Σχέσεις

Της Αναστασίας Αδάμ*

«Φοβάμαι τη μοναξιά αλλά και την εγκατάλειψη… έτσι κλείνομαι!» είπε ο Γιάννης, ενώ η Μαριάνθη συμπλήρωσε:

«Τρομάζω στη δέσμευση! Θέλω να είμαι ελεύθερη… αλλά όχι μόνη!»

Από την άλλη μεριά ο Σωτήρης αποκαλύπτει: «…νοιώθω ότι η εποχή είναι ρευστή… χωρίς σταθερές… χωρίς αυτό που θα δώσει νόημα στη μέρα μου…»

Μέσα στη διαδικτυακή ρευστή εποχή μας, που με ένα πάτημα κουμπιού γίνεσαι φίλος, εραστής, προστάτης… εκφράζεται έντονα το αίτημα της αγάπης, το αίτημα μιας βραδύτητας που θα μας δώσει το χρόνο να αφουγκραστούμε την αναπνοή του σημαντικού άλλου για εμάς, μα και του ίδιου μας του εαυτού.

Εκφράζεται το αίτημα μιας αγκαλιάς που θα μας βοηθήσει να συγκροτήσουμε το εγώ μας, χωρίς όμως να μας πνίξει. Εκφράζεται το αίτημα μιας αγκαλιάς που αναπνέει και το κάθε «εγώ» είναι διακριτό. Μιας αγκαλιάς που δίνει νόημα στην ύπαρξή μας και στη ζωή ολόκληρη.

Μαζί με το Γιάννη, τη Μαριάνθη και το Σωτήρη πήγαμε μια βόλτα. Περπατήσαμε στην πόλη. Στρέψαμε το βλέμμα προς το γαλάζιο ουρανό και χαμογελάσαμε… Ονειρευτήκαμε ένα δυνατό «εγώ», μέσα από την αρχέγονη επιθυμία του «μαζί», υπερβαίνοντας το φόβο του άλλου, το φόβο του εαυτού. Δώσαμε νόημα στη μέρα μεταμορφώνοντας το σκοτάδι σε φως… επινοώντας σχέσεις που συμφιλίωναν την ασφάλεια με την ελευθερία, στηριζόμενες στο «είμαι» και όχι στο «καταναλώνω».

Αφορμή για τα λόγια… το βραβευμένο video που ακολουθεί. Ας το απολαύσουμε:

 

Ένα βίντεο χωρίς λόγια που, όπως κάθε έργο τέχνης, μας αφήνει να δούμε μέσα σε αυτό εκείνο που βαθιά έχει ο καθένας ανάγκη. Ας μοιραστούμε τις σκέψεις μας και τις προοπτικές μας…

*Η Αναστασία Αδάμ είναι ψυχολόγος. Δέχεται τις σκέψεις και τα ερωτήματά σας στο mail: adamnatia@citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!