Προκήρυξη προγράμματος υποτροφιών «Ευγένιος Βούλγαρις»

της Γιώτας Γεροντίδου

Ευγένιος Βούλγαρις: Η ζωή και το έργο του

To Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός με την υποστήριξη της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου προκηρύσσει το Πρόγραμμα Υποτροφιών «Ευγένιος Βούλγαρις». O Ευγένιος Βούλγαρις (1716-1806) χρημάτισε Σχολάρχης της Αθωνιάδος Σχολής, την οποία είχε ιδρύσει η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Ήταν για την εποχή του ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος λόγιος του Γένους, θεολόγος, φιλόσοφος, πανεπιστήμονας, εγκυκλοπαιδιστής, ποιητής, Πατέρας και Ποιμήν της Εκκλησίας, διδάσκαλος με πανορθόδοξη εμβέλεια.

Υποτροφίες “Ευγένιος Βούλγαρις”: Βασικές πληροφορίες

Το Πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν:

Ορθόδοξοι θεολόγοι (έως 40 ετών), κάτοχοι διδακτορικού τίτλου ή υποψήφιοι διδάκτορες.

Διάρκεια: 1 έτος (4 Οκτωβρίου 2021 – 30 Σεπτεμβρίου 2022)

Γλώσσα Προγράμματος: νέα ελληνική

Υποτροφίες “Ευγένιος Βούλγαρις”: Απαραίτητες προϋποθέσεις

 • Καλή γνώση της αρχαίας ελληνικής, νέας ελληνικής και αγγλικής γλώσσας.
 • Υψηλό επίπεδο θεολογικών γνώσεων και εξαιρετικών ακαδημαϊκών προσόντων.
 • Επαρκή γνώση Microsoft Office και χρήση διαδικτύου.

Υποτροφίες “Ευγένιος Βούλγαρις”: Στόχοι του προγράμματος:

Σκοπός του προγράμματος υποτροφιών “Ευγένιος Βούλγαρης” είναι η προώθηση της συστηματικής και υψηλού επιπέδου σπουδής στην Ορθόδοξη πνευματική ζωή και Θεολογία, μέσα από τη λειτουργική και πνευματική παράδοση και την εμπειρία της εν Χριστώ ζωής.

Σχετικά με το πρόγραμμα υποτροφιών

Κατά την έναρξη του προγράμματος προσφέρονται στους αλλοδαπούς υποτρόφους μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας, καθώς επίσης και μαθήματα βελτίωσης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας από φιλολόγους καθηγητές.

Οι υπότροφοι οφείλουν να μείνουν στην Μονή έξι μήνες το χρόνο (Οκτώβριο-Νοέμβριο, Φεβρουάριο-Μάρτιο, Μάιο-Ιούνιο). Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της σπουδής αφορά την εκπόνηση της τελικής εργασίας που θα καταθέσουν.

Κάθε υπότροφος οφείλει να παραδίδει γραπτές μικρές εργασίες (έξι συνολικά) πάνω σε συγκεκριμένο θέμα. Τα συμπεράσματα κάθε εργασίας θα τα παρουσιάσει ενώπιον των υπολοίπων, σε ειδική σύναξη, που θα γίνεται την τελευταία εβδομάδα εκάστου μηνός.

Επιπρόσθετα, κάθε υπότροφος οφείλει να παραδώσει μια μελέτη στο το τέλος του Προγράμματος, (τουλάχιστον 50 σελίδες) πάνω σε θέμα που ο ίδιος θα επιλέξει έχοντας υπόψη τις προτεραιότητες/τομείς που προτείνει το Πρόγραμμα. Η επιλογή θέματος της μελέτης θα γνωστοποιηθεί έπειτα από συνεννόηση του κάθε υπότροφου με τον εκάστοτε επιβλέπωντα καθηγητή. Η παρουσίαση των εργασιών θα γίνει στον χώρο της Μονής, μετέπειτα θα συγκεντρωθούν όλες σε ένα εννοιαίο τόμο.

Τι προσφέρεται από την υποτροφία

Η υποτροφία είναι ετήσια και περιλαμβάνει: το ποσό των 800 ευρώ μηνιαίως, πλήρη φιλοξενία στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου σε μονόκλινα δωμάτια, ειδικούς χώρους για μελέτη (αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, πρόσβαση στο διαδίκτυο), συμμετοχή στην Λειτουργική και Πνευματική ζωή της Μονής (ακολουθίες, τράπεζα, συνάξεις κ.λπ.). Με απόφαση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος του Προγράμματος και μετά από εισήγηση του Διευθυντή του Προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα στους αριστούχους υπότροφους να παραμείνουν έναν ακόμη χρόνο στο πρόγραμμα, δίνοντας τους την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν και σε άλλες Ιερές Μονές και επιστημονικά κέντρα.

Ο Πρόεδρος του Προγράμματος δύναται να αποφασίζει την άμεση διακοπή της υποτροφίας όταν βεβαιώνεται μη συνεπής τήρηση των σπουδαστικών υποχρεώσεων και έλλειψη συμμόρφωσης με τους κανόνες λειτουργίας και διαβίωσης στη Μονή.

To Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός θα παρέχει Δίπλωμα σε όσους υποτρόφους παρακολουθήσουν επιτυχώς το Πρόγραμμα. Το Δίπλωμα αυτό δεν αποτελεί ακαδημαϊκό τίτλο.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής των υποτρόφων

Οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν την αίτησή τους ταχυδρομικώς στην διεύθυνση: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ, ΠΑΝΟΡΜΟΥ 70-72, ΑΘΗΝΑ, 11523 ή μέσω διαδικτύου στην διεύθυνση: evgeniosvoulgaris@stmaximthegreek.org

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: α) στην αξιολόγηση του φακέλου και β) στην προφορική συνέντευξη.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

 1. Αίτηση εγγραφής απευθυνόμενη προς το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός
 2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
 3. Αποδεικτικό διδακτορικού τίτλου η εγγραφής σε διδακτορικό πρόγραμμα
 4. Δίπλωμα θεολογικών σπουδών
 5. Αποδεικτικό Επάρκειας Γλωσσών: Νέα Ελληνική, Αρχαία Ελληνική
 6. Συστατική επιστολή του πνευματικού πατέρα του υποψηφίου υποτρόφου
 7. Συστατικές επιστολές δύο καθηγητών Πανεπιστημίου
 8. Ένα σύντομο και ένα αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
 9. Επιστολή στα ελληνικά η οποία θα δικαιολογήσει την αίτηση (έως 3 σελίδες).Τόσο μέσα από την συγκεκριμένη επιστολή, όσο και κατά την διαδικασία της συνέντευξης, ιδιαίτερη βαρύτητα για την τελική αξιολόγηση και απόφαση επιλογής του υποψήφιου υποτρόφου, θα δοθεί στην κατανόηση του σκοπού και στόχου του προγράμματος και στην αντίστοιχη αιτιολογία συμμετοχής.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!