Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Επαναφορά της βάσης του δέκα

του Στέλιου Αμπατζίδη

Στη δημοσιότητα δόθηκαν πρόσφατα το νομοσχέδιο και οι αλλαγές, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το προσεχές διάστημα. Μία από αυτές τις αλλαγές είναι και η επαναφορά της βάσης του δέκα, για την οποία, βέβαια, ακόμη δεν έχει υπάρξει απόφαση για το πότε θα τεθεί σε ισχύ.

Εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η επαναφορά της βάσης του δέκα σχετίζεται με δύο βασικές παραμέτρους: τη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τους κανόνες λειτουργίας τους. Έτσι, θα ζητηθεί από τα Πανεπιστήμια να καθορίσουν συγκεκριμένη βάση εισαγωγής σε ορισμένα Τμήματά τους. Eπιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα να οριστεί η βάση του δέκα σε όλες τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται φανερό πως θα δημιουργηθούν βάσεις δύο κατηγοριών:

  • Αφενός, αυτής, την οποία μπορεί να θέτει το Υπουργείο για κάποια Τμήματα
  • και αυτής, που κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, να οριστεί η βάση εισαγωγής σε αυτά πάνω από δέκα.

Γίνεται φανερό λοιπόν πως, μέσω αυτής της σκέψης του Υπουργείου, τα Τμήματα χωρίζονται σε πολλά επίπεδα ανάλογα με τις βάσεις εισαγωγής τους. Συνεπώς, πολλοί υποψήφιοι, με χαμηλές βαθμολογίες στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, δεν θα μπορούν να εισάγονται σε Πανεπιστήμια. Αντίθετα, άλλοι υποψήφιοι, ξεπερνώντας τη βάση του δέκα, θα μπορούν να εισάγονται σε σχολές μεσαίας και υψηλής εισαγωγής. Επομένως, οι διακρίσεις μεταξύ των υποψηφίων εντείνονται ανάλογα με τη Σχολή και το Τμήμα, στο οποίο επιθυμούν να εισαχθούν.

Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια σήμερα

Πόσες και πόσοι εισακτέοι θα έμπαιναν στα Πανεπιστήμια, αν υλοποιούνταν η σκέψη της Υπουργού για τον καθορισμό της βάσης εισαγωγής στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις; Έτσι, αν λάβουμε υπ’ όψιν πως οι προβλεπόμενες θέσεις ήταν 78.335, περισσότερες από 20.000 θέσεις θα έμεναν κενές. Καθώς οι φετινοί υποψήφιοι, που έγραψαν πάνω από τη βάση, ήταν 55.515 υποψήφιοι στα Γενικά Λύκεια και 137 στα Εσπερινά.

Παρ’ όλα αυτά, οι κενές θέσεις εισακτέων, που θα μείνουν από τον καθορισμό της βάσης εισαγωγής, δεν πρόκειται να αναβαθμίσουν το επίπεδο και την ποιότητα της γνώσης, που προσφέρεται στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το επίπεδο των Σπουδών χρειάζεται άλλα ουσιαστικά μέσα για να αναβαθμιστεί. 

Αναβάθμιση της εκπαίδευσης

Για αυτό το λόγο, ας σκεφτούμε δύο βασικούς παράγοντες:

  • Καταρχάς, οι μαθητές θα ήταν ωφέλιμο να προετοιμάζονται και να αξιολογούνται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Καθώς και να προσανατολίζονται σε Σχολές ανάλογα με τις δεξιότητες, τις ικανότητες και τις επιδόσεις τους.
  • Χρήσιμο θα ήταν  να αναβαθμιστεί η Τεχνολογική Εκπαίδευση καθώς όλοι πρέπει να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες από τα Τμήματα που θα αποφοιτούν. Έτσι θα τους βοηθά στην άμεση απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας.

Δυστυχώς, οι δύο προαναφερθέντες παράγοντες δεν αξιοποιούνται, καθώς ο προσανατολισμός δεν τους βοηθά στις Σπουδές, που θα επιλέξουν. Δεν επενδύουμε στη γνώση και την ανάπτυξη, αυτό είναι το πρόβλημα. Παράλληλα, επιχειρείται η επαναφορά αυτού του μέτρου με τιμωρητέο και αξιολογικό χαρακτήρα. Για αυτό και χρειάζεται προετοιμασία του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και των μαθητών, μέσω σοβαρών ρυθμίσεων και αναπροσανατολισμό των επιπέδων σπουδών. Αξίζει να σημειωθεί ως σημαντικός παράγοντας και η συμμετοχή των Πανεπιστημίων στο σχεδιασμό της βάσης με μία απλή διάταξη.  Ωστόσο, αυτό δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Τα Πανεπιστήμια διεκδικούν να έχουν ενεργό ρόλο εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη διάρθρωση, την ποιότητα και την αξιολόγηση των σπουδών, που παρέχονται.

Συνεπώς, οι τεκμηριωμένες προτάσεις των Πανεπιστημίων, μέσω των αντίστοιχων Προσαρμογών σε Σχολές και Τμήματα σε συνδυασμό με ένα ανάμεικτο σύστημα επαναφοράς της βάσης του δέκα, θα ήταν η σωστότερη λύση για τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα εισαγωγής. Μια ορθή αντιμετώπιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!