Επιτυχημένα προϊόντα και υπηρεσίες: Ποιο είναι το μυστικό;

της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου

Έχετε παρατηρήσει ότι συχνά, όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε μία κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών, έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο brand στο μυαλό μας; Από πράγματα που χρησιμοποιούσαμε σαν παιδιά, μέχρι και την καθημερινότητά μας σαν ενήλικες, έχουμε συσχετίσει συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες με συγκεκριμένες ανάγκες που καλύπτουν.

Σίγουρα δεν πρόκειται για μία τυχαία συγκυρία. Το γεγονός αυτό δεν έχει τόσο σχέση με την ποιότητα που παρέχεται, αλλά με τις συνδέσεις που δημιουργεί το μυαλό μας. Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, ενεργοποιείται ένας μηχανισμός στον εγκέφαλο. Αυτός με τη σειρά του αναλαμβάνει να βρει τη βέλτιστη λύση. Επομένως, όταν το μυαλό μας συνδέσει τη σχέση «πρόβλημα-λύση», με κάποιο προϊόν/υπηρεσία, η επιλογή για την κατάσταση αυτή θα είναι πάντα η ίδια.

Εδώ βρίσκεται και το στοίχημα για τις επιχειρήσεις. Προκειμένου, λοιπόν, να επικρατήσουν στην αγορά, οφείλουν να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Το προϊόν ή η υπηρεσία που προσφέρεται θα πρέπει να παρουσιάζεται ως η πιο έγκριτη λύση στο πρόβλημα
  • Ο καταναλωτής να έρθει σε επαφή με τη «λύση» και να τη χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, έτσι ώστε να φαντάζει σαν την πιο απλή και εύκολη επιλογή.

Marketing: Ένας μεγάλος σύμμαχος

Φυσικά, ο ρόλος του marketing σε αυτό το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Πέρα από τον κλασικό ρόλο που έχει το marketing (ενημέρωση του κοινού για τα νέα προϊόντα και προώθηση), οι νέες διαθέσιμες τεχνολογίες προσφέρονται για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής, πιο στοχευμένης για το κάθε καταναλωτικό κοινό.

Ο ανταγωνισμός για την κατάκτηση της κορυφής

Βέβαια, ο αγώνας για την επικράτηση στην αγορά δεν τελειώνει ποτέ. Οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να ισχυροποιήσουν την θέση τους. Υπάρχουν δύο τρόποι για να «κλέψουν» το προβάδισμα της κυρίαρχης επιχείρησης:

  • Αν η κυρίαρχη επιχείρηση αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα, το οποίο μπορεί να αφορά τον προϊόν/υπηρεσία ή την εικόνα της. Αυτό δίνει μία ευκαιρία στις άλλες επιχειρήσεις, ώστε να επαναπροσδιορίσουν την εικόνα και την θέση τους στην αγορά. Ένα παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Uber, η οποία έχασε το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Αυτό συνέβη λόγω της προβληματικής εικόνας της στην κοινή γνώμη, μετά από μια σειρά σκανδάλων και αστοχιών, ως προς την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
  • Ο επαναπροσδιορισμός του εφαλτηρίου προβλήματος, μέσα από το οποίο προέκυψε η «λύση», μπορεί να προκαλέσει ένα σημαντικό πλήγμα στο status quo του κυρίαρχου προϊόντος ή υπηρεσίας. Όταν αλλάζουν οι παράμετροι του προβλήματος, αλλάζουν και οι προσεγγίσεις. Πλέον, η βέλτιστη λύση ενδέχεται να μην είναι η ίδια με αυτή στο παρελθόν. Αυτό ακριβώς έκανε η Chillbox. Έδωσε απάντηση στο ίδιο πρόβλημα με τις υπόλοιπες εταιρίες του χώρου. Ωστόσο φρόντισε να λάβει υπόψιν επιπλέον παράγοντες, όπως την διατροφική αξία και την δυνατότητα εξατομίκευσης του προϊόντος.

Η αγορά συνεχώς αλλάζει. Οι καταναλωτές βομβαρδίζονται από νέα, ενδιαφέροντα και «cool» προϊόντα. Αυτό που έχει σημασία για τους καταναλωτές είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να απευθύνονται σε πραγματικές ανάγκες. Και αυτό γιατί, επιθυμία τους είναι να διευκολυνθεί η ζωή τους ή να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό, σε βάθος χρόνου, είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!