Ο πεντάλογος του πρωτοετή για γνωριμίες στη σχολή

Της Άρτεμης Χαρδούβελη*

Επιτέλους φοιτητής! Καφεδάκια, μπαράκια, ποτάκια, παρτάκια… Τι γίνεται όμως με τα φιλαράκια; Είσαι σε ένα καινούργιο περιβάλλον και επιβάλλεται -για την ακρίβεια οφείλεις στον εαυτό σου- να δικτυωθείς. Πως όμως θα συνάψεις φιλίες και σχέσεις που αργότερα θα σε κάνουν να αναπολείς τα φοιτητικά σου χρόνια με τα πιο όμορφα συναισθήματα;

Κάνε την αρχή!

Αρκεί να συνειδητοποιήσεις πως, είτε σπουδάζεις στην πόλη σου, είτε σε κάποια άλλη πόλη, όλοι βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση. Όλοι θέλετε να διευρύνετε τον κοινωνικό σας περίγυρο. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος για ντροπές. Πάρε την πρωτοβουλία και συστήσου με τον διπλανό σου στο αμφιθέατρο. Προσπάθησε να ανοίξεις κουβέντα. Ρώτα τον πού μένει και ό,τι άλλο σου έρθει στο μυαλό. Αν αισθανθείς ότι δυο μεγάλα μυαλά συναντιούνται κανονίστε να βγείτε μαζί για καφέ. Το ίδιο κάνε και αν δεν το αισθανθείς (τα μεγάλα μυαλά δεν αναγνωρίζονται τόσο γρήγορα). Θυμήσου να ανταλλάξεις τον αριθμό του κινητού σου ή το facebook σου, βοηθάει.

Μην απορρίπτεις κανέναν!

Ακριβώς επειδή είσαι στο πανεπιστήμιο ήρθε η ώρα να αφήσεις πίσω τυχόν στερεοτυπικές συμπεριφορές που αναχαιτίζουν την κοινωνικοποίησή σου. Η εμφάνιση είναι ο μοναδικός λόγος για να μην απορρίψεις κάποιον. Εξάλλου ο χαρακτήρας δεν είναι κάτι που φαίνεται από την πρώτη ματιά. Να θυμάσαι πως η επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους πρόκειται να σε διδάξει πολλά, τόσο σε γνωστικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο χαρακτήρα. Είναι κάτι που θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, ή μάλλον Άνθρωπο.

Δεν είναι μόνο το αμφιθέατρο

Γνωριμίες δεν γίνονται μόνο στο αμφιθέατρο, αλλά και στην ουρά του κυλικείου, την καφετέρια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με άλλα λόγια, μπορείς κάλλιστα να πιάσεις την κουβέντα με κάποιον. Δεν χρειάζεται να ανήκετε στο ίδιο τμήμα ή να είστε στο ίδιο έτος. Συχνά πυκνά όλοι ψάχνουν έναν τέταρτο για τίτσου και αυτός μπορείς να είσαι εσύ. Διαφορετικά, μπορείς να ξεκινήσεις με ένα απλό μεγαλόφωνο σχόλιο και να αρχίσεις συζήτηση, να συμπληρώσεις κάτι στη συζήτηση των  δίπλα -πρόσεχε μην γίνεις ενοχλητικός- ή ακόμη και να κάνεις κάποια ερώτηση σχετικά με τον χώρο ή τους δρόμους (δεν έχει σημασία αν ξέρεις την απάντηση, αφορμή ψάχνουμε!).

Σεμινάρια – Δραστηριότητες

Είναι αλήθεια, πως ως φοιτητής έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο μέρος του οποίου αξίζει να αξιοποιήσεις εποικοδομητικά. Αν έχεις κάποια ασχολία, όπως ο αθλητισμός, ή αν υπάρχει κάτι που πάντα ήθελες να ανακαλύψεις, όπως η λογοτεχνία ή η δημοσιογραφία, τώρα είναι η ευκαιρία σου! Εγγράψου σε μια ομάδα, σε μια λέσχη, ή ένα σεμινάριο που να αφορά στο αντικείμενο σου. Δεν έχει σημασία αν λειτουργεί στα πλαίσια του πανεπιστημίου, αλλά αυτό είναι σίγουρα το πρώτο και το πιο εύκολο μέρος για να αρχίσεις την αναζήτηση. Έτσι, θα γνωρίσεις νέους ανθρώπους, θα μάθεις νέα πράγματα, θα ανακαλύψεις τις κλίσεις σου και θα κάνεις κάτι που αγαπάς. Ίσως καταφέρεις και να πλουτίσεις το βιογραφικό σου.

Γνωριμίες στη Σχολή

Μην πτοείσαι!

Το παιδί στο δίπλα έδρανο ήταν σνομπ. Δεν κατάφερες να πιάσεις κουβέντα με τον μπροστινό σου στην ουρά του κυλικείου. Το παιδί που γνώρισες προχθές έξω από το αμφιθέατρο είχε εκ διαμέτρου αντίθετο χαρακτήρα ή ενδιαφέροντα από τα δικά σου. Ε και; Εδώ πρέπει να είσαι οπλισμένος με υπομονή. Δεν ταιριάζουν όλοι με όλους, αλλά σίγουρα, αργά ή γρήγορα, θα βρεις άτομα που να προσιδιάζουν στην ιδιοσυγκρασία σου. Μην απελπίζεσαι! Δεν πρόκειται να περάσεις μοναχικά τα 4+ χρόνια της φοιτητικής σου ζωής, εκτός και αν το προσπαθήσεις.

Αγαπητέ συμφοιτητή, θα σου συνιστούσα να πορευτείς με τον παρόντα πεντάλογο προκειμένου να κάνεις τις γνωριμίες  που ενδέχεται να εξελιχθούν σε ισχυρές φιλίες και ανεπανάλητες σχέσεις ευρύτερα. Όμως, αυτο που θα πρεπει να θυμάσαι είναι, πως όλοι ξεκινησαμε λίγο φοβισμένοι και βυθισμένοι σε αυτή την απέραντη αμηχανία του νέου κύκλου που ανοίγεται μπροστά μας. Προσάρμοσε τις συμβουλές αυτές στα δεδομένα του εαυτού σου· ξέρεις που ακριβώς πρέπει να επιμείνεις κι αν δε ξέρεις θα το μάθεις τώρα!

* Η Άρτεμη Χαρδούβελη παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφικού λόγου του Citycampus