Ελληνικά Πανεπιστήμια: Οι αλλαγές που θα επικρατήσουν
Ολοκλήρωσες τη Γ’ Λυκείου, την τελευταία τάξη των σχολικών σου χρόνων, και βρίσκεσαι λίγο πριν από την είσοδό σου στο Πανεπιστήμιο; Η Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της, έδωσε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Οι σημαντικότερες αλλαγές
Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στους χώρους των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Οι σημαντικότερες από αυτές αφορούν την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την επακόλουθη επέμβαση της αστυνομίας εντός των Πανεπιστημίων, όταν πραγματοποιούνται πράξεις οι οποίες χρήζουν τιμωρίας. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, καθώς και η ελευθερία διδασκαλίας και έρευνας σε ακαδημαϊκό πλαίσιο. Παράλληλα, επεσήμανε πως η είσοδος στους χώρους των Πανεπιστημίων θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω της χρήσης ενός ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου και η φύλαξη αυτών μέσω της δημιουργίας εγκαταστάσεων φωτισμού.
Ακόμη, μερικές από τις χαρακτηριστικές αλλαγές, που αναμένεται να δρομολογηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι η πλήρης εξάλειψη του «καθεστώτος» των αιώνιων φοιτητών, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές, σε περίπτωση που δεν αποφοιτήσουν μέσα στο απαιτούμενα χρόνια της σχολής τους, να έχουν μία παράταση μόνο δύο επιπλέον χρόνων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν θα επικρατήσουν εξαιρέσεις και μία μεταβατική περίοδος. Επιπλέον, παραμένουν η συγχώνευση των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ, για να μην εκπλαγούν οι υποψήφιοι και επαναφέρεται η αξιολόγηση και η αριστεία στην εκπαίδευση.
Στόχοι και επιδιώξεις των νέων μέτρων
Με αυτό τον τρόπο, όπως φανερώνει και γνωστοποιεί η Υπουργός, η επιχορήγηση και χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων θα έρχεται σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Επιπλέον, η ίδια τονίζει πως θα καθιερωθεί η βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και πως τα πανεπιστήμια θα καθορίζουν τον ετήσιο αριθμό εισακτέων, έχοντας ως επιδίωξη τη δημιουργία αυτόνομων Πανεπιστημίων σε σύνδεση με την αγορά εργασίας. Τέλος, αναμένεται και προωθείται η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για δωρεές στα Πανεπιστήμια και δημιουργία «διάσημων» εδρών, καθώς και οι συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών.