Εξεταστική και Mundial: Πώς να τα συνδυάσετε
του Αντρέα Λεντάκη
Όταν έφτασα πια στο σημείο να μπορώ να κάνω έναν στοιχειώδη προγραμματισμό της φοιτητικής μου πορείας (και του τι έπεται βεβαίως…) και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οφείλω και στοχεύω να τελειώσω τη σχολή μου στην εξεταστική του Ιουνίου 2018, η πρώτη μου αντίδραση ήταν ένα μακρόσυρτο ”ωχ…”. Καλούμαι να πάρω πτυχίο, να εντείνω, δηλαδή, το διάβασμά μου όσο ποτέ, εν μέσω Μουντιάλ. Όχι και ό,τι καλύτερο για έναν ένθερμο ποδοσφαιρόφιλο.
Με ψυχραιμότερη, ωστόσο, προσέγγιση του θέματος, σκέφτηκα ότι το ίδιο βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές – είτε είναι στην τελική ευθεία των σπουδών τους είτε όχι. Άπαντες θέλουν μια επιτυχημένη εξεταστική που θα σημαίνει και τη δικαίωση των κόπων τους, αλλά ταυτόχρονα οι περισσότεροι λαχταρούν να πάρουν και μια…μυρωδιά από την κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου. Όπως αποδεικνύουν και οι αριθμοί τηλεθέασης, το Μουντιάλ έχει πάψει προ πολλού να αφορά μόνο τον σκληροπυρηνικό ποδοσφαιρόφιλο που θα στηνόταν μπροστά στην οθόνη ακόμη και για ένα ματς Καβάλα-Δόξα Κρανούλας. Τουλάχιστον τα σημαντικά ματς, και δη αυτά των ιστορικών και εμπορικών ομάδων, προσελκύουν πολύ περισσότερο κόσμο, ακόμη και γυναικείο κοινό – είτε προς τέρψιν του βλέμματος χάρη στους κοιλιακούς του Κριστιάνο Ρονάλντο και άλλων, είτε γιατί πολύ απλά και οι αναγνώστριές μας έχουν πια εξοικειωθεί με τα βασικά του λαοφιλέστερου αθλήματος.
Επομένως, ένα άρθρο που επιχειρεί να σας συμβουλεύσει πώς να απολαύσετε το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς να εκτροχιάσετε την εξεταστική σας, είναι μάλλον γενικού ενδιαφέροντος και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο. Πάμε να απαριθμήσουμε μερικά βασικά tips, στα οποία, όπως θα διαπιστώσετε, ο ορθός προγραμματισμός του χρόνου σας είναι το Α και το Ω.
Ιεράρχηση Προτεραιοτήτων
Ή, κοινώς, διαλέγεις ποια ματς θα δεις. Αν είσαι απ’ αυτούς που στο προηγούμενο Μουντιάλ είδαν μέχρι και το Ιράν-Νιγηρία (καλύτερο κι από υπνωτικό), αν ονειρεύεσαι να βλέπεις και τα τρία ματς της ημέρας και ενδιάμεσα να τα σχολιάζεις με ύφος χιλίων καρδιναλίων (όλοι είμαστε λίγο προπονητές του καναπέ, τι να κάνουμε), μπορεί να σε συμπάθησα λίγο παραπάνω, αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι θα σου απομείνει μικρός χρόνος για διάβασμα και αυτό μακροπρόθεσμα θα το μετανιώσεις. Επομένως, ”κυκλώνεις” το ματς κάθε ημέρας που σε ενδιαφέρει περισσότερο, και την υπόλοιπη μέρα αφιερώνεσαι στις υποχρεώσεις σου. Ματς όπως το Τυνησία-Παναμάς και το Μαρόκο-Ιράν τα ξεχνάς από τώρα, δε θα χάσεις και τίποτα…
Προσαρμογή του Mundial στο διάβασμά μας
Παράλληλα με το κριτήριο της σημασίας και του ενδιαφέροντος κάθε αγώνα, υπάρχει και αυτό της κατά το δυνατόν μικρότερης ζημιάς στο διάβασμά σου. Είσαι τύπος που αποδίδει με πρωινό ξύπνημα, καφέ και διάβασμα νωρίς; Τα βραδινά ματς σού ταιριάζουν καλύτερα, ενώ θα έχεις ξεμπερδέψει με τις υποχρεώσεις σου και θα έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη. Είσαι…νυχτοπούλι και μπορείς να διαβάσεις όταν έχει δύσει ο ήλιος, συνοδεία ακόμη περισσότερου καφέ ή και ενεργειακών ποτών; Κανένα πρόβλημα, υπάρχουν ματς και το μεσημέρι και το απόγευμα και μπορείς να στρωθείς στη δουλειά έχοντας χορτάσει μπαλίτσα. Το ζητούμενο εδώ είναι να προέχει κατά κανόνα το τι σε βολεύει στη μελέτη σου και όχι ποιο ματς προτιμάς να δεις – όλοι οι κανόνες, βέβαια, εμπεριέχουν εξαιρέσεις και αυτός ίσως λίγο περισσότερες, ειδικά αν παίζει η ομάδα που υποστηρίζεις ή έχεις ποντάρει το μισό σου βδομαδιάτικο.
Διάβασμα με…πρόγραμμα
Ακούγεται κλισέ, είναι εκνευριστικό να σου το υπενθυμίζουν συνεχώς (ειδικά αν έχεις χτυπηθεί στο διάβασμα και κόβεσαι με 4), αλλά επιτυχημένη εξεταστική χωρίς προγραμματισμένο διάβασμα δεν γίνεται. Πόσo μάλλον όταν υπάρχει και το Μουντιάλ στη μέση, άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να καλύψεις την ύλη τριών μηνών μέσα σε μια μέρα. Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές θα πρέπει να είσαι σε θέση να γνωρίζεις πόσα και ποια μαθήματα θα δώσεις, πόσο διάβασμα χρειάζεσαι για το καθένα και πώς θα κατανεμηθεί στο χρόνο η μελέτη σου. Έτσι, μειώνεται το ενδεχόμενο να βρεθείς μπροστά σε δυσάρεστα διλήμματα.
Δες το Mundial σαν ένα δώρο στον εαυτό σου
Το να δίνουμε κίνητρα στον εαυτό μας για να είμαστε πιο παραγωγικοί είναι μία συνταγή που συνήθως επιτυγχάνει. Έτσι, μπορείς να θέτεις συγκεκριμένους στόχους για το διάβασμα κάθε ημέρας και αν τους υλοποιήσεις κερδίζεις…δώρο από σένα για σένα την (τηλε)θέαση του πολλά υποσχόμενου ματς της ημέρας (βλέπε και tip 1). Θα είναι μια ευχάριστη χαλάρωση που την έχεις κερδίσει με το σπαθί σου. Το ιδανικό, δε, είναι να οργανωθείτε με την παρέα σου με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνετε κίνητρο ο ένας στον άλλο και να περάσετε όλοι μαζί και τη δοκιμασία της εξεταστικής και το Μουντιάλ. Τι εννοώ; Συνεννοηθείτε από νωρίτερα να διαβάσετε όλοι παρόμοιες ώρες, ίσως και μαζί αν σας βολεύει, και μετά (ή πριν αν διαβάζετε βράδυ) να μαζευτείτε σε κάποιο σπίτι με πίτσες και μπύρες για να δείτε όλοι μαζί μπαλίτσα και να τη σχολιάσετε. Αυτή η διαδικασία θα σας αποφορτίσει και θα σας δέσει ακόμη περισσότερο.
Αν είσαι δεσμευμένος και έχεις την ατυχία η κοπέλα σου να μην ασχολείται καθόλου με το ποδόσφαιρο και να θέλει να σε πάει για (κα)ψώνια ακριβώς την ώρα του αγαπημένου σου αγώνα, απλά πες όχι. Μουντιάλ έχει κάθε τέσσερα χρόνια – στο επόμενο δεν θα είσαι φοιτητής (ελπίζουμε) και τα παραπάνω tips δε θα σε σώσουν από το αφεντικό, που μπορεί να σου στερήσει ακόμη και τον τελικό χωρίς τύψεις!!
Καλή απόλαυση και καλή επιτυχία να έχουμε!