Διεθνείς Υποτροφίες για Γυναίκες

της Μαίρης Παπαδογιαννάκη

Κατά τα φαινόμενα, μεγάλος φαίνεται πως είναι ο αριθμός υποτροφιών που απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες ανά τον κόσμο και προέρχονται από διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς.

Φυσικά, απλά το να ανήκεις στο γυναικείο φύλλο, δε σου εξασφαλίζει το πολυπόθητο εισιτήριο για μια επιτυχημένη καριέρα. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητα προσόντα συνιστά η ηλικία, οι ακαδημαϊκές επιτυχίες, οι αθλητικές δραστηριότητες και οι ηγετικές ικανότητες μίας υποψήφιας. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι ευκαιρίες υποτροφιών που προσφέρονται!

Αμερικανική Ένωση Πανεπιστημιακών Γυναικών (AAUW)

Η Αμερικανική Ένωση Πανεπιστημιακών Γυναικών προσφέρει έξι (6) διαφορετικούς τύπους επιχορηγήσεων για γυναίκες. Συγκεκριμένα, υποτροφίες παρέχονται σε γυναίκες μελετητές που είναι Αμερικανοί πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι, όπως και σε γυναίκες που επιθυμούν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ. Εκτός αυτών, επιχορηγήσεις προσφέρονται σε γυναίκες, οι οποίες επιδιώκουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της επιστήμης των υπολογιστών, της μηχανικής και των μαθηματικών.

Ίδρυμα Schlumberger

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Schlumberger είναι γνωστό για τη στήριξη που παρέχει στις γυναίκες, όσον αφορά στην επιστήμη και την εκπαίδευση πάνω στην τεχνολογία. Μέσω ενός προγράμματός του ονόματι Faculty for the Future”, διατίθενται υποτροφίες σε γυναίκες που προέρχονται από αναπτυσσόμενες οικονομίες, για διδακτορικές ή μεταδιδακτορικές σπουδές στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) στα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Οι υπότροφοι επιλέγονται με βάση τόσο το ταλέντο τους πάνω στην επιστήμη, όσο και τις ηγετικές τους ικανότητες. Οι επιχορηγήσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 50.000 $ ετησίως.

PEO International

Η PEO International ιδρύθηκε το 1869 με έδρα στις ΗΠΑ και προσφέρει έξι (6) προγράμματα που στοχεύουν στην εκπαίδευση των γυναικών. Η “PEO International Peace Scholarship Fund” παρέχει διεθνείς υποτροφίες για γυναίκες που δεν κατάγονται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με σκοπό την προώθηση σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου σε μία από αυτές τις δύο χώρες. Το πρόγραμμα PEO For Continuing Education” παρέχει επιχορηγήσεις βάσει αναγκών ύψους μέχρι 3.000 $ για τις γυναίκες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, των οποίων η εκπαιδευτική πορεία έχει διακοπεί για διάφορους λόγους. Εκτός αυτών, υπάρχουν και τα βραβεία υποτροφιών PEO STAR και PEO Scholar Awards, τα οποία παρέχουν υποτροφίες για γυναίκες που υποβάλλουν αίτηση για σπουδές σε προπτυχιακά και διδακτορικά επίπεδα αντίστοιχα.

Margaret McNamara

Οι επιχορηγήσεις Margaret McNamara έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνονται σε γυναίκες 25 ετών και άνω που σπουδάζουν στις ΗΠΑ, τον Καναδά ή επιλέγουν πανεπιστήμια στη Νότιο Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Στόχος των υποψηφίων θα πρέπει να είναι η προσήλωσή τους σε θέματα βελτίωσης της ζωής των γυναικών και των παιδιών. Εκτός αυτών, πρέπει να προέρχονται από μια χώρα με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα. Δείτε τη λίστα αυτών των χωρών εδώ.

Zonta International

Στο πλαίσιο της προώθησης των δικαιωμάτων, της ευημερίας και της επαγγελματικής κατάστασης των γυναικών παγκοσμίως, η Zonta International προσφέρει δύο (2) υποτροφίες. Το πρόγραμμα “Jane M Klausman Women in Business Scholarship” αφορά σε μια σειρά ετήσιων υποτροφιών για γυναίκες, των οποίων αντικείμενο ενασχόλησης συνιστά η διοίκηση επιχειρήσεων σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο. Οι αιτούσες πρέπει να είναι μέλη του συλλόγου Zonta, με υποτροφίες ύψους 2.000 $ με κριτήριο περιοχής και 8.000 $ σε διεθνές επίπεδο. Η υποτροφία Amelia Earhart απευθύνεται σε γυναίκες που σπουδάζουν σε διδακτορικό επίπεδο στον τομέα της αεροδιαστημικής. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει ετησίως τριάντα (30) υποτροφίες σε γυναίκες ανά τον κόσμο αξίας 10.000$ το καθένα. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση διδακτορικών σπουδών, αναφορικά με οποιοδήποτε πανεπιστήμιο ή κολέγιο.

Women Techmakers Scholars

Η Google φαίνεται να απονέμει με μεγάλη επιτυχία υποτροφίες σε γυναίκες, μέσω του προγράμματος “Women Techmakers Scholars”. Συγκεκριμένα,  η Google απονέμει υποτροφίες σε γυναίκες που σπουδάζουν στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνολογίας σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο. Οι υποτροφίες ανέρχονται σε περίπου 10.000$. Η απονομή τους πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο και η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται με βάση τα ακαδημαϊκά τους επιτεύγματα. Εκτός από την οικονομική υποστήριξη, οι επιτυχόντες λαμβάνουν πρόσκληση για τα γραφεία της Google, με σκοπό να παρακολουθήσουν κάποια εργαστήρια, ομιλίες, αλλά και πολλές άλλες δραστηριότητες.

L’Oréal-UNESCO

Το παρόν πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO αφορά στις γυναίκες με επιστημονικό υπόβραθρο, πέντε (5) εκ των οποίων δύνανται να λάβουν διεθνείς υποτροφίες ύψους 15.000$ ετησίως. Ειδικότερα, ενδιαφέρει γυναίκες που επιδιώκουν μεταδιδακτορική έρευνα στις βιοεπιστήμες σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο ή ερευνητικό ίδρυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ιρλανδία, ώστε να διευρύνουν την τεχνογνωσία τους σε ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο εκτός της χώρας τους.

1000 Dreams Scholarship Fund

Το πρόγραμμα “100 Dreams Stipend Fund” έχει βραβευθεί από το Κοινοτικό Ίδρυμα του Greater Kansas City, καθώς παρέχει εφάπαξ οικονομική βοήθεια ύψους μέχρι 1.000$ σε γυναίκες που φοιτούν σήμερα σε λύκεια ή πανεπιστήμια που χρήζουν οικονομικής βοήθειας. Η συγκεκριμένη υποτροφία απευθύνεται στην παροχή πρόσβασης σε ποικίλες εκπαιδευτικές ευκαιρίες (π.χ.: σχολικά εγχειρίδια, εξέταστρα, συνέδρια) και δεν υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησής της για τα δίδακτρα ή το κόστος διαβίωσης.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!