4+1 Διηγήματα για εσένα που δεν έχεις χρόνο!

της Βασιλικής Αναστασίου

Σου αρέσει πολύ το διάβασμα και θα ήθελες στο Σαββατοκύριακο να περιλαμβάνεται άλλη μία μέρα, ώστε να προλαβαίνεις και να φέρνεις εις πέρας τις υποχρεώσεις σου, και να διασκεδάζεις με τους φίλους σου αλλά και να χαλαρώνεις στην πολυθρόνα σου διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Το να επιλέξεις ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα σου μοιάζει με δέσμευση που σε τρομάζει. Άλλωστε, μια χαλαρωτική δραστηριότητα δεν θα έπρεπε με κανέναν τρόπο να εμπεριέχει πίεση.

Εφόσον δεν έχεις χρόνο, γιατί να μην επιλέξεις κάποιο βιβλίο ευκολοδιάβαστο, όπως μια συλλογή διηγημάτων; Σύντομες ιστορίες για πριν τον ύπνο ή ως συντροφιά στο λεωφορείο μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου που δεν απαιτούν συστηματική ανάγνωση προκειμένου να συμβαδίζεις με την πλοκή.

Ιδού λοιπόν κάποια βιβλία διηγημάτων για όλα τα γούστα!

Το συγκινητικό: Ζητείται ελπίς, Αντώνης Σαμαράκης

Ένα βιβλίο με δώδεκα ιστορίες κοινωνικές, ελπιδοφόρες και συγκινητικές. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος και οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει όπως η μοναξιά, η φτώχεια, η απόγνωση, ο εσωτερικός διχασμός. Η γραφή του Σαμαράκη, λιτή αλλά με τέτοια εκφραστική δύναμη, που θα σε συνεπάρει!

Ένα βιβλίο, που αν και κλείνει 64 χρόνια ζωής είναι πάντα επίκαιρο όπως και οι αξίες που προβάλει. Βρίσκεται στη λίστα με τα 100 καλύτερα βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, σύμφωνα με τις επιλογές 120 συγγραφέων.

Το νοσταλγικό: Με μια χιλιάρα Καβασάκι, Βαγγέλης Σιαφάκας

Με φόντο την πόλη των Ιωαννίνων αλλά και την Ιταλία, ξεδιπλώνονται με τρόπο μελαγχολικό και νοσταλγικό οι ιστορίες μαθητών και νεαρών που μεγαλώνουν, ονειρεύονται, ερωτεύονται, μπλέκουν σε μπελάδες, και ως ενήλικες διαψεύδονται μέσα στα μεταπολεμικά χρόνια και αργότερα κατά τη μεταπολίτευση.

Ένα ταξίδι, σε μέρη και γεγονότα, μάλλον άγνωστα για πολλούς από τους αναγνώστες, μέσα από μια καταγραφή που μοιάζει περισσότερο με χαλαρή συζήτηση που βρίθει ρεαλισμού και σαρκαστικής διάθεσης.

Το αστυνομικό: Τριημερία και άλλα διηγήματα, Πέτρος Μάρκαρης

Για τους λάτρεις του μυστηρίου και της αγωνίας, τι καλύτερο από μια σειρά διηγημάτων του μετρ του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος; Με πρωταγωνιστές τον διάσημο αστυνόμο Χαρίτο και πρωτοεμφανιζόμενες φιγούρες, η δράση μεταφέρεται στη Γερμανία και την Τουρκία. Ο συγγραφέας αφουγκράζεται το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής και το αποτυπώνει στις ιστορίες του ανανεώνοντας έτσι την αστυνομική λογοτεχνία με μια σύγχρονη ματιά.

Το χιουμοριστικό: Φωτιά στα σαββατόπαχα, Αύγουστος Κορτώ

Τα ευθυμογραφήματα του Κορτώ είναι η ιδανικότερη επιλογή για να σε αποφορτίσει από την κούραση της ημέρας. Με μότο ότι «το γέλιο είναι το μόνο αντίδοτο στο σκοτάδι που μας περιβάλλει», ο συγγραφέας μας δίνει απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα όπως το «Αν μια απλή σοκολάτα μπορεί να κάνει θαύματα» και χαρίζει στην επιστήμη την πολύτιμη μελέτη του περί φεϊσμπουκικής ψυχιατρικής.  

Το φιλοσοφικό: Μικρή ιστορία της Φιλοσοφίας, Nigel Warburton

Ένα βιβλίο που παρουσιάζει με τον πλέον εύληπτο τρόπο τους στοχαστές της δυτικής φιλοσοφίας και τις φιλοσοφικές θεωρίες τους στον άξονα του χρόνου. Η φιλοσοφία από κάτι άπιαστο και ακατανόητο γίνεται προσιτή για τους αναγνώστες κάθε ηλικίας, μέσα από μια συναρπαστική αφήγηση που μας καλεί να θαυμάσουμε τα ευρήματα της ανθρώπινης διάνοιας, να τα κατανοήσουμε και να τα καταστήσουμε τροφή για σκέψη.  



Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!