γεωπονία

Οδηγός επαγγελμάτων: Γεωπονία

της Μαίρης Λιαρομμάτη

Ένα πτυχίο Γεωπονίας παρέχει στους φοιτητές την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να κατανοήσουν βαθύτερα την επιστήμη αυτή. Στην Ελλάδα αποτελεί μια καλή επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας, καθώς ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο. H συγκεκριμένη επιστήμη σχετίζεται κυρίως με την καλλιέργεια των φυτών, την τεχνολογία τροφίμων, τη ζωοτεχνία, κ.α.. Εν ολίγοις, η Γεωπονία σχετίζεται με τις θετικές επιστήμες, όπως η χημεία και η βιολογία, αλλά και με τις ανθρωπιστικές. Ένα πτυχίο στην γεωπονία, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών στους πτυχιούχους, στον δημόσιο και στο ιδιωτικό τομέα.

Τα τμήματα

Τα τμήματα των επιστημών της Γεωπονίας περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (11.240 μόρια)
  2. Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (11.990 μόρια)
  3. Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (11.520 μόρια)
  4. Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (11.325 μόρια)
  5. Τμήμα Γεωπονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Θεσσαλονίκης (10.150 μόρια)
  6. Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (13.870 μόρια)γεωπονία
  7. Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (9.220 μόρια)
  8. Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (9.330 μόρια)
  9. Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστημίου Πατρών (8.785 μόρια)
  10. Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (9.130 μόρια)
  11. Τμήμα Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (9.500 μόρια)
  12. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (9.810 μόρια)
  13. Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (9.475 μόρια)

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων κατοχυρώνονται από το προεδρικό διάταγμα 344/2000.

Σύμφωνα με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 του Π.Δ.344/2000, το επάγγελμα του Γεωπόνου μπορούν να το ασκήσουν, μόνο οι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αντίθετα, οι απόφοιτοι των πρώην Τ.Ε.Ι μπορούν να απασχοληθούν σε κάποιους τομείς, χωρίς όμως να εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

Οι απόφοιτοι των γεωπονικών σχολών μπορούν μετά το τέλος της πενταετούς φοίτησής τους να εξασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου. Οι ικανότητες και οι δεξιότητες που αποκομίζουν από το πρόγραμμα σπουδών, τους παρέχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν διάφορες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ωστόσο, μπορούν να εργαστούν και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επαγγελματικές πρόοπτικές

Οι πλειοψηφία των αποφοίτων των γεωπονικών σχολών επιλέγει για την επαγγελματική του σταδιοδρομία τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή σε άλλους δημόσιους φορείς. Οι απόφοιτοι μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να συνεχίσουν τις σπουδές σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο, καθώς αυτό τους προσφέρει μισθολογική ανέλιξη.

Αρχικά, ένας απόφοιτος/η Γεωπονίας θα μπορούσε να διεκδικήσει θέσεις εργασίας σε αγροτικές μονάδες. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που θα αποκομίσει μπορούν να φανούν χρήσιμες σε οποιονδήποτε άλλο τομέα. Έπειτα, μπορούν να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιωτικοί υπάλληλοι σε επιχειρήσεις ανθοκομίας, θερμοκήπια, φυτώρια και βιομηχανίες μεταποίησης. Οι τομείς που τους εξυπηρετούν να ανέλθουν επαγγελματικά περιλαμβάνουν: το τμήμα μάρκετινγκ, την διοίκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η εμπορία και η διανομή.

Τέλος, προσφέρονται ευκαιρίες καριέρας στην έρευνα, εφόσον οι απόφοιτοι εξελιχθούν σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Επίσης, οι απόφοιτοι Γεωπονίας δεν αποκλείονται από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Ενδεικτικά επαγγέλματα

Εν ολίγοις, ένας Γεωπόνος μπορεί να ασκήσει διάφορα επαγγέλματα, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Ιδιωτικά γραφεία μελετών
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες
  • Συνεταιριστικές επιχειρήσεις
  • Σε δήμους ή και στην περιφέρεια
  • Ερευνητικά κέντρα
  • Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης
  • Υπουργείο Παιδείας

 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!