βιογραφικό - 8

Πώς να γράψω το βιογραφικό μου σημείωμα, όταν δεν έχω προϋπηρεσία;

Έχετε ποτέ ακούσει την έκφραση, «χρειάζεστε εμπειρία για να αποκτήσετε εμπειρία»; Καθώς ψάχνετε το λιμάνι της πρώτης εργασίας σας, θα αντιμετωπίσετε την πρόκληση να αποδείξετε ότι θα τα καταφέρετε παρά την έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας. Η βασική πρόκληση σε μια τέτοια περίπτωση είναι να αποπροσανατολίστε το μάτι του εργοδότη από την έλλειψη εμπειρίας στα προσόντα σας. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να γράψετε ένα βιογραφικό που θα προβάλει τα ταλέντα σας και όχι την έλλειψη εμπειρίας.

Ξεκινήστε με μια ξεκάθαρη περιγραφή του εαυτού σας στο βιογραφικό που φανερώνει τα δυνατά σημεία σας και τους στόχους σας. Προσπαθήστε να τονίσετε ό,τι είναι σχετικό με την επιδιωκόμενη εργασία. Μπορείτε πχ να γράψετε: «πρόσφατα αποφοίτησα με ακαδημαϊκή εξειδίκευση στην περιβαλλοντική πολιτική, τον οικολογικό σχεδιασμό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενδιαφέρομαι για μια θέση βοηθού που σχετίζεται με ζητήματα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης». Ή «αναζητώ διοικητική εργασία που να ανταποκρίνεται στο πάθος μου για εξυπηρέτηση πελατών, καθώς διαθέτω επικοινωνιακές ικανότητες…»

Τονίστε την εκπαίδευσή σας. Τα ακαδημαϊκά σας προσόντα υποκαθιστούν την επαγγελματική σας απειρία. Ως μαθητευόμενος, ή φοιτητής θεωρείστε κάτι σαν υπάλληλος μιας εταιρείας με διευθυντές τους καθηγητές σας και εταιρεία το πανεπιστήμιο. Οι καθηγητές σας σας έχουν αξιολογήσει όχι μια και δυο φορές. Όσο πιο ψηλά είναι τα ακαδημαϊκά σας προσόντα τόσο πιο εύκολα δείχνετε ότι μαθαίνετε ή προσαρμόζεστε σε καταστάσεις που η εργασία σας θα απαιτήσει. Τονίστε την υψηλή βαθμολογία σας στα μαθήματα που σχετίζονται με το αντικείμενο εργασίας. Δώστε τίτλους εργασιών που βαθμολογήθηκαν άριστα και που δείχνουν το ενδιαφέρον σας για την συγκεκριμένη θέση. Εάν έχετε συμμετάσχει σε κάποια πρακτική εργασία είτε στο πανεπιστήμιο ή ακόμα και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που σχετίζεται με τη θέση που αναζητάτε, δημιουργήστε μία κατηγορία στο βιογραφικό με τίτλο «σχετική με τις σπουδές εμπειρία» και αναφέρετε όλα τα σχετικά. Ενώ αυτή την ενότητα στο βιογραφικό σας θα την αντικαταστήσετε στο μέλλον με την πραγματική εργασιακή σας εμπειρία καθώς η καριέρα σας θα ωριμάζει, για αρχή η πληροφορία αυτή θα βοηθήσει τους εργοδότες να εκτιμήσουν καλύτερα την επιθυμία σας για επαγγελματική αρχή.

Μεταφράστε τα κατορθώματά και τις ικανότητές σας σε εργασία: Ενώ ακόμα δεν έχετε εργαστεί ως επαγγελματίας με απολαβές, πιθανά να έχετε δουλέψει αρκετά στη ζωή σας. Φτιάξτε μια λίστα με κατορθώματά σας από το παρελθόν. Ίσως και να τα χωρίσετε σε κατορθώματα σχετικά με την επιδιωκόμενη εργασία και σε πρόσθετα κατορθώματα. Αν ξεκινάτε τις προτάσεις σας με ρήματα που φανερώνουν δράση, θα εντυπωσιάσετε. Προσπαθήστε όμως να περιοριστείτε στα 5 τελευταία χρόνια, εκτός και αν είναι κάτι εξαιρετικά σχετικό και θεαματικό ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, το βιογραφικό σας μπορεί να έχει μια ενότητα με τίτλο «δημόσιοι λόγοι». Εκεί βάλτε τις παρουσιάσεις που έχετε κάνει ως πρόεδρος μιας οργάνωσης, τους ρόλους που έχετε παίξει στο τοπικό ή σχολικό θέατρο. Άλλες ενότητες μπορεί να είναι «εθελοντική εμπειρία», «Ηγεσία σε ομάδες νεότητας» (εδώ πχ μπορεί να αναφέρετε ότι ήσασταν ομαδάρχης σε κατασκήνωση, εκπρόσωπος των συμφοιτητών σας στα ακαδημαϊκά συμβούλια κλπ), «Συγγραφή», «Διαχείριση εργασιών – πρότζεκτ».

Καθορίστε ρεαλιστικούς στόχους: Αν και μπορεί να έχετε πάρει πτυχίο με άριστα, ή ακόμα να τελειώσατε με το μεγαλύτερο βαθμό από τη φουρνιά σας, δύσκολα θα σας προσλάβουν αμέσως σε διευθυντική θέση, ακόμα και στο πιο χαμηλό επίπεδο διοίκησης μιας εταιρείας. Πολλές εταιρείες έχουν τμήματα «μαθητευόμενων» επαγγελματιών. Ψάξτε για τέτοιες ευκαιρίες. Μόλις ξεκινήστε το ταξίδι της καριέρας, θα εντυπωσιαστείτε πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να εξελιχθείτε.

Συνεχίστε να χτίζετε την εμπειρία σας. Τώρα που έχετε ένα βασικό μίνιμουμ βιογραφικό, συνεχίστε να το κτίζετε καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής σας ζωής. Αν έχετε ξεκαθαρίσει στο μυαλό σας πώς θέλετε να είστε επαγγελματικά μετά από 5 ή 10 χρόνια, προσεγγίστε κάποιον που τα έχει ήδη καταφέρει και παρακαλέστε τον να σας αφιερώσει χρόνο για μια συζήτηση. Δείξτε του το βιογραφικό σας και παρακαλέστε τον για ανατροφοδότηση. Θα σας δώσει συμβουλές σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να συνεχίσετε να χτίζετε την καριέρα σας, όπως πχ απόκτηση πιστοποιητικών, λήψη νέων ρόλων σε εθελοντικές εργασίες ή συμμετοχή σε επαγγελματικά σωματεία.

Λάβετε υπόψη σας, επίσης τα εξής:

Το βιογραφικό σας περιορίστε το σε μια σελίδα. Ο μέσος όρος χρόνου που αφιερώνουν οι εργοδότες για βιογραφικά «άπειρων» είναι 7 δευτερόλεπτα. Ενδιαφέρονται κυρίως να δουν πώς παρουσιάζετε τον εαυτό σας σε ένα κομμάτι χαρτί. (πχ ψάχνουν για πιθανά λάθη ορθογραφικά ή συντακτικά, αν το βιογραφικό σας είναι ευανάγνωστο κλπ). Τέλος ψάχνουν να δουν αν τα προσόντα σας ταιριάζουν με την προσφερόμενη εργασία.

Ποτέ μην τολμήσετε να επινοήσετε μια ψεύτικη επαγγελματική πορεία. Οι περισσότεροι εργοδότες μπαίνουν στον πειρασμό να επιβεβαιώσουν αν αυτά που επικαλείστε ισχύουν. Αν σας πιάσουν ψεύτες, αυτό θα έχει μοιραίες συνέπειες στην επαγγελματική σας φήμη.

Δώστε έμφαση και προσοχή στη συνοδευτική επιστολή περισσότερο από αν αυτή συνόδευε ένα βιογραφικό πεπειραμένου επαγγελματία. Προσπαθήστε να τονίσετε την επιθυμία σας να εργαστείτε στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Δώστε έμφαση στην επιθυμία σας για σκληρή δουλειά και πιθανά στην αφοσίωσή σας στη μελλοντική εταιρεία.

Συμπεριλάβετε ακαδημαϊκές συστάσεις, καθώς αυτές δείχνουν την αξιολόγηση που έχει κάνει για σας κάποιος «προϊστάμενός» σας.

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!