Φοιτητική ζωή στην Εσθονία

Της Αργυρώς Σταμούλη

Φοιτητουπόλεις στην Εσθονία

Φοιτητική ζωή στην Εσθονία: Ταλίν (Tallinn)

Το Ταλίν, ως πρωτεύουσα της Εσθονίας, είναι μια ενδιαφέρουσα πόλη για την πραγματοποίηση ακαδημαϊκών σπουδών. Ως Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το Ταλίν συνδυάζει ένα παραγωγικό εκπαιδευτικό σύστημα, τις ανέσεις του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής (μην ξεχνάμε ότι η Εσθονία είναι μια χώρα έντονα ενεργή στον κλάδο της τεχνολογίας), με πολλές επιλογές για την κάλυψη των δραστηριοτήτων στον ελεύθερο χρόνο.

Το Ταλίν είναι μια πράσινη πρωτεύουσα με σεβασμό στο περιβάλλον και συνδυάζει το παλιό με το νέο, καθώς όποιος επισκεφτεί την πόλη θα παρατηρήσει τα στοιχεία της παλιάς μεσαιωνικής πόλης του Ταλίν σε απόσταση αναπνοής από το επιχειρηματικό κέντρο της πόλης. Παρά την έντονη εκβιομηχάνιση της πρωτεύουσας το Ταλίν κρύβει πολλούς θησαυρούς για τους λάτρεις της φύσης και έχει μια πανέμορφη αμμώδης ακτογραμμή ιδανική για περιπάτους. Ακόμα, όμως, και οι λάτρεις της πόλης δεν θα απογοητευτούν από την μεταμόρφωση αυτής της πόλης με τα πολιτιστικά δρώμενα, την ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική, τον κινηματογράφο και τα γραφικά μαγαζιά ιδιαίτερα στην παλιά πόλη του Ταλίν!

%cf%86%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%83%ce%b8%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-1

Με λίγα λόγια, το Ταλίν έχει πολλά πρόσωπα και οι σπουδαστές που θα το επισκεφτούν δύσκολα θα πλήξουν. Τα ταξίδια και σε άλλα μέρη της χώρας ή σε άλλες γειτονικές χώρες για την αλλαγή παραστάσεων άλλωστε είναι πολύ εύκολη και οικονομική διαδικασία. Η Εσθονία έχει ένα αξιοζήλευτο φυσικό περιβάλλον με 1.500 νησιά, εκ των οποίων κατοικούνται τα 19, και 1.400 λίμνες

Το κόστος ζωής στο Ταλίν δεν είναι απαγορευτικό και συνήθως εξαρτάται από τις επιλογές του φοιτητή σε καταλύματα, τον τρόπο ζωής, και τα σχέδια των δαπανών. Πιο συγκεκριμένα:

Στέγαση

Οι φοιτητικές τιμές των καταλυμάτων στο Ταλίν ξεκινούν από € 100 το μήνα στις φοιτητικές εστίες. Μερικά πανεπιστήμια έχουν φοιτητικές εστίες με μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια και το κόστος στέγασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση και το μέγεθος του διαμερίσματος.

Σίτιση

Οι φοιτητές μπορούν συνήθως να απολαύσουν μια άνετη ζωή με περίπου 200-250 € το μήνα για τα τρόφιμα. Κάθε μαθητής μπορεί να καθορίσει τα έξοδα διατροφής ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Επίσης, κάθε πανεπιστήμιο έχει τη δική του καφετέρια που προσφέρει γεύματα σε λογικές τιμές, ενώ υπάρχουν καθημερινές προσφορές σε μπαρ και καφετέριες: € 2,50- € 4.

Μετακινήσεις

Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι διαθέσιμες για όλους τους φοιτητές και είναι δωρεάν στο Ταλίν (για τους κατοίκους του Ταλίν συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών φοιτητών του).

Ψυχαγωγία και ελεύθερος χρόνος

Θέατρο εισιτήριο: € 12- € 18

εισιτήριο συναυλίας: € 8- € 30

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε τα πολλά πρόσωπα και την ιδιαιτερότητα του Ταλίν που δύσκολα θα απογοητεύσει τους επίδοξους σπουδαστές του με το βιοτικό επίπεδο που προσφέρει.

Το Πανεπιστήμιο του Ταλίν είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών επιστημών και το τρίτο μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο στην Εσθονία. Έχει πάνω από 9.000 σπουδαστές και 400 λέκτορες και ερευνητές. Τα τμήματα που αναγνωρίζονται από ΔΟΑΤΑΠ είναι τα σχετιζόμενα με την Ιστορία, τα ηλεκτρονικά, τις κοινωνικές επιστήμες και την διοίκηση επιχειρήσεων. Το Πανεπιστήμιο του Ταλίν είναι ένα δημόσιο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του οποίου τα βασικά πλεονεκτήματα του βρίσκονται στους τομείς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, αλλά σημειώνει επίσης και μια ισχυρή και συνεχώς αυξανόμενη ανάπτυξη των φυσικών και των θετικών επιστημών.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

https://www.visittallinn.ee/eng/visitor/see-do/events

http://www.culture.ee/en/

Φοιτητική ζωή στην Εσθονία: Tάρτου (Tartu)

Το Tάρτου είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Εσθονίας και μια ζωντανή φοιτητική πόλη. Το πανεπιστήμιο του Tάρτου είναι κορυφαίο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στην Εσθονία και διαθέτει την ψηλότερη βαθμολογία στους παγκόσμιους πίνακες κατάταξης ανάμεσα στα Πανεπιστήμια της Βαλτικής. Το Πανεπιστήμιο του Τάρτου (Tartu Ulikool) διακρίνεται για την Ιατρική σχολή του (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ:  http://meditsiiniteadused.ut.ee/en). Στο Tάρτου μπορείτε να επωφεληθείτε από τις φτηνές μετακινήσεις: € 8,63 με μηνιαίο εισιτήριο (με φοιτητική ταυτότητα), ενιαίο εισιτήριο για έναν φοιτητή € 0,51 (€ 1 με το λεωφορείο).

%cf%86%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%83%ce%b8%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-2

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

http://estonianworld.com/life/a-day-in-students-life-in-tartu-what-irina-saw-out-of-the-window-and-the-marginality-manifesto/

http://www.esn.ee/tartu/events

Σας ευχόμαστε να έχετε την ευκαιρία να ζήσετε την ξεχωριστή εμπειρία των Εσθονικών φοιτητουπόλεων!

Δείτε τον κατάλογο των Πανεπιστημίων που αναγνωρίζει ο ΔΟΑΤΑΠ!

Δείτε επίσης το αφιέρωμά μας με τα μεταπτυχιακά στην Εσθονία!