Οδηγός πρωτοετή στέγαση

Ο οδηγός πρωτοετών του citycampus.gr συνεχίζει με το θέμα της στέγασης. Συμβουλές για ένα καλύτερο σπίτι μπορεί να ακούσετε από τους συγγενείς σας και από άλλους γνωστούς και φίλους. Κατά την κρίση σας καταγράψτε τι συμβουλές αυτές και προσπαθήστε να τις εφαρμόσετε στην αναζήτηση της εστίας σας. Μην παραλείψετε να ακούσετε συμβουλές παλιότερων φοιτητών για το θέμα αυτό. Εμείς από τη μεριά μας και την εμπειρία μας, μπορούμε να σας συμβουλέψουμε τα ακόλουθα:

  • Αν έχετε συγγενείς ή γνωστούς στην πόλη που περάσατε, αντλήστε από αυτούς πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τις συνοικίες και τις τιμές των ενοικίων πριν ξεκινήστε το σαφάρι του ψαξίματος.

  • Αγοράστε τις τοπικές εφημερίδες ή μπείτε στις ιστοσελίδες των εφημερίδων με αγγελίες ή ψάξτε τα τοιχοκολλημένα ενοικιαστήρια – εκεί βρίσκονται τα καλύτερα σπίτια… Οι πιο γνωστές ιστοσελίδες είναι: aggeliopolis.gr, spitogatos.gr, xe.gr, spiti24.gr.

  • Στη γραμματεία και στο κυλικείο της σχολής σας θα βρείτε αρκετές αγγελίες. Κάντε μια επίσκεψη τώρα, πριν τις εγγραφές και κοιτάξτε τι γίνεται…

  • Καλή πηγή πληροφοριών είναι οι μικροπωλητές της γειτονιάς, καθώς εκτός από το αν νοικιάζεται κάποιο σπίτι ή όχι μπορούν να σας πληροφορήσουν για την κατάσταση του σπιτιού, το χαρακτήρα του ιδιοκτήτη, το λόγο που έφυγε ο προηγούμενος ενοικιαστής κλπ.

  • Απευθυνθείτε σε μεσίτη για να μην πονέσουν τα ποδαράκια σας, αλλά να ξέρετε ότι η υπρεσία αυτή αμείβεται και μάλιστα μπορεί και με ένα ολόκληρο ενοίκιο – αν και οι αμοιβές τους έχουν πέσει λόγω κρίσης και ανταγωνισμού.

  • Επιλέξτε διαμέρισμα σε συνοικία με καλό φωτισμό (για περισσότερη ασφάλεια το βράδυ), σούπερ μάρκετ σε κοντινή απόσταση (για να μην κουβαλάτε τα ψώνια), φούρνο, τράπεζες και τακτικές συγκοινωνίες.
  • Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι δεν σας φαίνεται καλό στο προτεινόμενο συμβόλαιο ή δεν το καταλαβαίνετε, μην υπογράψτε, ή απευθυνθείτε στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, τηλ. 801-11-17200 ή στην ιστοσελίδα του www.kepka.org

Συμβουλές για οικονομικότερες λύσεις

  • Ψάξτε για σπίτια που βρίσκονται πιο μακριά από τη σχολή σας, αλλά έχουν καλή συγκοινωνία και τελικά απλά σας επιβαρύνουν μερικά λεπτά της ώρας στην πρόσβαση στο πανεπιστήμιο.

  • Δεν είναι απαραίτητο να κλείσετε το πρώτο σπίτι που θα βρείτε. Δείτε αρκετά διαμερίσματα και στη συνέχεια καταλήξτε. Όσο πιο πολλά θα βλέπετε τόσο μεγαλύτερη εμπειρία θα αποκτήσετε και άρα και διαπραγματευτική ικανότητα.

  • Διαπραγματευτείτε το ποσό του μισθώματος. Πολλοί ντρέπονται να κάνουν παζάρι. Δεν είναι εποχές για τέτοιες ντροπές…

  • Ενημερωθείτε για τις επιπλέον δαπάνες του σπιτιού. Μια κρυφή και απρόβλεπτη δαπάνη μπορεί να είναι τα κοινόχρηστα. Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι μεγαλύτερα σπίτια έχουν φουσκωμένο το λογαριασμό της ΔΕΗ, καθώς πληρώνουν περισσότερα δημοτικά τέλη και φόρους (που υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού) και έχουν και μεγαλύτερη κατανάλωση (περισσότερα φώτα αναμμένα, περισσότερη ενέργεια για θέρμανση το χειμώνα).

  • Να επισκεφτείτε τα υποψήφια διαμερίσματα με το φως της μέρας. Να ελέγξτε εξονυχιστικά την κατάσταση του διαμερίσματος πριν προχωρήσετε σε ενοικίαση, για τυχόν φθορές και ελλείψεις.

  • Μην μένετε στα λόγια και στις υποσχέσεις του ιδιοκτήτη. Πάντα να ζητάτε συμβόλαιο με όλο το ποσό και ρητά τις δεσμεύσεις του ιδιοκτήτη.
  • Να μην δίνετε καμία προκαταβολή για καμία υπηρεσία σε κανέναν. Είναι τόσα πολλά τα σπίτια, ώστε να μπορείτε να βρείτε το καταλληλότερο με ευνοϊκούς όρους.

Τη Δευτέρα: Επιπλωμένο σπίτι ή όχι; Ποιες είναι οι φοιτητικές προσφορές;

(Η εικόνα είναι προσφορά του freedigitalphotos)

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Από τα βασικά που πρέπει να μεριμνήσει ο φοιτητής στην ξένη πόλη είναι να βρει στέγη. Οι δυνατότητες των εστιών στα ιδρύματα δεν επαρκούν δυστυχώς για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες. Δείτε τι χρειάζεται για να αιτηθείτε στη φοιτητική εστία. Αν πάλι μείνετε εκτός εστίας, σε κάποιο διαμέρισμα, μην ξεχάσετε ότι δικαιούστε επιδότηση ενοικίου. Βέβαια, βασικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε για το νέο σας χώρο είναι το αν θα είναι επιπλωμένο ή θα το επιπλώσετε εσείς, και κυρίως αν θα μείνετε μόνοι ή με συγκάτοικο. Αν δεν έχετε ήδη βρει σπίτι, δεν πειράζει, μιας και δεν χρειάζεται να βιάζεστε για μια τέτοια απόφαση. […]

Comments are closed.