Book Review: Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου, Gaston Leroux

Της Μαίρης Καραμπίνα

Το citycampus διάβασε και σου προτείνει Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου, του Gaston Laroux.

“Οι συμπτώσεις”, με διέκοψε ο φίλος μου, “είναι ο χειρότερος εχθρός της αλήθειας”.

το μυστήριο του κίτρινου δωματίουΤο ρολόι θα δείχνει περασμένα μεσάνυχτα όταν περίεργοι θόρυβοι θα ακουστούν από το υπνοδωμάτιο της δεσποινίδας Στάγκερσον· ουρλιαχτά, κρότοι, εκκλήσεις για βοήθεια, πυροβολισμοί. Ο πατέρας της και ο γέρος οικονόμος θα σπεύσουν, για να διαπιστώσουν, όμως, ότι η πόρτα είναι κλειδωμένη από μέσα και το δωμάτιο ασφαλισμένο από κάθε δίοδο. Όταν η πόρτα τελικώς πέσει από τα χτυπήματα των ανδρών, δε θα βρουν παρά την ήδη ετοιμοθάνατη γυναίκα να κείτεται στο πάτωμα και μία σειρά από ίχνη που μαρτυρούν την προηγούμενη παρουσία του δράστη, χωρίς ωστόσο αυτός να είναι πλέον εκεί.

Ποια είναι η ταυτότητά του; Ποια τα κίνητρα της ειδεχθούς πράξης του; Πώς κατόρθωσε να μπει και κυρίως να βγει από το -απροσπέλαστο- κίτρινο δωμάτιο, χωρίς να γίνει αντιληπτός; Ή μήπως έγινε; Αυτά και δεκάδες ακόμη ερωτήματα εγείρονται μέσα από τη διαρκώς περιπλεκόμενη υπόθεση, της οποίας κάθε ανακάλυψη νέων στοιχείων δεν αποτελεί παρά ένα νέο γρίφο. Στο μυστήριο θα αναλάβει, αυτοβούλως, να ρίξει φως ένας νεαρός, έφηβος σχεδόν ακόμα, δημοσιογράφος. Ο Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ, κουβαλώντας όλη την παρορμητικότητα και το πάθος της ηλικίας του, αλλά και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν έναν χαρισματικό ντέτεκτιβ -όπως η παρατηρητικότητα, η σχολαστικότητα και η οξυδέρκεια- θα αποπειραθεί να επιλύσει την πρωτόγνωρη, για τα γαλλικά δεδομένα, υπόθεση που συγκλόνισε την κοινή γνώμη αφ’ ης στιγμής  είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πατέρας του τραγικού θύματος, ο -επίσης επιστήμονας- αρραβωνιαστικός της, ο ηλικιωμένος οικονόμος, λοιπά μέλη του προσωπικού της οικογένειας, ένας αναγνωρισμένος επιθεωρητής που καταφθάνει εσπευσμένα από το εξωτερικό και ο νεαρός δημοσιογράφος μετά του βοηθού του, είναι μόνο μερικά από τα πρόσωπα που θα αναμειχθούν σε μία τραγική ιστορία γεμάτη μυστικά, ασίγαστα πάθη και δυσερμήνευτα γεγονότα που μοιάζουν να ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της λογικής.

Ο Gastoun Leroux συνθέτει μία σκοτεινή και γεμάτη μυστήριο ατμοσφαιρική ιστορία, κατά τα πρότυπα της υποκατηγορίας του “κλειδωμένου δωματίου”, που πρώτος εισήγαγε ο Edgar Alan Poe με τις “Δολοφονίες της οδού Μοργκ”. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που, ακόμη κι έναν αιώνα μετά την πρώτη δημοσίευσή του, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα του είδους.

Διάβασέ το: αν ο ντέτεκτιβ που κρύβεις μέσα σου αναζητά μία καλογραμμένη ιστορία μυστηρίου που θα τον παρασύρει και θα τον προκαλέσει να βρει πρώτος τη λύση.

Μην το διάβασεις: αν δεν υπάρχει κανένας μικρός ντέτεκτιβ κρυμμένος μέσα σου.

Gaston Leroux γεννήθηκε το 1868 στο Παρίσι. Έως το 1907 εργάστηκε ως δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου, οπότε και στράφηκε στη συγγραφή, δημοσιεύοντας το πρώτο του μυθιστόρημα “Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου”. Έγραψε μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, ενώ ευρέως γνωστός έγινε με το έργο του “Το φάντασμα της όπερας” (1909). Το 1919 δημιούργησε δική του εταιρία παραγωγής ταινιών. Πέθανε το 1927, στη Νίκαια.

Το βιβλίο “Το μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση Βαγγέλη Γιαννίση.