Ερευνητικά εργαλεία: Βάσεις δεδομένων (1)

 

Πολλές φορές αισθανόμαστε αδύναμοι να ψάξουμε για κάτι και ειδικά όταν αυτό πρέπει να γίνει από το σπίτι μας. “Μα δεν έχω τα κατάλληλα ερευνητικά εργαλεία στο σπίτι μου”, είναι μια φράση που την ακούμε συχνά πυκνά. Μια βιβλιοθήκη μας δίνει άλλη ασφάλεια, έχει πολλά ερευνητικά εργαλεία σκεφτόμαστε… Υπάρχουν και οι βιβλιοθηκονόμοι που μπορούν να μας κατευθύνουν ή που τέλος πάντων γνωρίζουν τα κατατόπια της βιβλιοθήκης… Αλλά από το σπίτι; Πόσο πιο πενιχρά μπορεί να είναι τα μέσα μας;

Και όμως, το διαδίκτυο είναι σαν να έχετε πρόσβαση σε όλο τον κόσμο πια. Όπου σας απαγορεύουν ηλεκτρονική πρόσβαση, θα σας απαγόρευαν και τη φυσική σας παρουσία. Έτσι, όλο και πληθαίνουν τα ερευνητικά εργαλεία που διατίθενται στο διαδίκτυο… Σήμερα, το citycampus συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει μία λίστα από βάσεις δεδομένων που σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν…

Ερευνητικά εργαλεία: Γενικές αναφορές

Το Scopus αποτελεί μία μεγάλη βάση δεδομένων με περιλήψεις και βιβλιογραφικές αναφορές για επιστημονική αρθρογραφία με δυνατότητα αναζήτησης σε περισσότερους από 15.000 τίτλους περιοδικών και στο διαδίκτυο. Επειδή η Ένωση Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών – HEAL-LINK – είναι συνδρομητής στο Scopus θα επανέλθουμε με αναλυτικότερο άρθρο στις δυνατότητές του.

http://www.elsevier.com/online-tools/scopus

και

http://www.scopus.com/home.url

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης παραθέτει μια τεράστια συλλογή από δωρεάν περιοδικά, τα οποία είναι ταξινομημένα κατά θεματική σειρά. Πραγματικά αξίζει πάρα πολύ τον κόπο να το επισκεφθείτε στην ακόλουθη σελίδα του:

http://www.ekt.gr/info-serv/diglib/bases/groups/freejournals/ekt-journals.htm

Η Αργώ, επίσης, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης είναι μια εξαιρετική προσπάθεια συγκέντρωσης και πρόσβασης σε βιβλιογραφικές πηγές πληροφοριών που διατίθενται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Εδώ θα βρούμε το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, συλλογές και καταλόγους ειδικών βιβλιοθηκών, καταλόγους βιβλιοθηκών των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, καταλόγους άλλων δημοσίων βιβλιοθηκών, καταλόγους δημοτικών και σχολικών βιβλιοθηκών, καταλόγους βιβλιοθηκών από το εξωτερικό (όπως του Αμερικανικού Κονκρέσου, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ.ά.) και συλλογές περιοδικών.

http://argo.ekt.gr/

Οι βάσεις δεδομένων από το Αργώ βρίσκονται και σε αυτή τη σελίδα: http://argo.ekt.gr/opac2/zConnectELL.html

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διαθέτει αρκετό υλικό με εξειδίκευση σε ζητήματα διδασκαλίας στα σχολεία.

http://www.pi-schools.gr/

Επίσης, μπορούμε να ανατρέξουμε και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου:

http://www.pi.ac.cy/pi/index.php?lang=el

To High Wire Press (Stanford University) περιλαμβάνει 915 περιοδικά και τα πλήρη κείμενα 1.148.571 άρθρων.

highwire.stanford.edu/

To Infotrieve περιέχει 30,000,000 βιβλιογραφικά δεδομένα και 20,000 περιλήψεις από άρθρα, ανακοινώσεις διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια.

http://www.infotrieve.com/document-delivery-service

Το OAIster του Πανεπιστημίο του Michigan προσφέρει βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης, εντοπισμού και πρόσβασης στο πλήρες κείμενο τεκμηρίων όπως βιβλία, άρθρα, αρχεία ήχου, εικόνας και βίντεο, διάφορα κείμενα, αναφορές, pre-prints κλπ. Ευρετηριάζει περισσότερα από 6.000.000 τεκμήρια καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως: Αθλητισμός, Ανθρωπολογία, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική, Βιβλιοθήκες και Επιστήμες Πληροφόρησης, Βιολογία, Βιομηχανική Μηχανική και Μάνατζμεντ, Γεωγραφία, Γεωλογία, Γεωργία και Τρόφιμα, Γλωσσολογία, Δημοσιογραφία και Μέσα Ενημέρωσης, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μάνατζμεντ, Εκπαίδευση, Επιστήμες Η/Υ και Πληροφορικής, Επιστήμες Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Επιστήμες Μηχανολόγου Μηχανικού και Αεροναυπηγική, Επιστήμες Πολιτικού Μηχανικού, Επιστήμη των Υλικών, Ευρωπαϊκά Θέματα, Θρησκεία, Ιατρική, Ιστορία, Κλασσικές Σπουδές, Κοινωνικές Επιστήμες, Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Νομικές Επιστήμες, Οικονομικές Επιστήμες, Περιβαλοντικές Επιστήμες, Πολιτικές Επιστήμες & Δημόσια Διοίκηση, Τέχνες & Πολιτισμός, Φαρμακολογία, Φιλοσοφία, Φυσική & Αστρονομία, Χημεία, Χημική Μηχανική, Ψυχολογία.

www.oclc.org/oaister/ και

http://oaister.worldcat.org/

Το OpenJ-Gateportal περιέχει 3000+ ηλεκτρονικά περιοδικά με σύνδεση στο πλήρες κείμενο 1.000.000+ άρθρων. Οι θεματικές κατηγορίες που καλύπτει είναι: Γεωργικές και βιολογίκες επιστήμες, Τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες, Βιοϊατρικές επιστήμες, Μηχανολογία και Τεχνολογία, Βιβλιοθήκη και επιστήμες πληροφόρησης, Κοινωνικές και διοικητικές επιστήμες.

http://openj-gate.org/

Συλλογικός κατάλογος βιβλίων για άτομα με προβλήματα όρασης εδώ:

www.loc.gov/nls/

To DOAJ – Directory of Open Access Journals περιλαμβάνει βιβλιογραφικές πληροφορίες και συνδέσεις στο πλήρες κείμενο πολλών ηλεκτρονικών περιοδικών. Κάποια περιοδικά είναι εξερευνήσιμα και στο επίπεδο άρθρου. Καλύπτει θέματα όπως: Γεωργία, Βιολογία, Χημεία, Επιστήμες Υγείας, Γλώσσα και Φιλολογία, Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Τέχνες, Οικονομία, Ιστορία & Αρχαιολογία, Πολιτικές επιστήμες, Φιλοσοφία & Θρησκεία, Κοινωνικές επιστήμες.

http://doaj.org/

Συνεχίζεται…

Μέχρι την επόμενη ανάρτηση υλικού για τα εργαλεία έρευνας, μπορείτε να ανατρέξετε στις σελίδες μας με ελεύθερα e-books εδώ και εδώ. Αφεθείτε στη μαγεία του διαβάσματος και της έρευνας!

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphtotos.net

4 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.