλύτερος και να προοδεύσει. Σημαντικό ρόλο στην πρόοδο των εργαζομένων παίζει και ο συντονισμός, που σημαίνει να εργάζονται όλοι σύμφωνα με τους στόχους της επιχείρησης και με κοινό προσανατολισμό. Όταν υπάρχει συντονισμός σε μία επιχείρηση, όλοι εργάζονται βάσει προγράμματος και η εκροή της εργασίας του ενός είναι εισροή της εργασίας του άλλου. Έτσι, οι άνθρωποι συνεχώς αναπτύσσουν τη δυναμικότητά τους, προκειμένου να δημιουργούν τα αποτελέσματα που πραγματικά επιθυμούν, όπου νέοι και δημιουργικοί τρόποι σκέψης καλλιεργούνται και οι άνθρωποι μαθαίνουν να δρουν συλλογικά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να επεκτείνουν τη δυναμικότητά τους, να γίνουν απαραίτητοι στην επιχείρηση, να εφαρμόζουν καινοτομίες , μέσω των εμπειριών που αποκτούν να παράγουν καινούργια γνώση και να πειραματίζονται, να κάνουν διαρκείς βελτιωτικές αλλαγές, οι οποίες αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και εντέλει να προοδεύουν σε ατομικό επίπεδο αλλά και στο πλαίσιο της ομάδας. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να ενεργοποιηθούμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε την κάθε στιγμή να αξίζει, προκειμένου να αποκτήσουμε επιπλέον γνώση και εμπειρία.

Ας θέσει ο καθένας μας σαφείς στόχους για την επόμενη ημέρα και ας μπει στη διαδικασία να τους πετύχει. Σε αυτή τη διαδικασία, τα λάθη δε γίνεται να αποφευχθούν, οπότε εμείς πρέπει να φροντίσουμε να μάθουμε από αυτά και να βελτιωθούμε. Η πρόοδος είναι ένα αέναο ταξίδι, δεν έχει αρχή και τέλος, έχει μόνο προορισμό…ηθική ικανοποίηση και αίσθημα πληρότητας. Άλλωστε, “Sky is the limit!”.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!