Διακρίσεις start up επιχειρήσεων στη Ναυτιλία

Της Χρύσας Παπαδοπούλου

Η ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελεί μία πιθανή πηγή ιδιωτικών επενδύσεων για τις αναδυόμενες ελληνικές start up επιχειρήσεις, αφού είναι γεμάτη από δεδομένα προς ανάλυση, δυνατότητες για ανάπτυξη και βελτιστοποίηση λογισμικού και hardware.

Βασικοί τομείς της παγκόσμιας ναυτιλίας που μπορούν να βελτιωθούν καθοριστικά μέσω καινοτομιών είναι οι δορυφορικές επικοινωνίες, η παρακολούθηση μεταφοράς φορτίων, η πλοήγηση και η διαχείριση πληρωμάτων, το ζήτημα της ενεργειακής απόδοσης, που αποτελεί και προτεραιότητα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), η καλύτερη απόδοση των καυσίμων και, κατ’ επέκταση, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες σημαντικές και πολύ πετυχημένες  προσπάθειες από ελληνικές startup εταιρίες στο χώρο της ναυτιλίας. Για παράδειγμα η ελληνοκυπριακή startup επιχείρηση VesselBot επιλέχθηκε ανάμεσα σε 1700 εταιρείες από όλο τον κόσμο από το PortXL, ένα Ολλανδικό πρόγραμμα επιτάχυνσης ανάπτυξης επιχειρήσεων (accelerator) με έδρα το λιμάνι του Ρότερνταμ. Το PortXL είναι το πρώτο acceleration program για tech startups τα οποία δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία και σχετικές αγορές. Το VesselBot είναι μια καινοτόμος διαδικτυακή πλατφόρμα ναύλωσης πλοίων εμπορικής ναυτιλίας. Παρέχεται με τη μορφή SaaS (Software as a service) προσφέροντας τόσο στους ναυλωτές όσο και στους ιδιοκτήτες πλοίων στρατηγικά, λειτουργικά και οικονομικά οφέλη.  Με τη χρήση της τεχνολογίας επιτυγχάνει σημαντική μείωση των απαιτούμενων πόρων καθώς επίσης και του κόστους διαμεσολάβησης κατά τη διαδικασία ναύλωσης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων μέσα από δεδομένα με σαφώς πιο αποτελεσματικό τρόπο σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά. Το VesselBot έχει επιτύχει επίσης να διακριθεί στους διαγωνισμούς του MIT Enterprise Forum καθώς επίσης και στο διαγωνισμό καινοτομίας του Egg.

Μία ακόμα πολύ σημαντική διάκριση πέτυχε η Openichnos η οποία κέρδισε την πρώτη θέση, στο 3ο διαγωνισμό Bluegrowth, με την πρώτη ενεργειακά αυτόνομη συσκευή εντοπισμού σκαφών που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Το Bluegrowth είναι μια προσπάθεια για τη δημιουργία, υποστήριξη και ανάδειξη νέων επιχειρήσεων στους τομείς της πράσινης ναυτιλίας, του αειφόρου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, της βιώσιμης πρωτογενούς παραγωγής και των νέων τεχνολογιών στη ναυσιπλοΐα. Αυτή η start up από την Κρήτη, κατάφερε να κατασκευάσει μια συσκευή που εντοπίζει τη θέση του σκάφους μέσω του δορυφορικού συστήματος Iridium και του GPS, με σχεδόν απόλυτη κάλυψη ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα μέρη, με την συσκευή να μπορεί να λειτουργήσει 60 ημέρες χωρίς ηλιοφάνεια. Η Openichnos “στοχεύει” σε μια παγκόσμια αγορά ελέγχου, ασφάλειας και οργάνωσης στόλου οχημάτων και σκαφών που το 2015 ήταν 8 δισ. δολ. και αναμένεται να φτάσει τα 22 δισ. δολ. το 2022.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!