4 + 1 ξένες γλώσσες – εφόδια για την εκτόξευση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας

της Μαρίας Παπακοσμά

Στην σημερινή αγορά εργασίας που είναι αρκετά απαιτητική και σε μεγάλο βαθμό κορεσμένη, μπορεί να είναι δύσκολο ακόμη και οι πιο ταλαντούχοι και έμπειροι επαγγελματίες να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Ωστόσο, υπάρχει μια σπάνια ικανότητα που μπορεί να εκτιμηθεί ιδιαίτερα και να αποτελέσει τη χρυσή ευκαιρία στην εύρεση εργασίας: ευχέρεια σε μια γλώσσα υψηλής ζήτησης αλλά χαμηλής προσφοράς.  

Επίσης, πολλές εταιρείες επεκτείνονται ραγδαία, κυρίως στο εξωτερικό, και προσπαθούν να προσελκύσουν τμήματα πελατών ξένων γλωσσών. Αλλά ποια γλώσσα είναι η πιο προσοδοφόρα για μάθηση;

Κινέζικα

Γνωστό σε όλους πια, τα κινέζικα συνεχίζουν να αποτελούν μια από τις πιο περιζήτητες γλώσσες λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και τα Mandarin ανήκουν στην κατηγορία 3 (δείκτης δυσκολίας εκμάθησης μιας γλώσσας), είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αν κάποιος επιθυμεί να εργαστεί στον τομέα της μεταποίησης, της οικονομικής σφαίρας ή του τουρισμού. Χάρη στην παγκόσμια οικονομία, οι βιομηχανίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εργαζόμενους που μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με ξένους εταίρους. Μέχρι και ο CEO του Facebook Mark Zuckerberg έδωσε μια συνέντευξη αποκλειστικά στα κινέζικα.

Γερμανικά

Για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μια γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα γερμανικά είναι μια υποσχόμενη γλώσσα που μπορεί να ανοίξει αρκετές επαγγελματικές πόρτες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι η Γερμανία είναι από τις μεγαλύτερες οικονομίες στην ΕΕ όπως επίσης και το ότι οι γερμανικές εταιρείες, οι βιομηχανίες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας είναι συχνά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, τα γερμανικά κατατάσσονται υψηλά στην λίστα.

Ισπανικά

Η ισπανική γλώσσα, ιδιαίτερα δημοφιλής στον Ελλαδικό χώρο στους φοιτητές (αν και όχι ακόμη στα σχολεία), είναι από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες παγκοσμίως. Με 400 εκατομμύρια φυσικούς ομιλητές και με το 16% ισπανόφωνων στην απογραφή πληθυσμού των ΗΠΑ, τα ισπανικά αποτελούν μια εξαιρετικά πρακτική επιλογή εάν η σταδιοδρομία σας αφορά πωλήσεις, μάρκετινγκ ή υγειονομική περίθαλψη και όχι μόνο. Επιπλέον, σε αρκετές χώρες της ΕΕ, όπως σε Αγγλία και Σουηδία, η ζήτηση καθηγητών ισπανικής γλώσσας είναι αρκετά αυξημένη.

Αραβικά

Κατά κοινή ομολογία, μπορεί τα αραβικά είναι από τις πιο δύσκολες γλώσσες εκμάθησης, η αύξηση των ομιλητών της όμως αποτελεί πρόκληση που σίγουρα θα αποφέρει αρκετά bonus στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Ήδη υπάρχει ζήτηση για διαπολιτισμικούς διαμεσολαβητές, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, αλλά υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ανάγκη για αραβικούς ομιλητές και στον ιδιωτικό ή στον μη κερδοσκοπικό τομέα, καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να κατανοήσουν καλύτερα τις αναπτυσσόμενες αγορές και τις οργανώσεις που εργάζονται διασυνοριακά για να αναπτύξουν ιδρύματα, να βελτιώσουν τις οικονομίες και να εκπαιδεύσουν τους νέους.

Πορτογαλικά

Η εκμάθηση των πορτογαλικών είναι μια προσοδοφόρα ευκαιρία για αυτούς που επιλέγουν να τη μάθουν. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χρόνος για να επωφεληθείτε από την έλλειψη μη γηγενών Πορτογάλων ομιλητών. Ήδη από την περασμένη δεκαετία, η οικονομία της Βραζιλίας έχει εκτοξευθεί για να γίνει η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η χώρα αναγνωρίζεται ως μια οικονομική δύναμη και προβλέπεται ότι θα αποτελέσει μια από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες στα επόμενα είκοσι χρόνια.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!