Επιχειρηματική νίκη: Οι νέες τακτικές

του Ανδρέα Φράγκου

Επιχειρηματική νίκη: Το υγιές επιχειρείν

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η οικονομία δέχεται μια ασφυκτική πίεση και μια νέα κρίση δίχως προηγούμενο. Οι λόγοι δημόσιας υγείας έχουν επιβάλει πρωτόγνωρους περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι υγιείς επιχειρήσεις χρειάζονται νέες τακτικές, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους και να φθάσουν σε μία “επιχειρηματική νίκη”. Η πολυετής οικονομική ύφεση έχει αφήσει σε λειτουργία τις πιο ικανές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις οπότε το επίπεδο είναι υψηλό και τα περιθώρια ελιγμών είναι λίγα.

Επιχειρηματική νίκη: Οι προβλέψιμες δυσκολίες

Για κάθε επιχειρηματία η ανάπτυξη μιας επιχείρησης αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες και κάποια προβλήματα. Η κερδοφορία είναι μια συνεχής πρόκληση που προϋποθέτει συγκέντρωση, μελέτη του ανταγωνισμού, προσαρμοστικότητα, διαπραγμάτευση και ικανότητα σε όλα τα μέτωπα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Χρειάζεται έξυπνη στρατηγική και ενέργειες μάρκετινγκ που δίνουν προβάδισμα στην κάθε μία επιχείρηση. Κάθε μέρα ξεκινάει μια νέα διαπραγμάτευση με τους πελάτες, τους προμηθευτές, τους ανταγωνιστές και τους εργαζόμενους. Όσο κανείς είναι έξυπνα τοποθετημένος στην αιχμή των εξελίξεων και συμβαδίζει με τις τάσεις της αγοράς, τόσο πιο βατό και σίγουρο είναι το κάθε του βήμα.

Η απρόβλεπτη κρίση

Στην αγορά υπάρχουν πάντα και αστάθμητοι παράγοντες. Όσο η αγορά ανεβαίνει οι ευκαιρίες είναι αρκετές και το γενικό ισοζύγιο μπορεί να είναι θετικό. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως συμβαίνουν και απρόβλεπτες εξελίξεις είτε από τον ανταγωνισμό είτε από τις εξωτερικές συνθήκες της οικονομίας. Η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να είναι μια θηλιά στην ήδη κουρασμένη ελληνική οικονομία αλλά μπορεί να γίνει και ένας δύσκολος κόμπος που όταν λυθεί θα δώσει ένα νέο νόημα στην ταλαιπωρημένη αγορά των επιχειρήσεων. Προς το παρόν βλέπουμε μόνο προβλήματα και κινδύνους αλλά η πρόκληση κάθε επιχειρηματία είναι σε καθεστώς ρίσκου να μεταβάλει τις προκλήσεις σε θετικές αλλαγές για την επιχείρησή του.

Οι αλλαγές

Σίγουρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εγχώριας και της παγκόσμιας αγοράς είναι μια ενδιαφέρουσα αλλαγή. Παρότι το διαδίκτυο υφίσταται εδώ και δεκαετίες λίγες εταιρίες έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές του. Η σύγχρονη οικονομία είναι μια ψηφιακή συνεχώς εξελισσόμενη αγορά με αλληλοσυμπληρούμενα πεδία οικονομικής δραστηριότητας. Πλέον και οι μικρές επιχειρήσεις εισχωρούν στην παγκόσμια ψηφιακή αγορά για λόγους επιβίωσης. Ο τρόπος εργασίας αλλάζει και η δουλειά από το σπίτι γίνεται παγιωμένος μηχανισμός. Παράλληλα αυξάνονται οι δυνατότητες για δεύτερη δουλειά και γίνεται ακόμη πιο καίριος ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων προκειμένου να υπάρχει σταθερή δουλειά, σταθερή απασχόληση και ικανοποιητικές αμοιβές.

Η ορθή λογική για μια “επιχειρηματική νίκη”

Καμία κρίση δεν είναι ικανή να κάμψει το επιχειρηματικό δαιμόνιο. Η οικονομία και το αόρατο χέρι της που δεν είναι άλλο από το σύνολο των οικονομικών αποφάσεων (επιχειρήσεων, καταναλωτών και εργαζομένων) εγγυώνται την απορρόφηση των κινδύνων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ξεκινάει μια περίοδο αναθεώρησης και επαναδιαπραγμάτευσης χωρίς διαφαινόμενο όφελος. Κι όμως δεν υπάρχει πιο μεγάλο όφελος από το να γίνει η αγορά της χώρας μας ακόμη πιο σοβαρή, αξιόπιστη, εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Αυτό είναι το στοίχημα για κάθε επιχείρηση που αντιπροσωπεύει κατ’ουσίαν έναν αυτόνομο οικονομικό κόσμο μέσα σε μια τεράστια αγορά χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Η λογική της νίκης και της εμπιστοσύνης είναι αυτή που καλείται να εδραιωθεί σε μια κατάσταση αναστάτωσης και παρατεταμένης ύφεσης.

Η πετυχημένη πορεία

Με σωστή και λεπτομερή μελέτη όλων των οικονομικών παραγόντων και εύστοχη έγκαιρη τοποθέτηση της επιχείρησής μας στις νέες δύσκολες εξελίξεις δίνουμε ένα καλό μάθημα στους σφετεριστές και στους πεσιμιστές που κηρύσσουν ήδη την καταστροφή του εθνικού πλούτου. Εφόσον η κρίση είναι παγκόσμια, σε ψυχολογικό επίπεδο δεν είμαστε μόνοι άρα υπάρχει αλληλοκατανόηση και ανοχή. Μένει να μετατρέψουμε άλλη μία απειλή σε θετική αλλαγή ενισχύοντας τις ενέργειες που οδηγούν σε κέρδη και ανάπτυξη έναντι εκείνων που οδηγούν σε συρρίκνωση και σπατάλη. Ο κόσμος αλλάζει αλλά αυτή είναι η μοίρα του. Οι επιχειρήσεις φέρνουν στο προσκήνιο την αυτοπεποίθηση, την επιτυχία, την αισιοδοξία και την πίστη ότι όντας αυτοδημιούργητος μπορείς να ξεπεράσεις οποιοδήποτε εμπόδιο κι αν δεν το κάνεις εσύ γιατί απέτυχες θα το καταφέρει σίγουρα κάποιος άλλος. Η όποια κρίση είναι η ευκαιρία της οικονομίας μας να βάλει νέα θεμέλια και να σηκώσει άγκυρες για νέα λιμάνια.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!