Αυτοβελτίωση και Προσωπική Εξέλιξη

Αυτοβελτίωση και Προσωπική Εξέλιξη

της Πέγκυ Κτιστάκη

Στη σημερινή εποχή, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι συνεχείς εξελίξεις σε όλους τους τομείς, καθιστούν συχνά δύσκολο το να διαχειριστούμε διάφορες καταστάσεις και γεγονότα με τρόπο άμεσο και λειτουργικό. Πιθανώς να μην έχουμε καν εκπαιδευτεί να βρίσκουμε τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων που μας προκαλούν δυσφορία σε νεότερη ηλικία, καθώς εστιάζαμε κατά βάση τότε, στην ακαδημαϊκή μας εξέλιξη και την κοινωνικοποίησή μας.

Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να μιλήσουμε για την έννοια της αυτοβελτίωσης, μία έννοια πολύ σημαντική για την προσωπική μας εξέλιξη και την πρόοδό μας, καθώς αφορά τη διαδικασία κατά την οποία συνειδητοποιούμε και ανακαλύπτουμε πτυχές του χαρακτήρα μας και εστιάζουμε στον τρόπο με τον οποίο θα βελτιωθούμε και θα διορθώσουμε προηγούμενα λάθη μας.

Η δουλειά με τον εαυτό

Επομένως, πρώτο βασικό στοιχείο που θα μας οδηγήσει στην αυτοβελτίωσή μας είναι η αυτογνωσία, δηλαδή να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και να γνωρίσουμε τις ιδιότητες του, τα θετικά του χαρακτηριστικά και τα ελαττώματά του. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να δούμε και να αξιολογήσουμε τον εαυτό μας όπως ένας εξωτερικός παρατηρητής, χωρίς όμως να ασκούμε αυστηρή κριτική, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι και έχουμε πάντα το δικαίωμα να κάνουμε λάθη.

Η αυτοαποδοχή μας, δηλαδή η αποδοχή του εαυτού μας για αυτό ακριβώς που είναι την παρούσα στιγμή, αποτελεί το επόμενο σημαντικό βήμα για την εξέλιξή μας, καθώς τότε θα μπορέσουμε να νιώσουμε πιο σίγουροι για εμάς, να αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές μας ανασφάλειες και να είμαστε σε θέση να συνειδητοποιούμε την πηγή των αρνητικών μας συναισθημάτων και των ελαττωμάτων μας. Φυσικά, το να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι, δεν σημαίνει ότι σταματάμε να παλεύουμε για την αυτοβελτίωση, συνεχίζοντας τις αρνητικές συμπεριφορές που μας ενοχλούν. Αντιθέτως, αυτοαποδοχή σημαίνει ότι είμαστε σε επαφή με την ανθρώπινή μας φύση και συνειδητοποιούμε πως είναι αναμενόμενο να έχουμε μειονεκτήματα και να κάνουμε λάθη κι ότι ο σκοπός της αυτοβελτίωσής μας δεν είναι να φτάσουμε στην τελειότητα.

Καθώς θα έχουμε μία ρεαλιστική και θετική εικόνα για τον εαυτό μας, θα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρο τόσο το ποιοι είμαστε, όσο και το ποιοι επιθυμούμε να γίνουμε, μέσα από την προσωπική μας βελτίωση. Έτσι, μέσα από την επίτευξη μικρών στόχων κάθε φορά, πιθανώς να νιώσουμε αυτοπεποίθηση, δηλαδή να αποκτήσουμε την πεποίθηση ότι έχουμε την ικανότητα να πράξουμε και να είμαστε αποτελεσματικοί και έπειτα να εμπιστευτούμε τις δυνατότητές μας, ώστε να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο.

Ενώ η αυτοπεποίθηση αφορά την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, πολύ σημαντικό ρόλο για την αυτοβελτίωσή μας, παίζει και η πίστη στις προσωπικές μας αρετές, όπως είναι η ενσυναίσθηση, η υπομονή, η καλοσύνη, το πείσμα, η ψυχική ανθεκτικότητα κ.λπ. Η επίτευξη της εκτίμησης της αξίας μας ως άνθρωποι, ονομάζεται αυτοεκτίμηση και αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό, καθώς αφορά την πίστη μας ότι διαθέτουμε τις απαραίτητες αρετές, ώστε να αξιοποιήσουμε σωστά τις δυνατότητές μας. Και είναι τόσο σημαντική, διότι μέσω αυτής μπορούμε να αγαπήσουμε πραγματικά τον εαυτό μας και να πλησιάσουμε έτσι την ευτυχία.

Αυτοβελτίωση και Προσωπική Εξέλιξη

Η αυτοβελτίωση ως ταξίδι

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι η αυτοβελτίωση και η προσωπική εξέλιξη δεν είναι διαδικασίες που φέρουμε εις πέρας μία φορά και τελειώνει. Αντιθέτως, αποτελεί ένα τρόπο ζωής, ένα mindset που επιλέγουμε να έχουμε καθημερινά, ώστε να είμαστε διαρκώς συνειδητοποιημένοι για τον εαυτό μας, τους στόχους και τις πράξεις μας, αποκτώντας και διατηρώντας μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!