Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών

του Δήμου Αναγνώστου

Αξία της εκπαίδευσης στη ζωή μας

Η γνώση και η μόρφωση είναι δύο αναπόσπαστα συστατικά του ανθρώπινου οικοδομήματος. Ο άνθρωπος που θέλει να χαρακτηριστεί ως σπουδαστής, οφείλει πρώτα να ακούσει και να αφουγκραστεί τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία που λαμβάνει. Έπειτα, έχει καθήκον να καλουπώσει τα στοιχεία που έλαβε σχηματίζοντας την δική του άποψη. Ο μεγάλος Αθηναίος φιλόσοφος Πλάτων είχε πει: “Αν δεν έχεις γνώση δεν έχεις γνώμη”. Μια πρωτοπόρα για την εποχή άποψη, που για πολλούς έμοιαζε σαν κάτι ξένο και αλλόκοτο.

Πώς φτάσαμε στην Παγκόσμια Ημέρα Σπουδαστών;

Η διεθνής ημέρα σπουδαστών καθιερώθηκε προς τιμήν της φοιτητικής επανάστασης που έλαβε μέρος στην Πράγα το 1939. Ο φοιτητικός ακτιβισμός βρισκόταν ήδη σε πρώιμο στάδιο για τη βελτίωση των συνθηκών μάθησης και εκπαίδευσης. Έχει τεράστια σημασία η θυσία των 9 φοιτητών που δολοφονήθηκαν, κατά την διάρκειά ειρηνικής διαδήλωσης φοιτητών και σπουδαστών στους δρόμους της Πράγας. Πάνω από 1000 φοιτητές στάλθηκαν από τους Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο φοιτητικός παλμός ποτέ δεν έπαψε να χτυπά. Δίνει ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι σε οποιαδήποτε δύναμη απειλεί τόσο τη δημοκρατία όσο και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Ανεκτίμητο αγαθό, η παιδεία

Ερχόμενοι στο σήμερα και στην καθιέρωση της διεθνούς ημέρας σπουδαστών στις 17 Νοεμβρίου παρατηρείται έντονο ότι οι αγώνες της παιδείας και της εκπαίδευσης απέδωσαν επιτέλους καρπούς. Για πολλές δεκαετίες η παιδεία και συγκεκριμένα το στοιχείο της εκπαίδευσης είχε παραμεληθεί σε σημείο που το να είσαι απόφοιτος πανεπιστημίου ήταν κάτι το εξωπραγματικό και ειδικότερα για τις γυναίκες.

Οι μάχες που έχουν δοθεί ανά δεκαετίες από τους σπουδαστές για μια καλύτερη και ανοιχτή παιδεία, θεωρούνται πλέον αυτονόητες. Ένας κόσμος χωρίς παιδεία και καλλιέργεια πνεύματος, θα ήταν ένας κόσμος κενός. Ένα αύριο ευοίωνο, ηλιόλουστο γεμάτο ελπίδες και αισιοδοξία, βασίζεται στην αντίληψη και κυρίως στη δίψα των νέων να δημιουργήσουν και να ανελιχθούν, με δεξί τους χέρι τις σπουδές του και τη δια βίου μάθηση.

Εκπαίδευση = Όνειρα κι Ελπίδα

Εν κατακλείδι, η διεθνής ημέρα σπουδαστών αποτελεί θα λέγαμε μια γενέθλια μέρα για την εκπαίδευση για να μας υπενθυμίζει πάντα την αξία της. Το αύριο είναι εκεί περιμένοντας να βελτιωθεί. Οι σκουριασμένες απόψεις και ιδεολογίες του παρελθόντος αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση καλά φυλαγμένη στη ντουλάπα των αγώνων και των θυσιών χιλιάδων σπουδαστών ανά δεκαετίες.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!