Γυναίκες… «επιχειρήστε»: Διαγωνισμός Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Της Φιλομένας Στάμου

Επιχειρηματίας θεωρείται το άτομο εκείνο που αναλαμβάνει τη δημιουργία, την ίδρυση, τη διαχείριση και τη διοίκηση μιας εταιρίας. Εφόσον κάποιο άτομο έχει καινοτόμες ιδέες και προσπαθεί να τις μετατρέψει σε οικονομικές ευκαιρίες στο πλαίσιο μίας startup, είναι ισότιμο με οποιοδήποτε άλλο άτομο έχει παρόμοια στοχοθεσία, ανεξάρτητα από το γένος, το φύλο ή τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του καθενός.

Ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των επιχειρήσεων σε σχέση με το σύνολο των επιχειρηματιών είναι αρκετά χαμηλό τόσο στην Ελλάδα (20%) όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (30%). Ο κοινωνικός ρόλος των δύο φύλων κατατάσσει τα επαγγέλματα σε “αντρικά” και σε “γυναικεία”, γεγονός που δυσχεραίνει την ομαλή ένταξη και αφομοίωση των γυναικών στην αγορά εργασίας. Επίσης, σε πολλούς κλάδους οι γυναίκες δεν ενθαρρύνονται ούτε δέχονται την απαιτούμενη κοικωνική και κρατική στήριξη ώστε να ιδρύσουν τη δική τους εταιρία, παρ’ ότι τα προσόντα, οι ικανότητες και η φιλοδοξία τους βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με εκείνα του άλλου φύλου.

Για το λόγο αυτό, συχνά γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης των γυναικών στον επιχειρηματικό τομέα. Συγκεκριμένα, μία τέτοια προσπάθεια σημειώνεται στο πλαίσιο του 4ου “Women Startup Competition Europe”. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό, η συμμετοχή στον οποίο είναι μία αρκετά εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι απαιτείται μόνο μία αίτηση.

Αξίζει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι μέχρι τη μέρα της επιλογής των συμμετεχόντων για τη μεγάλη πρόκληση, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουγγαρία, μπορεί κανείς να λάβει μέρος σε κάποιες από τις τοπικές εκδηλώσεις (WSC). Την ίδια στιγμή, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο πραγματοποιούνται διάφορα ενημερωτικά event. Ειδικότερα, στις 8, 14, 20, 22 Φεβρουαρίου τέτοια event έλαβαν χώρα σε Τσεχία, Φινλανδία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα. Ακόμα τρία event είναι προγραμματισμένα να γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες, την 1η Μαρτίου στην Αυστρία, στις 2 Μαρτίου στην Πολωνία και στις 8 Μαρτίου στην Ουγγαρία.

Στο διάστημα 26-30 Ιουνίου 2017 γίνεται η προετοιμασία, ώστε την 1η Ιουλίου 2017 να διενεργηθεί το Final Demo Day στην καρδιά του Λονδίνου.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο διαγωνισμό κλείνουν στις 4 Απριλίου 2017, οπότε hurry up! Η τελική επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει στις 14 Απριλίου. Ας σημειωθεί ότι ο ίδιος διαγωνισμός πέρυσι είχε δεχτεί πάνω από 150 αιτήσεις συμμετοχής. Οι 12 Startups που θα επιλεγούν θα λάβουν μέρος σε ένα workshop διάρκειας πέντε ημερών στα τέλη Ιουνίου, με σκοπό να επιταχυνθεί η ιδέα τους με συμβουλευτική, εκπαίδευση και δικτύωση.

Πρωτοβουλίες σαν και το “Women Startup Competition Europe” πρέπει να δώσουν το έναυσμα για την πραγματοποίηση και άλλων παρόμοιων ενεργειών, με κοινό στόχο την ενίσχυση και την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!