Στιγμές Μουσείου: Δωρεάν

Της Κατερίνας – Χριστίνας Σανιδά*

Τέλος στην καταβολή αντίτιμου για τους φοιτητές στους αρχαιολογικούς χώρους βάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με υπουργική απόφαση.

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι φοιτητές πλήρωναν μειωμένο εισιτήριο, που για πολλούς αποτελούσε φραγμό στις επισκέψεις τους στα μουσεία. Κάτι τέτοιο όμως ανήκει στο παρελθόν και πλέον όλοι οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν τα μουσεία που τους ενδιαφέρουν

Σπουδαία μπορεί να θεωρηθεί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση καθώς θα μπορέσουμε να έρθουμε κοντά στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις αξίες άλλων αιώνων, να εντρυφήσουμε σε αυτές και να πορευτούμε μαζί τους. Τα μουσεία έξαλλου αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, καθώς προετοιμάζουν και για το μέλλον.

Οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν τον ρόλο της συμβολής στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Πέρα, λοιπόν, από την ουσιώδη εκπαιδευτική λειτουργιά τους, κρύβουν έναν ολόκληρο κόσμο γνώσεων, σχέσεων, νοημάτων και ψυχαγωγίας. Δεν επιμορφώνουν απλώς, άλλα καλλιεργούν και εμπνέουν!

Ζούμε στην χώρα που γέννησε τις τέχνες και τον πολιτισμό, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός πως κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν στην Ελλάδα και περάνε ατέλειωτες ώρες σε όλα τα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και φυσικά με την πληρωμή αντιτίμου.

Η τελευταία επίσκεψη για τους περισσότερους τουλάχιστον εδράζεται στα μαθητικά τα χρονιά που σαφώς κανείς μας δεν αλλάζει, άλλα μήπως είναι ώρα να γίνουμε τακτικοί επισκέπτες των μουσείων;

Μπορώ να σας βεβαιώσω πως πρόκειται για έναν συνδυασμό ξεκούρασης, ψυχαγωγίας και μόρφωσης. Η επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο αποτελεί όχι άδικα μια ξεχωριστή και ευχάριστη εμπειρία που ειδικά τώρα δεν πρέπει και δεν έχετε λόγο να χάσετε.

Για το τέλος άφησα δυο δίκες μου προτάσεις από όπου θα μπορούσατε να αρχίσετε τις επισκέψεις σας.

Το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος και στεγάζεται σε συγκρότημα δυο ιστορικών κτιρίων της πρωτεύουσας. Μάλιστα το κτίριο επί της οδού Παπαρηγοπούλου κατοικήθηκε από τον Όθωνα και την Αμαλία, πρώτους βασιλείς της Ελλάδας, από το 1836 έως το 1843. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν γλυπτά, χαρακτικά, ζωγραφικούς πίνακες, έπιπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και σημαντικά κειμήλια και τεκμήρια της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

Το Μουσείο των Ηρακλειδών ένα από τα καλυτέρα μουσεία της Αθήνας. Ο χώρος είναι μοναδικός. Εξαιρετικές οι μόνιμες εκθέσεις τέχνης και μαθηματικών καθώς προσελκύουν και κόσμο ποικίλων ενδιαφερόντων. Αν πρόκειται λοιπόν να πάτε με την παρέα σας, σας το συστήνω ανεπιφύλακτα και εννοείται πως μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη με έναν απολαυστικό καφέ αμέσως μετά.

*Η Κατερίνα -Χριστίνα Σανιδά παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!