#FoitiTrips: Μία εβδομάδα στο Βρότσλαβ

της Νικόλ Τσέλλου

Πριν από σχεδόν 2,5 χρόνια μια σειρά τυχαίων συγκυριών με οδήγησε στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, το Βρότσλαβ. Με απ’ευθείας πτήση από το Beauvais (το αεροδρόμιο λίγο έξω από το Παρίσι) και με εξαιρετικά χαμηλές προσδοκίες για αυτό που επρόκειτο να συναντήσω, αποχωρίστηκα με πόνο ψυχής την ερασμιακή, παριζιάνικη σοφίτα μου και προσγειώθηκα στην πολωνική αυτή πόλη, όπου κι έμεινα για μία εβδομάδα.

Μία εβδομάδα αργότερα το Βρότσλαβ όχι απλώς με διέψευσε, αλλά με έκανε να μη βιάζομαι καν να επιστρέψω στο Παρίσι. Πρόκειται για μία πόλη βγαλμένη από τα παραμύθια, απίστευτα πολύχρωμη, με γραφικά γεφυράκια, ποδήλατα, κήπους, λουλούδια, νούφαρα κι ό,τι άλλο θα μπορούσε να συνθέσει ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Σε όλα αυτά τα παραμυθένια έρχεται να πρoστεθεί κι ο ποταμός Οντέρ που τη διαρρέει και μαζί με τον ποταμό, οι δεκάδες γέφυρες και τα λουκέτα με τα οποία όρκοι αιώνιας αγάπης κι αφοσίωσης έχουν κλειδωθεί. Είναι στο μεγαλύτερό της τμήμα πεζοδρομημένη, οπότε ενδείκνυται για αμέτρητες βόλτες, ενώ η μεταφορά από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο καθίσταται εφικτή κατά κύριο λόγο μέσω τραμ.

Η μέχρι πρότινος άγνωστη γοτθική πόλη της κεντρικής Ευρώπης έχει αρχίσει τελευταία να αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς ανέλαβε τον ρόλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το έτος 2016. Το πρώτο μέρος που πιστεύω ότι θα θαυμάσετε ύστερα από την άφιξή σας στην πόλη, είναι η τεράστια πλατεία της. Η πλατεία Rynek, ή αλλιώς Market Square είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης και σίγουρα η πιο χρωματιστή. Οι προσόψεις των κτιρίων αιχμαλωτίζουν και δε θα σταματήσετε να τραβάτε φωτογραφίες. Αφού εντυπωσιαστείτε αφενός από τα χρώματα και αφετέρου από το γραφικό, παλιό δημαρχείο μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή της Αγίας Βασιλικής ή κάποιου άλλου από τους πολλούς ναούς, για να δείτε τη θέα της πόλης.

Η συνέχεια μπορεί να περιλαμβάνει βόλτες στην παλιά πόλη -που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα- και ποδηλατάδες σε έναν από τους δύο πανέμορφους κήπους, τον Βοτανικό ή τον Ιαπωνικό. Και καθώς θα περπατάτε είναι βέβαιο πως θα προσέξετε πως η τέχνη στο Βρότσλαβ είναι στους (πεντακάθαρους!) δρόμους κι όχι σε γκαλερί. Στους πεζόδρομους υπάρχουν πολλές γλυπτικές συνθέσεις, που αφηγούνται την ιστορία της πόλης ανά τους αιώνες, μέσα από αγάλματα. Το ακόμη πιο όμορφο και παράξενο θα το δείτε όταν κοιτάξετε χαμηλά κι αντικρίσετε κάποιον από τους 163 μπρούτζινους νάνους-μινιατούρες που μένουν στο Βρότσλαβ. Τώρα δε μένει παρά να αρχίσετε να τους μετράτε και να ανακαλύψετε την ιστορία που κρύβουν.

Ο δεύτερος παράγοντας που συνετέλεσε στο να αγαπήσω το Βρότσλαβ, μετά από το παραμυθικό στοιχείο, είναι οι τιμές του. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, αναφέρομαι κυρίως στο φτηνό φαγητό. Σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του και το ότι στο Παρίσι τα λεφτά δεν έφταναν ούτε για μακαρόνια. Πάντως αποκλείεται να ξεχάσω την έκπληξή μου τη στιγμή που σε ένα από τα κεντρικότερα εστιατόρια της πόλης έφαγα με 4 ευρώ. Οι πολωνικές γεύσεις είναι εκπληκτικές και δε γίνεται να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τα τοπικά pieroggi και τις σούπες που υπάρχουν σε άφθονες παραλλαγές. Γενικά, το φαγητό στο Βρότσλαβ ήταν ένα από τα ωραιότερα τμήματα του ταξιδιού μου και το αναπολώ ιδιαίτερα έντονα.

Το άλλο εκπληκτικό είναι πως και το αλκοόλ είναι πολύ φτηνό. Ενδεικτικά, το μεγάλο ποτήρι μπύρας κοστίζει 1.50 ευρώ, το κοκτέιλ 4 και το σφηνάκι 1. Το θέμα του καφέ ελαφρώς απογοητευτικό, αφού οι καφετέριες δεν είναι πολλές και συνήθως καταφεύγεις σε Starbucks ή αυτόματους πωλητές.

Η πόλη του Βρότσλαβ ή όπως γράφεται πολωνικά Wrocław με κέρδισε από άποψη ομορφιάς, ιστορίας, πολιτισμού, τιμών. Το ταξίδι μου εκεί ήταν το πιο ανέλπιστα όμορφο από όλα τα ταξίδια μου και το προτείνω φυσικά ανεπιφύλαχτα. Δεν υπάρχει απ’ευθείας πτήση από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, οπότε μπορείτε να πάτε με ανταπόκριση μέσω Βαρσοβίας ή ακόμη και με τρένο ή λεωφορείο (τα λεωφορεία τους είναι εξαιρετικά και πάμφθηνα) μέσω κάποιας άλλης πόλης της κεντρικής Ευρώπης (Παρίσι, Βερολίνο, Μόναχο κτλ). Το νόμισμα της Πολωνίας είναι το ζλότι (1 ζλότι: 0,23 ευρώ) , αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε μετατρέψει ευρώ σε συνάλλαγμα στο Βρότσλαβ δέχονται παντού κάρτες, γεγονός το οποίο προσωπικά με είχε διευκολύνει ιδιαίτερα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!