εργασία

Πως να εξασφαλίσεις τη δημιουργική εργασία που πάντα ήθελες

του Άρη Αλεξίου

Είναι φορές που η σχολή σου υπενθυμίζει ότι δεν είναι η ιδανική για σένα, το εργασιακό περιβάλλον αρχίζει να γίνεται άβολο, οι τοίχοι απειλούν να σε πλακώσουν και τα κίνητρά σου ξεφτίζουν το ένα μετά το άλλο. Στο συννεφάκι πάνω από το κεφάλι σου περνούν όλα εκείνα τα δημιουργικά ταλέντα που έπνιξες κατά καιρούς, επιλέγοντας να ακούσεις ανθρώπους που αν τους τρυπήσεις θα «τρέξει» βαρεμάρα και ξεπερασμένες αντιλήψεις. Στο βωμό μιας «σίγουρης» δουλειάς με «σταθερές» απολαβές θυσίασες τη δημιουργική σου κλίση, ακόμα κι όταν αυτή πάλευε να βγει από μέσα σου. Μήπως όμως η δημιουργική εργασία είναι εφικτή και θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στα επαγγελματικά σου σχέδια; Τα παρακάτω βήματα ίσως σε βοηθήσουν να ξεθάψεις τη δημιουργικότητα από το κουτί της ανιαρής ρουτίνας:

Λίστα δεξιοτήτων – επιτευγμάτων

Επειδή τα γραπτά είναι αυτά που μένουν και ενίοτε λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης ή αφύπνισης, πάρε μολύβι, χαρτί, μπόλικο χρόνο και αρίθμησε όλα τα ταλέντα που θεωρείς ότι έχεις. Από το θέατρο, τη ζωγραφική και τη μουσική μέχρι τη δημιουργική γραφή, τις επικοινωνιακές ικανότητες και την παροχή συμβουλών. Καλό είναι να ξεκινάς με τη φράση «μου αρέσει να….» ή «ενθουσιάζομαι όταν…» πριν καταγράψεις αυτό που θεωρείς ότι σε πλημμυρίζει με δημιουργικά συναισθήματα τη στιγμή που το κάνεις. Έτσι, για να πάρεις ψυχολογία και να το πιστέψεις ακόμα περισσότερο.

Αφού ολοκληρώσεις τη λίστα δεξιοτήτων, ήρθε η ώρα να προσθέσεις τα δικά σου επιτεύγματα που είναι σχετικά με τα παραπάνω ταλέντα. Ένα σκίτσο, κάποιοι σκόρπιοι στίχοι ή η διοργάνωση ενός γενέθλιου πάρτι φίλου θα μπορούσαν να αποτελούν εκλάμψεις της δημιουργικότητάς σου και υπενθύμιση ότι είσαι αρκετά καλός σε αυτό. Αν φούσκωσες από περηφάνια, καταστάλαξες και είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις, προχώρα! Μαζί σου! Αν πάλι όχι, συνεχίζουμε…

Αναζήτησε το μέντορά σου

Έννοιες όπως Life Coach, influencer, vlogger είναι αρκετά της μόδας τελευταία και μπορεί σε πολλούς να προκαλούν αποστροφή και γέλιο, όμως στην περίπτωση σου μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Αυτό που χρειάζεσαι είναι μια συμβουλή, ένα κίνητρο να ξεκινήσεις, μια ιδέα που θα σε ξεκλειδώσει και θα μπορέσεις να μετατρέψεις το ταλέντο σου σε δημιουργική εργασία. Σίγουρα εκεί έξω θα υπάρχει κάποιος που θαυμάζεις, εκτιμάς τη δουλειά και το ταλέντο του και θα ήθελες να ακολουθήσεις πορεία αντίστοιχη με τη δική του. Μη διστάσεις λοιπόν να στείλεις ένα προσωπικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ένα mail, ζητώντας συμβουλές για το πως θα ξεκινήσεις.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι πολύ έξω από το comfort zone σου ή δεν πετύχει, μπορείς να κοιτάξεις τριγύρω σου. Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο, ένας φίλος με καλλιτεχνική δραστηριότητα ή ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού που συχνάζεις, είναι άτομα εύκολα προσβάσιμα που δύσκολα θα αρνηθούν να ανταλλάξετε ιδέες για θέματα που σε ενδιαφέρουν. Βρες το θάρρος, γίνε λιγάκι ενοχλητικός, ρώτα και στο τέλος θα πάρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Εξέθεσε τον εαυτό σου

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που καλείσαι να υπερβείς για να κάνεις το ταλέντο σου την κύρια επαγγελματική ενασχόληση, είναι το εμπόδιο της ντροπής και της έκθεσης του εαυτού σου μπροστά σε κόσμο. Η πρώτη φορά είναι δύσκολη. Μετά όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Ξεκίνα με μια πρώτη παρουσίαση των ικανοτήτων σου μπροστά σε φίλους ή στην οικογένειά σου. Σε περίπτωση που το ταλέντο σου είναι καλλιτεχνικής φύσεως, δείξε τη δουλειά σου στο δρόμο. Ένα street performance, είτε αυτό είναι μουσική, θέατρο ή σχεδίαση-ζωγραφική, θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις άνεση με το κοινό και να ξεπεράσεις τις ντροπές σου.

Όταν νιώσεις αρκετά έτοιμος δανείσου έναν χώρο τέχνης και έκφρασης, ώστε να παρουσιάσεις τη δουλειά σου, ή εναλλακτικά ζήτα από τα μαγαζιά που συχνάζεις να αφιερώσουν μια βραδιά στο ταλέντο σου. Η πόλη διψά για νέους καλλιτέχνες με φρέσκες ιδέες. Μην φοβάσαι να εκτεθείς. Άλλωστε, όλες οι καλλιτεχνικές ψυχές κάπως έτσι ξεκίνησαν.

Στείλε όσες περισσότερες αιτήσεις μπορείς

Αν η δημιουργική γραφή, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η παροχή συμβουλών είναι τομείς στους οποίους αισθάνεσαι ταλαντούχος και παραγωγικός, ξεκίνα να συμπληρώνεις αιτήσεις και να στέλνεις βιογραφικά για θέσεις που θα αναδείξουν το ταλέντο σου. Μπορεί η αρχή να είναι δύσκολη, γι’ αυτό έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου την εθελοντική εργασία. Ιστότοποι όπως το Citycampus για παράδειγμα, βοηθούν άτομα με έφεση στη δημιουργική γραφή να αναδείξουν το ταλέντο τους. Μια περίπτωση σαφώς πιο εύκολη που θα εμπλουτίσει το βιογραφικό σου και θα σε γεμίσει με τις απαραίτητες εμπειρίες. Όσες περισσότερες αιτήσεις στείλεις καθημερινά, τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να απασχοληθείς στο αντικείμενο της αρεσκείας σου. Μη σε τρομάζει η απόρριψη, μέσα στο πρόγραμμα είναι. Αν είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου και πατάς γερά στα πόδια σου, η ώρα της δικαίωσης δε θα αργήσει να έρθει.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!