volunteering

Εθελοντής στο εξωτερικό: Γιατί να το επιλέξω;

της Αλεξάνδρας Κουτσουβά

Έχεις σκεφτεί ποτέ τις θετικές πτυχές του εθελοντισμού στο εξωτερικό; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόση βοήθεια μπορείτε να προσφέρεις στους συνανθρώπους σου, αλλά και πόσα μπορείς να κερδίσεις εσύ σε προσωπικό επίπεδο; Εάν ενδιαφέρεσαι να γίνεις εθελοντής, τότε το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να σε διαφωτίσει και να απομακρύνει τυχόν ενδοιασμούς που σε αποτρέπουν από το να συμμετάσχεις σε κάποιο εθελοντικό πρόγραμμα!

Ευκαιρίες εθελοντισμού

Τα εθελοντικά προγράμματα στο εξωτερικό βιώνουν την δική τους περίοδο ανάπτυξης. Είναι δυνατόν να βρει κανείς ευκαιρίες εθελοντισμού σε οποιονδήποτε τομέα επιθυμεί, είτε πρόκειται για εθελοντισμό σε κάποιον διεθνή οργανισμό, παραδείγματος χάριν, όπου ο εθελοντής θα κερδίσει μία πολύ σημαντική επαγγελματική εμπειρία, είτε πρόκειται για παροχή εθελοντικής εργασίας στα πλαίσια επίσκεψης μιας χώρας του τρίτου κόσμου.

Προσωπικά οφέλη του εθελοντή

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο εθελοντής θα βγει κερδισμένος μέσα από μία τέτοια εμπειρία. Αρχικά, θα έρθει σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας και νοοτροπίας, θα γνωρίσει τις συνήθειές τους και τον τρόπο ζωής τους. Είναι μια ευκαιρία για να μάθει πώς να συμπεριφέρεται ως μέλος μίας ομάδας και να συνεργάζεται με αγνώστους προκειμένου να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος κοινός στόχος. Ο εθελοντισμός στο εξωτερικό μπορεί να προσφέρει την δυνατότητα στο εθελοντή να γνωρίσει τα προσωπικά του όρια και τις αντοχές του, αφού θα κληθεί να παρέχει την εργασία του χωρίς να ανταμείβεται χρηματικά, ενώ παράλληλα θα ζει μακριά από την οικογένειά και το γνώριμο περιβάλλον του. Η προσαρμοστικότητα και η υπομονή είναι σύμμαχοι σε τέτοιου είδους απόπειρες.

Αλτρουιστική όψη

Ας εστιάσουμε, όμως, στο σημείο αυτό, στην παροχή εθελοντικής εργασίας σε μία τριτοκοσμική χώρα. Ανάλογα με τις γνώσεις και τις δεξιότητές του, ή και ανεξάρτητα από αυτές, ο εθελοντής μπορεί να συνεισφέρει στην ευημερία μιας τριτοκοσμικής κοινωνίας μέσα από ποικίλους τρόπους. Διδάσκοντας Αγγλικά ή κάποια άλλη ξένη γλώσσα στους μαθητές ενός σχολείου, προσφέροντας βασικές πρώτες βοήθειες σε άτομα που το έχουν ανάγκη, ή ακόμα και συμμετέχοντας στις καθημερινές εργασίες των ντόπιων, η προσφερόμενη βοήθεια είναι ανεκτίμητη. Αν αναλογιστεί κανείς πόσα σχολεία ή ιατρικά κέντρα έχουν ανεγερθεί με την βοήθεια των εθελοντών, θα αντιληφθεί τη σημασία του εθελοντισμού.

Ψυχολογική ανταμοιβή

Πέρα από τις θετικές συνέπειες του εθελοντισμού στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, είναι σημαντικό να τονίσουμε και την ψυχολογική ανταμοιβή που θα κερδίσει ο ίδιος ο εθελοντής μέσα από μία τέτοια εμπειρία. Το να δεις το χαμόγελο να σχηματίζεται στα πρόσωπα των συνανθρώπων σου είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορείς να πάρεις μέσα από την προσφορά σου. Από τη μία πλευρά, θα δεις, επίσης, πόση αξία έχουν όλα αυτά τα αγαθά που θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα στην καθημερινότητά μας, όπως παραδείγματος χάριν το ίδιο το νερό, ενώ για τις χώρες του τρίτου κόσμου είναι είδη πρώτης ανάγκης για την εξασφάλιση των οποίων πρέπει να αγωνιστούν σε καθημερινή βάση. Από την άλλη πλευρά, θα καταλάβεις πόση σημασία δίνουμε σε υλικά αντικείμενα και πόσο εξαρτημένοι είμαστε από την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της.

Ο εθελοντισμός μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει κανείς τις προτεραιότητές του και να καταλάβει κανείς τι πραγματικά έχει αξία στην ζωή!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!