Βιβλιοθήκες στολίδια σε όλες τις άκρες της Γης!

Του Μάριου Κωστόπουλου

Βιβλία. Μια μορφή αέναης ψυχοθεραπείας, μια διαρκής γνωριμία με τον εαυτό μας. Στις σελίδες τους βρίσκουμε σημεία που περιγράφουν το είναι μας, λες και οι συγκεκριμένες λέξεις και προτάσεις είναι ειδικά γραμμένες για εμάς. Ένα βιβλίο που σέβεται τον εαυτό του, θέλει να σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα πιο σφαιρικά. Πώς θα αντιμετωπίζεις από εδώ και πέρα τον ομοφυλόφιλο, το μετανάστη, τη μειονότητα, το αδέσποτο, τα σύνορα, την κοινωνία, την τάξη, την άρχουσα τάξη και οτιδήποτε διαφορετικό από τις ντε φάκτο “πολιτισμένες” αντιλήψεις σου. Είναι ο πιο ουσιαστικός τρόπος για να πορευτείς προς το καλύτερο, ίσως και ο πιο οικονομικός. Βέβαια, τα βρίσκεις και δωρεάν. Που;

Στις βιβλιοθήκες. Πολλοί νομίζουν ότι απαιτείται εκκλησιαστική σιωπή στο εσωτερικό τους. Μόλις μπουν όμως για πρώτη φορά σε κάποια, θα καταλάβουν ότι αυτού του είδους η σιωπή είναι αναπόφευκτη. Βγαίνει αυθόρμητα. Ένα σπάνιου είδους δέος προκαλείται από τους χιλιάδες τίτλους, τακτοποιημένους στα ράφια, έτοιμοι να διαβαστούν και να ξαναδιαβαστούν. Συγγραφείς, βραβευμένοι και μη, που έχυσαν ιδρώτα στην προσπάθεια τους να κάνουν καλύτερη την ανθρωπότητα, διαθέσιμοι στο “πρώτο ράφι δεξιά”, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία φυσικής, μαθηματικών, χημείας, βιολογίας, ιστορίας, γεωγραφίας. Όλα αυτά μπροστά σου, να σε περιμένουν. Δεν είναι μόνο αυτό που κάνει μια βιβλιοθήκη όμως εντυπωσιακή. Είναι επίσης πως είναι διαμορφωμένη εσωτερικά, για να σε δελεάσει να κάτσεις σε μια καρέκλα, εσύ και ένα βιβλίο, και να απορροφηθείς μέχρι να κλείσει. Είναι η ευρηματική αρχιτεκτονική του εξωτερικού της, που θα σε προσελκύσει να ανακαλύψεις τί κρύβει στα σπλάχνα της. Υπάρχουν αμέτρητες τέτοιες βιβλιοθήκες σε όλες τις άκρες της Γης. Στη συνέχεια θα δείτε μερικές από αυτές.

Βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων Beinecke, Πανεπιστήμιο Γέιλ, Κονέκτικατ, ΗΠΑ

Τα βιβλία έχουν τους ίδιους εχθρούς με τον άνθρωπο: τη φωτιά, την υγρασία, την ανοησία, το χρόνο και το ίδιο τους το περιεχόμενο.
Πωλ Βαλερύ, 1871-1945, Γάλλος ποιητής

Στα ράφια της θα βρεις μόνο(!) σπάνια βιβλία και χειρόγραφα. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες παγκοσμίως στο είδος της. Από εικονογραφημένα βιβλία με αρχαίες θεότητες του Βουδισμού, χάρτες της Βορείου Αμερικής όπως ήταν το 1634, το 1619, το 1802 κοκ, μέχρι και φυλλάδια ταινιών Western, χωρίς φωνή, ανάμεσα στο 1910 εως 1930. Πραγματικά αξίζει να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της.

Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας, Παρίσι

Δεν πρέπει να διδάσκουμε τα μεγάλα βιβλία, πρέπει να διδάσκουμε την αγάπη για το διάβασμα.
B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

Το περίφημο οβάλ εσωτερικό του, φιλοξενεί χιλιάδες τίτλους βιβλίων. Μάλιστα έχει στις τάξεις της 5.000 ελληνικά χειρόγραφα. Ιδρυμένη το 1368, έγινε η πρώτη ελεύθερη δημόσια βιβλιοθήκη, αφού άνοιξε τις πόρτες τις στους απανταχού Γάλλους αναγνώστες το 1794.

Βιβλιοθήκη του Κολεγίου St John, Πανεπιστήμιο του Cambridge, Αγγλία

Υπάρχουν χειρότερα εγκλήματα από το να καις βιβλία. Ένα από αυτά είναι να μη τα διαβάζεις.
Ray Bradbury, 1920-2012, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας

Το εσωτερικό της θα το ζήλευε μέχρι και η βιβλιοθήκη του Hogwarts.

Εδώ η επίσημη ιστοσελίδα

Βιβλιοθήκη Κολεγίου Trinity, Δουβλίνο, Ιρλανδία

Όταν διαβάζω ένα καλό βιβλίο, εύχομαι η ζωή μου να διαρκούσε 3000 χρόνια. Ralph Waldo Emerson, 1803-1884, Αμερικανός φιλόσοφος

Εδώ η επίσημη ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης

Βιβλιοθήκη Biblioteca Real Gabinete Portugues de Leitura, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία.
Αντρέι Ταρκόφσκυ, 1932-1986, Ρώσος σκηνοθέτης

Τα ράφια της κοσμούν 350.000 βιβλία. Η λέξη εντυπωσιακή είναι λίγη να περιγράψει αυτή την βιβλιοθήκη. Μια βόλτα στην ιστοσελίδα της θα σας πείσει.

Βιβλιοθήκη της Στουτγκάρδης, Στουτγκάρδη, Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ, Γερμανία

Όπου καίνε βιβλία, στο τέλος καίνε και ανθρώπους.
Heinrich Heine, 1797-1856, Γερμανός συγγραφέας & ποιητής

Δείτε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της βιβλιοθήκης εδώ

Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας, Πεκίνο

Τα βιβλία είναι τόσο χρήσιμα σε έναν ανόητο όσο ένας καθρέφτης σε έναν τυφλό.
Τσανάκυα, 370-280 π.X., Ινδός σοφός & πολιτικός

Βιβλιοθήκη τεχνικού πανεπιστημίου “gheorghe Asachi”, Ιάσιο, Ρουμανία

Η βιβλιοθήκη είναι ένα μέρος όπου μπορείς να χάσεις την αθωότητά σου χωρίς να χάσεις την παρθενιά σου.
Ζερμαίν Γκρηρ, 1939-, Αυστραλέζα συγγραφέας

Vennesla Library and Culture House, Νορβηγία

Ο πραγματικός σκοπός των βιβλίων είναι να παγιδεύσει το μυαλό για να το αναγκάσει να σκεφτεί μόνο του.
Christopher Morley, 1890-1957, Αμερικανός συγγραφέας

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!