αύξηση μισθού

Αύξηση μισθού: Πώς να τη ζητήσεις

της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου 

Μία από τις πιο άβολες συζητήσεις που καλείται κανείς να κάνει με τον εργοδότη του είναι να ζητήσει αύξηση μισθού (raise). Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι που ίσως να απέτρεπαν κάποιον από το να ζητήσει μία αύξηση, υπάρχουν πολλά περισσότερα θετικά. Κάποια από αυτά είναι, το οικονομικό όφελος και η δημόσια αναγνώριση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τον εργαζόμενο στην επιχείρηση. Το μυστικό για να πετύχει κανείς αυτό τον στόχο είναι να ακολουθήσει κάποια συγκεκριμένα βήματα.

#1 Έρευνα σχετικά με τις απολαβές στον κλάδο

raiseΈνα καλό πρώτο βήμα πριν ζητήσει κανείς αύξηση θα ήταν να γνωρίζει τις απολαβές σε άλλες επιχειρήσεις. Έτσι, μπορεί να συγκρίνει τον δικό του μισθό με τον μέσο όρο του κλάδου και να ξέρει τα όρια μιας ενδεχόμενης μισθολογικής βελτίωσης. Φυσικά, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει  πρώτα μία έρευνα, ή να απευθυνθεί σε recruiters, για να πληροφορηθεί σχετικά.

#2 Ανάληψη ευθυνών

Προκειμένου να πείσει κανείς τον εργοδότη του ότι αξίζει να πάρει μία αύξηση, θα πρέπει έμπρακτα να αποδείξει ότι η συνεισφορά του στην επιχείρηση είναι σημαντική. Ποιος καλύτερος τρόπος από την ανάληψη ευθυνών; Για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από τον εργοδότη ή προϊστάμενο να αναλάβει κάποια νέα δουλειά ή project. Έτσι, όχι μόνο θα αναδείξει την αξία και τη συνεισφορά στην επιχείρηση, αλλά η αποτελεσματική ολοκλήρωση του project θα παρουσιάσει στην πράξη τα προσόντα και θετικά στοιχεία.

#3 Καλό timing

raiseΈνα από τα πιο σημαντικά πράγματα γενικότερα στη ζωή είναι το σωστό timing. Πρέπει δηλαδή να επιλέξει κανείς την κατάλληλη στιγμή για την «μεγάλη συζήτηση». Αν η επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής φύσης, είναι πολύ πιθανόν να απορριφθεί ένα αίτημα για αύξηση μισθού. Αντίθετα, σε καλύτερες εποχές, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για επιτυχία. Το ίδιο ισχύει και με την απόδοση του εργαζόμενου. Αν η ποιότητα της εργασίας του το τελευταίο διάστημα δεν είναι ιδιαίτερα καλή, ίσως θα πρέπει να το αναβάλλει για το παρόν.

#4 Μετά το «όχι», τι;

Ακόμα και με την κατάλληλη προσέγγιση, υπάρχει πιθανότητα ο εργοδότης να αρνηθεί μία αύξηση. Αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει τον εργαζόμενο, καθώς μπορεί να ζητήσει να αξιολογηθεί από τους προϊσταμένους του και να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν, προκειμένου να υπάρξει μία αύξηση στο σύντομο μέλλον. Αν παρόλα αυτά, ο εργοδότης δεν είναι ξεκάθαρος σχετικά με το χρονικό ορίζοντα της αύξησης, ο εργαζόμενος μπορεί να συζητήσει το ενδεχόμενο μίας προαγωγής στο μέλλον ή άλλων προνομίων. Σε περίπτωση που αρνηθεί όλα τα παραπάνω, ίσως είναι ένα «σημάδι» ότι μάλλον θα πρέπει να αναζητήσει αλλού εργασία…

Για περισσότερες συμβουλές, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ την συνέντευξη της επιχειρηματία Barbara Corcoran, στο Business Insider.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!