Οι πρώτες μέρες ενός φοιτητή

Από τη Νίκολα Παγκράτη

Οι πρώτες μέρες ενός φοιτητή: Οι πρώτες εμπειρίες

Πάρτυ, ξεφάντωμα, φίλοι, κοριτσοπαρέες που ξενυχτούν μιλώντας για τους παιδικούς, ρομαντικούς τους έρωτες, αντροπαρεές που θέλουν να ξενυχτάνε ασταμάτητα και να γνωρίσουν κορίτσια, αξέχαστες στιγμές, μακριά από όλους και από όλα… Χαλαρό διάβασμα, αδιαφορία και καθόλου ανησυχίες… Έτσι φαντάζεται πλέον ένας νέος τη φοιτητική του ζωή πριν και μετά τις Πανελλήνιες, ή μήπως όχι ;

Είναι η πρώτη μέρα! Αυτή η μέρα που θα μπεις μέσα στην αίθουσα ενθουσιασμένος, θα ανοίξει η πόρτα και θα πας στο πρώτο μάθημα, νιώθεις οτι εκεί θα γνωρίσεις τους καλύτερους φίλους σου, εκεί που θα αλλάξουν όλα στη ζωή σου και ξαφνικά… τίποτα δεν είναι όπως αυτό που φαντάζεσαι! Μπαίνεις σε έναν καινούριο κόσμο, με ποικίλους ανθρώπους και προσωπικότητες, τόσα διαφορετικά στοιχεία και αντικρύζεις πλέον το πρώτο πλεονέκτημα του φοιτητή! Ποτέ δεν είχες τη δυνατότητα να γνωρίσεις τόσο πολύ κόσμο που θα συμπαθήσεις, θα ξεχωρήσεις ή και θα αποκρούσεις την ίδια χρονική στιγμή! Αρχίζεις να παρατηρείς τον τρόπο που ο καθένας επικοινωνεί, μπορείς να διακρίνεις σε πολλούς το ίδιο ανυπόμονο αυτό βλέμμα που πηγάζει απο το συναίσθημα που σε διακατέχει, αυτό το μπερδεμένο συναίσθημα της διαφορετικότητας και της νέας ρουτίνας που έπεται αλλά και αυτό το φοβισμένο, μιας καινούριας ξεχωριστής αρχής που θα ειναι ένα στίγμα σε όλη σου τη ζωή και με όμορφες αναμνήσεις αλλά και με λίγο πιο στενάχωρες.

Οι πρώτες μέρες ενός φοιτητή: Οι απόψεις του Έρικσον

Όλη αυτή η σύγχυση προκαλείται σύμφωνα με τον Έρικσον περνώντας από το πέμπτο στάδιο της κοινωνικής ανάπτυξης, αφού ένας νέος και συνεπώς κυρίως ο φοιτητής προσπαθεί μέσα απο τις σχέσεις που διαμορφώνει, ανασυγκροτεί και διαλύει να κατανοήσει τις πραγματικές αιτίες που τον κάνουν να συμπεριφέρεται έτσι. Συνεπώς ο πρωτοετής διασχίζει κυρίως το στάδιο της ανακάλυψης της προσωπικότητας του. Σε αυτήν την διαδικασία, η οποία απαιτεί χρόνο και αντοχή, μπαίνει πλέον ο νέος τις πρώτες μέρες στην σχολή του. Πιθανόν και οι πιο περίεργες μέρες του μέχρι να καταφέρει να ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητά του εφόσον στην υπόλοιπη ζωή του λειτουργούσε κάτω απο την επιρροή της οικογένειάς του αλλά και των καθηγητών του. Αυτές λοιπόν οι καινούριες δύσκολες μέρες, ίσως και οι πιο σημαντικές είναι εκείνες στις οποίες ο νέος αυτός άνθρωπος θα πάρει κάποιες σοβαρές αποφάσεις για το πώς θα παρουσιάζεται στους άλλους, πώς θα συμπεριφέρεται και θα αναρωτηθεί τι αγαπάει πάνω του.

Στο πνεύμα αυτο, είναι σημαντικό να επισημανθεί το γεγονός ότι το άτομο προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητά του στη διαδρομή κατά την πνευματική ενηλικίωσή του επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον του και κυρίως απο τις φιλίες που διαμορφώνει. Κατά την πορεία αυτή λοιπόν, όπως αναφέρει και ο Έρικσον, είναι διόλου απίθανο ο νέος να επηρεαστεί και να ενταχθεί μέσα σε ενα σύνολο το οποίο δεν έχει απαραίτητα θετικές επιρροές επάνω του. Δημιουργώντας φιλίες με έναν τέτοιο τρόπο, πολλές φορές και πάνω σε συναισθήματα απελπισίας, μοναξιάς, ανάγκης για επαφή και ανυπομονησίας ο πρωτοετής υπάρχει η πιθανότητα να πέσει σε λάθος μονοπάτια. Π.χ. ένας φοιτητής εάν είναι μόνος του σε μία πόλη σαφώς και τον πρώτο χρόνο θα επιδιώξει να φτιάξει τις σχέσεις του με αυτούς που θα πρωτογνωρίσει γιατί θα έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο να του σταθεί αν κάτι του συμβεί.. ή αυτό δεν ισχύει; Μήπως τελικά η ανάγκη μας για παρέες στο πρώτο έτος μας οδηγεί σε κινήσεις που δεν φιλτράρουμε και δεν πράττουμε εκλογικευμένα ;

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον Έρικσον επειδή ο νέος έχει ανάγκη για την δημιουργία μίας κοσμοθεωρίας, μίας φιλοσοφίας για τη ζωή του με στόχο να αποφύγει το φόβο του για το άγνωστο, τη σύγχυση της εποχής μας καθώς και τις μηδενιστικές του τάσεις. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους είχε την ανάγκη πιο ώριμων ανθρώπων όπως είναι οι γονείς του, οι καθηγητές του και το ευρύτερο περιβάλλον από το οποίο επηρεάζοταν ως έφηβος αλλά και τώρα ως φοιτητής έχει ανάγκη από απόψεις και γνώμες νέων ανθρώπων προκειμένου να προσανατολιστεί και να βρει το δρόμο του. Συνεπώς, η λύση σε όλα αυτά σύμφωνα με τον συγκεκριμένο ψυχολόγο είναι να κατανοεί ο άνθρωπος ότι αυτές οι συμπεριφορές και αυτές οι κρίσεις είναι παροδικές, ότι είναι φυσιολογικές αφού αποτελούν θετικά ερεθίσματα. Τέλος, τονίζει ότι πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος και συγχρόνως κριτικός και συνετός απέναντι στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.