#Foititips: Διαπροσωπικές σχέσεις και ενδυνάμωση

της Ελευθερίας Χασάπη

Ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης είχε πει πως ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό. Δηλαδή απαραίτητη για την επιβίωση και την εξέλιξή του είναι η συναναστροφή με άλλους. Πόσο σοφά τα λόγια του μεγάλου πολιτικού άνδρα ακόμα και σήμερα σε περιόδους τεράστιας εξέλιξης και προόδου. Ο καθένας από εμάς έχει ανάγκη να συνυπάρχει, να μοιράζεται, να προσφέρει, να αγαπά και να αγαπιέται. Πώς όμως θα καταφέρει αυτούς τους στόχους στις διαπροσωπικές του σχέσεις;

Επικοινωνία 

Στη σημερινή εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλάμε αρκετό χρόνο σε ηλεκτρονικές συσκευές (βλέπε smartphones, tablets κλπ) οι ανθρώπινες σχέσεις τείνουν να εκλείψουν. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται δυστυχώς είναι πραγματικότητα. Μία εποικοδομητική σχέση προϋποθέτει απαραίτητα τη μεταξύ μας επαφή και αλληλεπίδραση, την ειλικρινή και διαυγή επικοινωνία. Είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε λέξεις για να εξωτερικεύσουμε στους άλλους τις σκέψεις μας , διότι κανείς δεν δύναται να γνωρίζει τι υπάρχει στο μυαλό του καθενός. Φυσικά, το διαδίκτυο βοηθά αρκετά στην επικοινωνία με τους ανθρώπους μας που βρίσκονται μακριά. Συνεπώς, η συχνή και καθημερινή συναναστροφή μέσω social media – και όχι μόνο – με τα αδέρφια που ξενιτεύτηκαν, τους φίλους που εργάζονται μακριά, ακόμα και τη σχέση μας, θέτει βάσεις για τη διατήρηση της των σχέσεων αυτών.

Αλληλοκατανόηση 

Οι άνθρωποι σε μία προσπάθεια να πλάσουμε τις ιδανικές – για εμάς– σχέσεις ξεχνάμε τις ανάγκες και τα θέλω των άλλων. Η συναισθήματα που νιώθουμε για τα κοντινά μας πρόσωπα μας οδηγούν συχνά σε αυθαίρετες αποφάσεις, προϊόντα δικής μας βούλησης. Για να αποτρέψουμε μία τέτοια λογική είναι καλό να συζητάμε με τους άλλους, να συγχωρούμε τα λάθη τους, να δείχνουμε υπομονή και επιμονή για την διατήρηση μιας υγιούς σχέσης και κυρίως να αντιλαμβανόμαστε τι πραγματικά αναζητούμε από την κάθε σχέση.

Προσφορά χρόνου και προσοχής 

Πολύ σημαντικό για να διατηρηθούν οι ανθρώπινες σχέσεις μας είναι να αφιερώνουμε χρόνο και προσοχή σε εκείνους. Να μεταδίδουμε την αίσθηση ότι νοιαζόμαστε για αυτούς, τους προβληματισμούς, τις αγωνίες τους και να μοιραζόμαστε τις ίδιες χαρές και λύπες. Το «μαζί στα εύκολα μαζί και στα δύσκολα» σίγουρα είναι μία δύσκολη υπόθεση. Επιπλέον, δεν βρισκόμαστε πάντοτε οι ίδιοι στο επίκεντρο των συζητήσεων και θα πρέπει να αφήνουμε και τους άλλους να εκφράζονται και να εξωτερικεύουν σκέψεις.

Σεβασμός 

Ο σεβασμός αποτελεί το Α και το Ω των ανθρώπινων σχέσεων, είναι το κλειδί της διατήρησής τους. Ο καθένας οφείλει να σέβεται τις επιλογές, τα ενδιαφέροντα, τις ασχολίες, τις αποφάσεις των άλλων ακόμα κι αν έχει διαφορετική άποψη. Τους ανθρώπους τους επιλέγουμε έτσι όπως είναι και δεν προσπαθούμε να τους αλλάξουμε. Και να θυμάστε: συμπεριφερόμαστε στους γύρω μας, όπως ακριβώς θα θέλαμε να μας φερθούν, δείχνουμε ευγνωμοσύνη που βρίσκονται πλάι μας και γεμίζουν τη ζωή μας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!