Έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία: Η εμπειρία

Της Αύρας Μπακούρου

Το περασμένο Σάββατο  πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου, Έκθεση για τις Σπουδές στη Γαλλία. Το citycampus.gr βρέθηκε εκεί και σας μεταφέρει όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της  ημερίδας.

έκθεση για τις σπουδές στη ΓαλλίαΜέσα στο ζεστό και φιλόξενο κλίμα του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας λοιπόν, παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες ομιλίες με ‘’άρωμα Γαλλίας’’. Πρώτα, ενημερωθήκαμε για τις προπτυχιακές σπουδές στη χώρα. Η ανάλυση για τα Πανεπιστήμια, τα Grandes  Έcoles και τις Εξειδικευμένες Ανώτατες Σχολές μας έκανε να κατανοήσουμε με σαφήνεια πώς λειτουργεί το γαλλικό προπτυχιακό ακαδημαϊκό σύστημα. Ο τρόπος εισαγωγής σε αυτά, η στέγαση και το κόστος ζωής, δεν έμειναν εκτός της παρουσίασης. Ακόμη, Ελληνίδα φοιτήτρια γαλλικής Πολυτεχνικής Σχολής παρουσίασε με δικά της λόγια πώς είναι στην πράξη το να είσαι Έλληνας φοιτητής στη Γαλλία. Δυσκολίες και πλεονεκτήματα αναφέρθηκαν εξίσου, κάνοντας το κοινό να αποκτήσει μία ρεαλιστική οπτική για τις σπουδές στη Γαλλία.

Στη συνέχεια, στη Στρογγυλή Τράπεζα, άτομα που επίσης έζησαν την εμπειρία της φοιτητικής ζωής στη Γαλλία είτε ως προπτυχιακοί, είτε ως μεταπτυχιακοί φοιτητές, συζήτησαν τα όσα έζησαν, πρακτικά και ψυχολογικά θέματα που τους απασχόλησαν και έλυσαν όλες τις απορίες του κοινού. ‘’Η Γαλλία είναι μία φιλόξενη χώρα με σεβασμό στους Έλληνες και στον ελληνικό πολιτισμό’’, συμφώνησαν όλοι και για την προσαρμογή σε μία ξένη χώρα δήλωσαν  ότι το πείσμα, η αποφασιστικότητα και η επιμονή είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι.

Καθ’όλη τη διάρκεια της Ημερίδας, η παρουσία των μεγαλύτερων γαλλικών Πανεπιστημίων ήταν έντονη στα περίπτερα που είχαν στηθεί στους διαδρόμους του Ινστιτούτου. Οι εκπρόσωποί τους, με προθυμία, έδωσαν πληροφορίες για τις σπουδές στο καθένα από αυτά. Όπως είναι λογικό, η εξέλιξη και η παρουσία της τεχνολογίας στον ακαδημαϊκό χώρο, δεν γινόταν να απουσιάζει. Ομιλίες για τη διαδικτυακή μάθηση που προσφέρονται από γαλλικά Πανεπιστήμια κέρδισαν τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον του κόσμου.

έκθεση για τις σπουδές στη ΓαλλίαΣτην τελευταία ομιλία, παρακολουθήσαμε  την παρουσίαση των μεταπτυχιακών σπουδών στη χώρα, όπου έγιναν γνωστοί οι τρόποι εισαγωγής στα μεταπτυχιακά προγράμματα καθώς και ο διαχωρισμός σε master ερευνητικής και επαγγελματικής κατεύθυνσης. Άλλη μία χρήσιμη πληροφορία που έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας ήταν τα κοινά προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που έχουν δημιουργήσει κάποια γαλλικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με αντίστοιχα ελληνικά.  Τέλος, δόθηκαν χρήσιμοι σύνδεσμοι που μπορεί να ανατρέξει κάποιος για να ενημερωθεί για ό,τι τον απασχολεί σε σχέση με τις σπουδές στη Γαλλία.

Όμως, εκτός από την παρακολούθηση των ομιλιών, το citycampus.gr εξασφάλισε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν τις σπουδές στη Γαλλία, από την κα. Patricia Savary, υπεύθυνη του γραφείου «Σπουδές στη Γαλλία» του Γαλλικού Ινστιτούτου:

Citycampus: Γιατί να επιλέξει κάποιος τη Γαλλία και όχι κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για τις σπουδές του;

P. Savary: Είναι το επίπεδο των γαλλικών πανεπιστημίων που τα κάνει να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Επίσης είναι δημόσια και έχουν το πλεονέκτημα της σύνδεσης με την αγορά εργασίας.

Citycampus: Υπάρχει κάποιο στατιστικό στοιχείο της επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρουν οι σπουδές στα γαλλικά πανεπιστήμια;

P.Savary: Οι μαρτυρίες των φοιτητών που σπούδασαν στη Γαλλία, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είναι το πιο ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο ότι τα γαλλικά πανεπιστήμια έχουν πλεονέκτημα στην επαγγελματική αποκατάσταση.

Citycampus: Γνωρίζουμε ότι στην εποχή μας η πρακτική άσκηση είναι πολύ σημαντική για την επαγγελματική αποκατάσταση. Τα γαλλικά  πανεπιστήμια προσφέρουν αρκετές ευκαιρίες πρακτικής άσκησης;

P.Savary: Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των γαλλικών πανεπιστημίων, καθώς προσφέρουν αρκετές ευκαιρίες πρακτικής άσκησης σε κάθε τομέα και δίνουν στους φοιτητές τη δυνατότητα να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αγορά εργασίας και να αποκτήσουν το κατάλληλο βιογραφικό.

Citycampus: Υπάρχουν λύσεις για να σπουδάσουν στη Γαλλία οι αδύναμοι οικονομικά φοιτητές;

P.Savary: Τα προγράμματα υποτροφιών της γαλλικής Πρεσβείας  βοηθούν τους αδύναμους οικονομικά φοιτητές να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο γαλλικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα που επιθυμούν.

Ευχαριστούμε την κα. Savary για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης. Το Γαλλικό Ινστιτούτο είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς της γαλλικής εκπαίδευσης στη χώρας μας και η εκδήλωση αυτή το απέδειξε για μια ακόμα φορά.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!