Διδασκαλείο ξένων γλωσσών: μία πολύ ενδιαφέρουσα και άγνωστη σε αρκετούς δυνατότητα

Της Ελίζας Σακκά

Το καλοκαίρι τελειώνει και μία νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά. Επομένως, νέες προοπτικές ανοίγονται μπροστά μας και ανεκμετάλλευτες έως τώρα ευκαιρίες μας περιμένουν να τις αρπάξουμε. Μία από αυτές είναι και το διδασκαλείο ξένων γλωσσών. Άγνωστο σε κάποιους, γνωστό σε κάποιους άλλους. Πάντως σίγουρα όχι αρκετά γνωστό, παρά τα όσα προσφέρει.

Λίγα λόγια για το Δ.Ξ.Γ

Διδασκαλείο Ξένων ΓλωσσώνΤο διδασκαλείο ξένων γλωσσών ανήκει στο ΕΚΠΑ και λειτουργεί ως πλήρως ανεξάρτητη και αυτοτελής ακαδημαϊκή μονάδα. Απευθύνεται σε όλους ,με την προϋπόθεση να είναι άνω των 18 ετών, χωρίς κριτήρια, αρκεί η καλή διάθεση και το μεράκι των ενδιαφερομένων. Οι διδασκόμενες γλώσσες είναι αμέτρητες και καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων και επιλογών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα προφανή, π.χ αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, αλλά και λιγότερο συνηθισμένες γλώσσες, όπως ολλανδικά, ιαπωνικά και περσικά. Με άλλα λόγια, αποκλείεται να μη βρεις αυτό που ψάχνεις. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας, γι’αυτό το λόγο υπάρχουν και τα κατάλληλα τμήματα προετοιμασίας σε πιο εντατικούς ρυθμούς για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ακόμα, όσοι στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει κάποια γλώσσα και στην πορεία για κάποιο λόγο την εγκατέλειψαν, στο διδασκαλείο ξένων γλωσσών μπορούν να τη συνεχίσουν, αφού συμμετάσχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις και ενταχθούν στο τμήμα που αντιστοιχεί στις γνώσεις και στις ανάγκες τους. Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφερθούν τα εξειδικευμένα προγράμματα που παρέχει το διδασκαλείο ξένων γλωσσών. Ενδεικτικά αναφέρονται το τμήμα IELTS, τα τμήματα ιατρικής και νομικής ορολογίας και τα εργαστήρια γραπτού και προφορικού λόγου σε διάφορες γλώσσες.

Κόστος σπουδών

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το διδασκαλείο ξένων γλωσσών τα παρέχει όλα αυτά με πολύ χαμηλό κόστος, το οποίο αυξομειώνεται ανάλογα με τη συχνότητα των μαθημάτων και το είδος των τμημάτων. Επίσης, υπάρχει μία τριπλή διάκριση ως προς το ύψος των διδάκτρων, με τους φοιτητές του ΕΚΠΑ να καταβάλλουν τα χαμηλότερα δίδακτρα, τα οποία ξεκινούν από τα 200 ευρώ ετησίως. Το ποσό των διδάκτρων καταβάλλεται ολόκληρο εκ των προτέρων, ως προϋπόθεση της διαδικασίας εγγραφής. Πρέπει, ακόμα, να σημειωθεί, ότι όσοι παρακολουθήσουν παραπάνω από μία γλώσσες έχουν μία έκπτωση της τάξης του 20%  για τις επιπλέον γλώσσες.

Συχνότητα μαθημάτων

Τα γλωσσικά μαθήματα ανέρχονται στα δύο τρίωρα την εβδομάδα, τα γλωσσικά μαθήματα που οδηγούν στη λήψη πτυχίου ανέρχονται στα τρία τρίωρα την εβδομάδα, ενώ τα ειδικά προγράμματα, εκτός από το IELTS, διεξάγονται μία φορά την εβδομάδα με διάρκεια τρεις ώρες. 

Διαδικασία εγγραφής

Διδασκαλείο Ξένων ΓλωσσώνΌσοι επιθυμούν να εγγραφούν στο Δ.Ξ.Γ. πρέπει πρώτα να επισκεφθούν τη σελίδα του διδασκαλείου http://www.didaskaleio.uoa.gr/  και να ενημερωθούν για τα προσφερόμενα μαθήματα από το Ωρολόγιο Πρόγραμμα 2016-2017, να διαλέξουν γλώσσα και τμήμα και να προμηθευτούν την αίτηση εγγραφής από τη γραμματεία του διδασκαλείου. Στη συνέχεια, πρέπει να καταθέσουν την ίδια μέρα το ποσό των χρημάτων και να επιστρέψουν στη γραμματεία για την εγγραφή. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εγγραφή είναι: αίτηση εγγραφής, δύο φωτογραφίες για τους εγγραφόμενους για πρώτη φορά, δελτίο ταυτότητας του διδασκαλείου για τους εγγραφόμενους παλαιότερων ετών, αστυνομική ταυτότητα πρωτότυπη και φωτοτυπία, για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές βεβαίωση της Γραμματείας του Μ.Π.Σ. ακαδημαϊκού έτους 2016-2017 πρωτότυπη και φωτοτυπία, για τους αλλοδαπούς άδεια παραμονής πρωτότυπη και φωτοτυπία, για τους πρωτοετείς που δεν έχουν κάνει ακόμη την εγγραφή στην σχολή τους το μηχανογραφικό επιτυχίας τους, γραμμάτιο είσπραξης ALPHA BANK AE & 2 φωτοτυπίες του γραμματίου.

Ημέρες εγγραφής

Οι εγγραφές αρχίζουν επίσημα από τις 5 Σεπτεμβρίου, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες  ημερομηνίες εγγραφής για την κάθε γλώσσα και το κάθε επίπεδο, γι’αυτό οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ενημερωθούν για τις ημερομηνίες εγγραφής που αντιστοιχούν στη γλώσσα επιλογής τους. Όσοι δεν προσέλθουν για εγγραφή στις συγκεκριμένες ημερομηνίες εγγραφών, κατόπιν συνεννοήσεως με τη Γραμματεία και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους τις παρακάτω ημερομηνίες : Τετάρτη 12/10/2016, Πέμπτη 13/10/2016 & Παρασκευή 14/10/2016 (ώρες 9:00-15:00) .

Επιπλέον πληροφορίες

Τα μαθήματα αρχίζουν στις 17 Οκτωβρίου 2016 και τελειώνουν στις 2 Ιουνίου 2017. Οι τελικές εξετάσεις θα λάβουν χώρα στις 3-4 Ιουνίου 2017. Το Δ.Ξ.Γ χορηγεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους ολοκληρώσουν επιτυχώς την παρακολούθηση του τμήματος στο οποίο έχουν εγγραφεί. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του διδασκαλείου http://www.didaskaleio.uoa.gr/.

Το διδασκαλείο ξένων γλωσσών αποτελεί μία σημαντικότατη ευκαιρία εκμάθησης γλωσσών με πολύ χαμηλά δίδακτρα, σε σχέση με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, με άριστες προοπτικές και τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτες.