Σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για το Ακαδημαϊκό Έτος 2018–19

της Αδαμαντίας Κωνσταντάρα

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) είναι το μοναδικό δημόσιο πανεπιστήμιο, με έδρα στη Λευκωσία. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση των φοιτητών  πραγματοποιείται  μέσω της ευέλικτης μεθοδολογίας, της ανοικτής και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (elearning), δίνοντας την ευκαιρία της ακαδημαϊκής εξέλιξης και της δια βίου εκμάθησης. Τα πανεπιστημιακά προγράμματα προσφέρονται τόσο με την καταβολή προσιτών διδάκτρων όσο και με τη χορήγηση υποτροφιών.

Ως δημόσιο πανεπιστήμιο το ΑΠΚΥ είναι ισότιμο με όλα τα αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ τα προγράμματα σπουδών προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης επιστήμης, κοινωνίας και οικονομίας. Παράλληλα, ακολουθεί το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς Ακαδημαϊκών Μονάδων ECTS, γεγονός που διευκολύνει την συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, έχει αναπτύξει ακαδημαϊκές σχέσεις με 12 ευρωπαϊκά-διεθνή πανεπιστημιακά δίκτυα και οργανισμούς της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού (http://www.ouc.ac.cy/web/guest/university/genika/nets). Ταυτόχρονα  παρέχει όλες τις απαιτούμενες γνώσεις, συμβάλλοντας στην άμεση εύρεση εργασίας.

Τα Πανεπιστημιακά προγράμματα του ΑΠΚΥ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19

Οι τρεις σχολές, Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης, Θετικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών προσφέρουν  4 προπτυχιακά προγράμματα (http://www.ouc.ac.cy/web/guest/studies/proptixiaka), 22  μεταπτυχιακά προγράμματα –τα 5 από τα οποία διδάσκονται στην Αγγλική γλώσσα(http://www.ouc.ac.cy/web/guest/studies/metaptixiaka) και 11 διδακτορικά προγράμματα. Το σύνολο των φοιτητών αγγίζει περίπου τους 5.000 ετησίως, καθιστώντας το ΑΠΚΥ,  ένα από τα δημοφιλέστερα Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Έρευνα του ΑΠΚΥ

Ένας από τους σημαντικότερους σκοπούς λειτουργίας του ΑΠΚΥ είναι η έρευνα. Τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν διαμορφώσει τα κατάλληλα ερευνητικά κέντρα. Το Πανεπιστήμιο,  χρηματοδοτεί  με τα δικά του εσωτερικά κονδύλια τα ερευνητικά κέντρα, ενώ κάθε φοιτητής μπορεί να ξεκινήσει την ενασχόλησή του συστηματικά, ανάλογα με το αντικείμενο ενδιαφέροντος του.

Τρόπος διδασκαλίας και διαδικασία φοίτησης

Στο ΑΠΚΥ, Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά, ενώ αποστέλλεται στην ειδική πλατφόρμα το έντυπο υλικό των μαθημάτων και ταυτόχρονα παρέχεται στον κάθε φοιτητή η δυνατότητα πρόσβασης, πρώτον στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου -για την άμεση αναζήτηση ηλεκτρονικών βιβλίων, περιοδικών και άλλων διαδικτυακών πηγών- και δεύτερον στο σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό. Φυσικά, η συνεργασία με τους καθηγητές επιτυγχάνεται μετά την τμηματοποίηση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο. Η φυσική παρουσίαση των φοιτητών απαιτείται μετά το τέλος της κάθε Θεματικής ενότητας, καθώς οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στα εξεταστικά κέντρα της Κύπρου, της  Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Προγράμματα Κατάρτισης

Το ΑΠΚΥ προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης (διαδικτυακά σεμινάρια στα Social Media, την Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, τη Δια Βίου Εκπαίδευση) με εμβάθυνση σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, αλλά και ένα εξειδικευμένο  πρόγραμμα Εθνοφρουρών (http://www.ouc.ac.cy/web/guest/studies/army)

Περισσότερες πληροφορίες για τα Πανεπιστημιακά προγράμματα αλλά και για τις Σχολές του ΑΠΚΥ μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Οι αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 γίνονται δεκτές, μόνο ηλεκτρονικά, έως τις 21 Ιουνίου 2018, με αποστολή στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Κύπρου (http://www.ouc.ac.cy/web/guest/home).

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!