ερευνητικά εργαλεία 2

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στα ερευνητικά εργαλεία που δίνουν λύση σε πολλές έρευνες και αναζητήσεις των φοιτητών. Η σημερινή μας αναφορά στα ερευνητικά εργαλεία έχει να κάνει με βάσεις δεδομένων που αφορούν τις θεωρητικές επιστήμες, όπως φιλολογία, ιστορία κλπ. Το citycampus καλεί όλους τους αναγνώστες του που γνωρίζουν και άλλες βάσεις δεδομένων που δεν έχουν αναφερθεί, να μας στείλουν με κάποιο τρόπο (email, σχόλιο κλπ) πληροφορίες για να τις αξιολογήσουμε και να τις συμπεριλάβουμε σε μελλοντικές μας αναρτήσεις.

Ερευνητικά εργαλεία: Θεωρητικές επιστήμες και Τέχνη

Η Ανέμη – Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης προσφέρει δωρεάν μια πλούσια ηλεκτρονική βιβλιογραφική βάση δεδομένων για το Νεότερο Ελληνισμό παρέχοντάς παράλληλα τη δυνατότητα ηλεκτρονικού ξεφυλλίσματος. Θα βρούμε σπάνια τεκμήρια και νεότερες εκδόσεις.

anemi.lib.uoc.gr/

Η Βιβλιογραφία για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Νεοελλινικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) διαθέτει πλούσιες συλλογές για τη μελέτη της Νεοελληνικής Γλώσσας.

http://ins.web.auth.gr/index.php?lang=el

Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου αναπτύσσει πλατφόρμες για την μετάφραση από και προς την Ελληνική γλώσσα, καθώς και υπολογιστικά εργαλεία και προϊόντα που υποβοηθούν την μεταφραστική διαδικασία, κατασκευάζει CD-ROMs για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με την βοήθεια υπολογιστή, δημιουργεί ηλεκτρονικά μονόγλωσσα και πολύγλωσσα λεξικά, υπολογιστικά λεξικά και ηλεκτρονικά λεξικά για παιδιά, αναπτύσσει εργαστηριακά πρότυπα για αναγνώριση, σύνθεση και συμπίεση ομιλίας κατασκευάζει εργαλεία διόρθωσης λαθών σε κείμενα).

www.ilsp.gr/

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας αποτελεί κόμβο πληροφοριών σε θέματα γλώσσας και συντονιστικό όργανο ανάμεσα σε φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, που ασχολούνται με θέματα της ελληνικής γλώσσας.

www.greeklanguage.gr/

Το Perseus Digital Library περιέχει πλήρη κείμενα (βιβλία, λεξικά, εικόνες κτλ) στο γνωστικό αντικείμενο των ανθρωπιστικών επιστημών.

www.perseus.tufts.edu/hopper/

Ο διαδικτυακός τόπος Σύγχρονη ελληνική ποίηση έχει πρόσβαση σε 46 περιοδικά (448 τεύχη) με θέμα την ελληνική λογοτεχνία. Πειραματική, περιοδική, μη-κερδοσκοπική, on-line έκδοση για την προβολή και διάδοση των έντυπων εκδόσεων που θεραπεύουν την ελληνική ποίηση.

genesis.ee.auth.gr/dimakis/poetry.html

Who was who in Roman times: Βάση δεδομένων η οποία περιέχει μεγάλο αριθμό πηγών για την αρχαία ρωμαϊκή ιστορία. Παρέχει ένα σύστημα συνδέσμων (links) μεταξύ προσώπων, γεγονότων και εικόνων στην αρχαία Ρώμη.   

www.romansonline.com/

Το Σπουδαστήριο Nέου Eλληνισμού αφορά τη νέα ελληνική λογοτεχνία και πολιτισμό. H ηλεκτρονική έκδοση του Σπουδαστηρίου NέουEλληνισμού περιλαμβάνει ευρύ πολιτισμικό υλικό στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη: Ανθολόγιο κειμένων από την Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, Ανθολόγιο Αναγνώσεων (σε μορφή αρχείων mp3), Ανθολόγιο Μαρτυριών και Ανθολόγιο Παιδικής Παράδοσης, ένα Χρονολόγιο (1801-1981), Έργα Αναφοράς και χρήσιμες διαδικτυακές Συνδέσεις. Επίσης η έκδοση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιογραφικά στοιχεία και εργογραφίες των Κ.Π. Καβάφη, Κ.Θ. Δημαρά και Γ.Π. Σαββίδη, και πληροφορίες για την εταιρεία μας και τις δραστηριότητές της.

www.snhell.gr/index.asp

Το AHDS – Arts and Humanities Data Service προσφέρει πρόσβαση σε βιβλιογραφικά δεδομένα και πλήρη κείμενα σε θέματα Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Τεχνών.

http://www.ahds.ac.uk/

Το The Anthropological Index of the Royal Anthropological Institute περιέχει βιβλιογραφικά δεδομένα των περιοδικών εκδόσεων της συλλογής Royal Anthropological Institute library του Βρετανικού Μουσείου και καλύπτει θέματα ανθρωπολογίας και αρχαιολογίας.

http://www.therai.org.uk/anthropological-index-online

Το Diotima: Materials for the Study of Women and Gender in the Ancient World προσφέρει αναζήτηση βιβλιογραφικών δεδομένων (άρθρων, βιβλίων, δοκιμίων εικόνων και βάσεων δεδομένων) στο γνωστικό αντικείμενο των κλασικών σπουδών.

www.stoa.org/diotima/about.shtml

To Archive παρέχει πρόσβαση σε ιστορικές συλλογές σε ψηφιακή μορφή. Η βάση περιλαμβάνει κείμενα, ηχητικά αρχεία, φιλμάκια, λογισμικά και αρχειοθετημένες ιστοσελίδες. Ενδιαφέρει ερευνητές, ιστορικούς, και μελετητές.

www.archive.org/

Το Ktisis.org περιέχει έργα κυπρίων ποιητών, μύθους, παραμύθια, παροιμίες στην κυπριακή διάλεκτο, γλωσσάριο της κυπριακής διαλέκτου καθώς και φωτογραφικό υλικό από διάφορα μέρη της Κύπρου.

sxetikos.kypros.org/Library/Contents.htm

Το Monumenta Germaniae Historica προσφέρει πηγές με ιστορικό περιεχόμενο.

www.dmgh.de/

Το πρόγραμμα Persée δημιουργήθηκε για την ψηφιακή δημοσίευση επιστημονικών περιοδικών στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

www.persee.fr/web/guest/home

Το Questia περιέχει βιβλιογραφικές πληροφορίες και πλήρη κείμενα 47,000+ βιβλίων, 375,000+ άρθρων περιοδικών και εφημερίδων σε θέματα ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει στον συγγραφέα, τίτλο, θέμα, εκδότη, περιεχόμενα με λέξη κλειδί ή φράση.

www.questia.com/

Καλή έρευνα… Εάν δεν είδατε το πρώτο μέρος του αφιερώματός μας στα ερευνητικά εργαλεία, ανατρέξτε εδώ.

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net

3 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.