Το SURVIVOR του πρώτου έτους στο Βόλο

Της Ελίζας Σακκά

Πέρασες στο Βόλο, μία πόλη που δεν ανήκει στις μεγάλες φοιτητουπόλεις και στις πρώτες προτιμήσεις των φοιτητών. Αρχικά, μπορεί να απογοητεύτηκες, γιατί ήθελες Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Μην είσαι τόσο σίγουρος και μην απορρίπτεις αυτήν την πόλη πριν τη γνωρίσεις. Είναι κατάλληλη τόσο για αυτούς που έρχονται από μικρότερες πόλεις, γιατί μια μεγαλούπολη, όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη μπορεί να τους τρόμαζε και να ένιωθαν έξω από τα νερά τους, όσο και για εκείνους που έρχονται από μεγαλύτερες πόλεις και αναζητούν έναν πιο αργό και ήρεμο τρόπο ζωής, χωρίς να χάσουν, όμως, τη δυνατότητα να απολαύσουν τη φοιτητική τους ζωή, όπως τη φαντάζονται.

Πού να μείνεις

Σου έχω καλά νέα! Το μέγεθος της πόλης είναι τέτοιο που σου επιτρέπει να επιλέξεις με σχετική άνεση το νέο σου σπίτι. Όπου και αν επέλεξες τελικά να μείνεις, το πιθανότερο είναι ότι το πανεπιστήμιο είναι αρκετά κοντά, είτε σε απόσταση αναπνοής, είτε, στη χειρότερη περίπτωση, χρειάζεσαι έναν ολιγόλεπτο περίπατο για να το προσεγγίσεις. Κι αν τελικά η τοποθεσία δε σε ικανοποιεί, μπορείς πάντα να μετακομίσεις, αφού πρώτα γνωρίσεις την πόλη και βρεις τη συνοικία που προτιμάς.

Πώς να μετακινηθείς

Το SURVIVOR του πρώτου έτους στο ΒόλοΚαι σε αυτήν την περίπτωση, το μέγεθος της πόλης ευνοεί. Η πιο εύκολη και βολική λύση, τις περισσότερες φορές, είναι με τα πόδια, αφού οι αποστάσεις είναι κοντινές. Επιπλέον, η ρυμοτομία είναι τέτοια που συμβάλλει στον εύκολο προσανατολισμό και είναι σχεδόν αδύνατο να χαθείς, αφού σε καθοδηγεί η θάλασσα. Ακόμα, ο Βόλος είναι η κατάλληλη πόλη για τους λάτρεις της ποδηλασίας, αφού υπάρχουν σε ορισμένα σημεία της πόλης κατάλληλα διαμορφωμένοι ποδηλατόδρομοι και γενικά το ποδήλατο είναι ένα αρκετά δημοφιλές μέσο μεταφοράς, τόσο ανάμεσα στους νέους, όσο και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπλέον, υπάρχουν και λεωφορεία, τα οποία είναι κατάλληλα για λίγο μεγαλύτερες αποστάσεις, έξω από το κέντρο της πόλης. Τέλος, το αυτοκίνητο είναι πάντα χρήσιμο, αλλά όχι αναγκαίο, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Πού να βγεις

Το κεφάλαιο «έξοδος» είναι πολύ σημαντικό στη ζωή ενός φοιτητή και ο Βόλος έχει πολλά να προσφέρει. Αρχικά, το κέντρο της πόλης, κοντά στον Άγιο Νικόλαο, είναι σημείο συνάντησης για τους φοιτητές της πόλης με τις πολυάριθμες καφετέριες και τα διάφορα bar. Υπάρχουν μαγαζιά για όλα τα γούστα και για όλες τις διαθέσεις. Επίσης, δημοφιλές σημείο συνάντησης είναι τα Παλιά. Εκεί μαζεύονται οι φοιτητές όλες τις μέρες της εβδομάδας για κρασί και φαγητό. Πολύ συχνά, τα μαγαζιά εκεί έχουν ζωντανή μουσική, ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι χαμηλές τιμές. Επιπλέον, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την παραλία, με τη θέα στη θάλασσα, τις πολλές καφετέριες και τα ακόμα περισσότερα τσιπουράδικα, γιατί δεν είναι δυνατόν να έρθεις στο Βόλο και να μην πας σε τσιπουράδικο. Τέλος, οι φοιτητές συνηθίζουν να μαζεύονται σε σπίτια, λόγω του παρεΐστικου χαρακτήρα της πόλης, ενώ συχνά προτιμούν και τα φοιτητικά πάρτι, που διοργανώνονται από το πανεπιστήμιο ή σε σπίτια.

Τι να κάνεις

Το SURVIVOR του πρώτου έτους στο ΒόλοΠέρα από τη νυχτερινή ζωή, υπάρχουν και άλλα πράγματα να κάνεις. Αρχικά, το Πήλιο είναι ο κατάλληλος προορισμός για εκδρομές, τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι. Το χειμώνα μπορεί κανείς να κάνει σκι στο χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και βόλτες στα άπειρα μονοπάτια, και να θαυμάσει τη χειμωνιάτικη φύση. Το καλοκαίρι μπορεί κανείς να βουτήξει στα καταγάλανα νερά του και να το επιλέξει, μάλιστα, για προορισμό διακοπών. Αυτό το βουνό είναι ευλογημένο και τα αγαθά του απολαμβάνουν κυρίως οι κάτοικοι του Βόλου. Επιπλέον, το πολιτιστικό υπόβαθρο της πόλης είναι αρκετά υψηλό, καθώς διοργανώνονται συχνά συναυλίες και κάθε είδους εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα. Ακόμα, η βιβλιοθήκη της πόλης είναι ιδανικό σημείο για μελέτη στην εξεταστική, αλλά και πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τις διάφορες εργασίες. Τέλος, το πανεπιστήμιο παρέχει στους φοιτητές  δυνατότητες άθλησης και εκγύμνασης, τις οποίες πολλοί εκμεταλλεύονται επειδή παρέχονται δωρεάν.

Ο Βόλος είναι η κατάλληλη φοιτητούπολη για εκείνους που αποστρέφονται τις πολύβουες μεγαλουπόλεις και αγαπούν να συχνάζουν σε αγαπημένα μέρη, τα οποία έχουν γίνει στέκια. Μοιάζει ιδανικός προορισμός για εκείνους που αγαπούν τις εκδρομές στη φύση και έναν τρόπο ζωής λίγο πιο ήρεμο, λίγο πιο αργό, λίγο πιο υγιεινό. Είναι για αυτούς που απεχθάνονται το στρες, το άγχος και την ένταση. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι είναι μια πόλη χωρίς ενδιαφέρον και ζωντάνια, χωρίς διασκέδαση, χωρίς έντονες στιγμές και ανίκανη να δημιουργήσει αξέχαστες αναμνήσεις. Κατά κάποιον τρόπο, τα συνδυάζει όλα και μάλιστα στις σωστές αναλογίες. Οπότε, μη χάσεις την ευκαιρία σου να εξερευνήσεις αυτήν την πόλη!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!