Wintergreat - HEC Paris

Καινοτομία Γάλλων φοιτητών για την επαγγελματική αποκατάσταση προσφύγων

της Χριστίνας Τριανταφύλλου

Είναι ευρέως αποδεκτό πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά μία από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις που έχει γνωρίσει ο σύγχρονος κόσμος. Ομάδες ανθρώπων προσπαθούν να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό.

Η είδηση για έναν καινοτόμο τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, με σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση των προσφύγων «κατέφτασε» από την Γαλλία και το HEC Paris, που είναι μία από τις κορυφαίες σχολές επιχειρηματικότητας στην χώρα.

Ποιό ήταν το πλαίσιο;

Δόθηκε η ευκαιρία σε 20 πρόσφυγες να συμμετέχουν σε ένα εντατικό πρόγραμμα 12 εβδομάδων (ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου) στις όμορφες καταπράσινες εγκαταστάσεις της σχολής στα προάστια του Παρισιού.

Ο σκοπός αυτού ήταν η απόκτηση εντατικής εκπαίδευσης στην γαλλική και την αγγλική γλώσσα παρακολουθώντας μαθήματα των 20 ωρών ανά εβδομάδα. Συγχρόνως, κάθε συμμετέχων είχε ως υποστηρικτή έναν φοιτητή της σχολής και ως μέντορα έναν απόφοιτο. Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, οι παροχές που τους προσέφεραν ήταν καταλυτικής σημασίας, καθώς είχαν την δυνατότητα να μάθουν από πιο έμπειρους τις δεξιότητες και την ορολογία των επιχειρήσεων που θα τους καταστήσουν ικανούς να πραγματοποιήσουν το επόμενο επαγγελματικό βήμα και να επανέλθουν στην αγορά εργασίας.

Wintergreat

Πώς προέκυψε αυτό το πρόγραμμα;

Η ιδέα «γεννήθηκε» από δύο φοιτητές επιχειρηματικότητας που συναντήθηκαν τυχαία το 2015. Πρόκειται για τους Théo Scubla και Eymeric Guinet με την παρουσία του Alexandre Lederman, του ιδρυτή της γαλλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «LesRestos du Coeur». Κατά την διάρκεια της συζήτησής τους, ο Théo Scubla έβγαλε το συμπέρασμα πως υπάρχουν πολλά αναξιοποίητα ταλέντα και πολλοί πρόσφυγες θεωρούνται πρόβλημα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Με αυτό τον τρόπο, η πιο κατάλληλη λύση αποφάσισε πως είναι η προσφορά ευκαιριών στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Έτσι, στην συνέχεια ο ίδιος έγινε συνιδρυτής της “Wintegreat” που υλοποιεί της ενέργειές της οραματιζόμενη καλύτερες συνθήκες ένταξης για τους πρόσφυγες.

Ποιο είναι το όφελος;

Πολλοί πρόσφυγες υπήρξαν φοιτητές και επαγγελματίες στις πατρίδες τους. Η υποχρεωτική τους μετακίνηση σε νέα χώρα συνδυάζεται τις περισσότερες φορές με έλλειψη των γλωσσικών γνώσεων που είναι απαραίτητοι στο νέο εργασιακό περιβάλλον του κάθε μέρους εγκατάστασης.

Αυτή η νέα πρωτοβουλία στοχεύει να αποκαταστήσει τους πρόσφυγες και να τους παρέχει την επαρκή γνώση της γαλλικής γλώσσας που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στον αγώνα της επίτευξης των στόχων τους στην Γαλλία, αλλά και να τους φέρει σε επαφή με το δίκτυο των επιχειρηματιών οργανώνοντας επισκέψεις σε εταιρείες και συναντήσεις δικτύωσης με πιθανούς υποψήφιους εργοδότες.

Αυτό το εγχείρημα έκανε υπερήφανα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο Eloïc Peyrache, ως αναπληρωτής κοσμήτορας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της διοίκησης, υποστήριξε πως οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην μείωση των ανισοτήτων και στην βελτίωση της κοινωνικής ανάπτυξης των χωρών και πως είναι αξιοθαύμαστος ο δυναμισμός των φοιτητών, του προσωπικού και των καθηγητών που αποτελούν την βάση αυτής της δράσης.

Το έργο της Wintegreat εξακολουθεί να υλοποιεί το έργο της δίνοντας πρακτικές λύσεις για την επαγγελματική ανέλιξη των προσφύγων, εμπνέοντας μας να κινητοποιηθούμε ενεργά σε οποιοδήποτε πρόβλημα καθιστά την κοινωνία μας ανήμπορη να βελτιωθεί προς το καλύτερο.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!