Έλληνας φοιτητής κατακτά την πρώτη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Μαθηματικών

Έλληνας φοιτητής κατακτά την πρώτη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Μαθηματικών

της Ειρήνης Νοταρά

Για μια ακόμη φορά διακρίθηκαν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε διεθνές επίπεδο με τη νίκη του Γεώργιου Κοτσοβόλη. O φοιτητής του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε την πρώτη θέση στον 25ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαθηματικών IMC (International Mathematics Competition), που διεξήχθη στα τέλη του Ιουλίου, στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 1994 και αποτελεί τον μεγαλύτερο Μαθηματικό φοιτητικό διαγωνισμό. Έχοντας συμμετοχές από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, εδώ και 25 χρόνια οργανώνεται σε χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου και τα τελευταία 9 στην Βουλγαρία. Φέτος, έλαβαν μέρος πάνω από 350 φοιτητές, οι οποίοι εξετάστηκαν για 2 μέρες, σε 10 προβλήματα συνολικά, κλιμακούμενης δυσκολίας.

Στον διαγωνισμό IMC συμμετέχουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών από το Ακαδημαϊκό Έτος 2007-2008. Μέσα σ ’αυτό το χρονικό διάστημα έχουν επιδείξει αξιοσημείωτες επιδόσεις, ενώ, αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Κοτσοβόλης έλαβε το χρυσό μετάλλιο, γεγονός μοναδικό για την ιστορία του Ιδρύματος. Όπως έχει αναφέρει, σε τέτοιους διαγωνισμούς πρέπει η δύναμη του μυαλού να συνδυαστεί με την πολύωρη εξάσκηση. Ωστόσο, η φύση του διαγωνισμού είναι τέτοια, που δεν μπορείς να είσαι ποτέ αρκετά προετοιμασμένος, ακόμη και αν υπάρχει προκαθορισμένη ύλη.

Αξίζει να αναφερθεί πως όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά αν τα έξοδα του Κοτσοβόλη δεν είχαν καλυφθεί από τον Δήμο Ν. Ιωνίας, αφού το Πανεπιστήμιο Αθηνών αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την συμμετοχή του.

Όσο για το τι τον γοητεύει περισσότερο στα Μαθηματικά, είναι η διαρκής απαιτούμενη προσπάθεια και έρευνα. Κάθε νέο ερώτημα γεννάει ένα άλλο. Στο μέλλον αυτό που θέλει ο Γεώργιος Κοτσοβόλης, είναι να ασχοληθεί με τα θεωρητικά μαθηματικά. Πρόκειται για έναν κλάδο ο οποίος, δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένος ώστε να απορροφήσει τους απόφοιτους του.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!