είσοδος με κάρτα

Είσοδος με κάρτα σε δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια

της Μυρτώς Μιχαηλίδου

Κλίμα αλλαγών

Σε ένα κλίμα συνεχών αλλαγών μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης, ακολουθεί όπως είναι φυσικό, η νέα Υπουργός Παιδείας, η οποία φαίνεται να φέρνει τα πάνω-κάτω στον τρέχον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών Πανεπιστημίων. Στόχος είναι η εκπαιδευτική βελτίωση και αναβάθμιση των Πανεπιστημίων που θα επιδράσει θετικά στον ελληνικό εκπαιδευτικό και εργασιακό  χώρο. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν νέες  προτάσεις προς εφαρμογή, καθώς και κάποιες που ίσχυαν και στο παρελθόν. Οι αλλαγές αυτές αφορούν σφαιρικά στον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών Πανεπιστημίων και, όπως είναι φυσικό, επηρεάζουν άμεσα τις ακαδημαϊκές συνήθειες των φοιτητών. Η ασφάλεια των φοιτητών και των εγκαταστάσεων, αλλά και η είσοδος με κάρτα στα δημόσια Πανεπιστήμια φαίνεται να είναι τα άμεσα σχέδια της Υπουργού.

Κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια

Μεγάλες εντάσεις και αντιδράσεις προκάλεσε και η ανακοίνωση σχετικά με την κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Με αυτό το μέτρο το υπουργείο θέλει να δώσει ένα τέλος στις αξιόποινες πράξεις που λαμβάνουν χώρο στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και εμποδίζουν την ορθή τους λειτουργία. Επιπλέον, η υπουργός τονίζει ότι με αυτό τρόπο το άσυλο θα αποκαταστήσει «την πραγματική του έννοια», η οποία πλέον έχει χαθεί και πολλοί την εκμεταλλεύονται.

Είσοδος με κάρτα στα ελληνικά Πανεπιστήμια

Πέρα από την κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια, φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης κάρτας από τους φοιτητές για την είσοδό τους στα Πανεπιστήμια. Με τη χρήση κάρτας δικαίωμα εισόδου θα έχουν μόνο φοιτητές καθώς δεν θα είναι πλέον ελεύθερη η είσοδος για όλους τους πολίτες. Κατ’ αυτό τον τρόπο λειτουργούν και κάποια Πανεπιστήμια στο εξωτερικό, αλλά κάτι τέτοιο είναι πρωτόγνωρο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η υπουργός Παιδείας υποστηρίζει ότι με αυτές τις αλλαγές το Πανεπιστήμιο θα αποτελέσει ένα ασφαλές περιβάλλον διάδοσης ιδεών για τους φοιτητές.

Προτεραιότητα η ασφάλεια των φοιτητών

Τέλος, είναι γεγονός ότι η εγκληματικότητα, κυρίως σε πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και λιγότερο της επαρχίας,  έχει φτάσει στα ύψη. Γι’ αυτό το λόγο, κύριο μέλημα φαίνεται να αποτελεί η ασφάλεια των φοιτητών στα πανεπιστήμια, καθώς και η εξάλειψη των εγκληματικών ενεργειών που απειλούν τους φοιτητές. Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες το υπουργείο επιδιώκει να καταστήσει τα ελληνικά Πανεπιστήμια αυτοδιοικούμενα και ανταγωνιστικά στον χώρο εργασίας, με απόφοιτους καλά καταρτισμένους στον τομέα τους. Άλλωστε, σύμφωνα με την Υπουργό,  η εκπαίδευση αφορά το κύριο μέσω ανάπτυξης και εξέλιξης μιας χώρας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!