Μεταπτυχιακά στο Βέλγιο: Πλήρης Οδηγός

της Aλεξάνδρας Κουτσουβά, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Νεφέλης Στεφοπούλου

Μεταπτυχιακά στο Βέλγιο: Γιατί να σπουδάσω στο Βέλγιο;

Μεταπτυχιακά στο ΒέλγιοΥπάρχουν πολλοί λόγοι να επιλέξει κανείς το Βέλγιο ως τη χώρα στην οποία θα κάνει το μεταπτυχιακό του: παγκοσμίως φημισμένα πανεπιστήμια, εξαιρετικές ευκαιρίες για διεθνές networking, διάσημες πόλεις με πλούσια κουλτούρα και διαφορετικές γλώσσες, υπέροχο φαγητό, πανέμορφη εξοχή και γενικά μια εξαιρετικής ποιότητας ζωή, χωρίς να παραλείψουμε εννοείται, τις νοστιμότατες Βελγικές βάφλες.

Μπορεί να μη ξέρεις πολλά για το Βέλγιο, παρά μόνο πως είναι διάσημο για τις σοκολάτες και τις μπύρες του! Όμως, η αλήθεια είναι πως αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό για σπουδές, αφού είναι το «σπίτι» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι μόνο. Το Βέλγιο αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές καθώς είναι μία πολύγλωσση κοινωνία όπου τα γαλλικά, τα ολλανδικά και τα γερμανικά είναι ευρέως διαδεδομένα, διαθέτει πανεπιστήμια με μαθήματα στα γαλλικά, τα ολλανδικά, τα φλαμανδικά, τα γερμανικά, ενώ τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν μαθήματα και στα αγγλικά, διαθέτει Ευρωπαϊκά πολιτικά ινστιτούτα όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και εκπαιδευτικά ινστιτούτα όπως το Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ, αλλά επίσης και αρχαία πανεπιστήμια τα οποία κατατάσσονται στα καλύτερα του κόσμου (έξι πανεπιστήμιά του βρίσκονται στα top 200 όλου του κόσμου).

Μεταπτυχιακά στο Βέλγιο: H Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Μεταπτυχιακά στο ΒέλγιοΣτο Βέλγιο Master degree (μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών) παρέχουν τα Hogescholen, τα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα που είναι ειδικευμένα σε μεταπτυχιακές σπουδές, τρία από τα οποία είναι αναγνωρισμένα από το Βελγικό κράτος: το Vlerick Leuven – Gent Management School, το Instituut voor Tropische Geneeskunde και το  Institut voor ontwikkelingsbeleid en-beheer. Για να παρακολουθήσει κανείς μεταπτυχιακές σπουδές θα πρέπει να έχει Academic bachelor degree. Ωστόσο, η εισαγωγή σε ένα μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών μπορεί να εξαρτηθεί από μια προκαταρκτική εξέταση ή από την αξιολόγηση ειδικών προσόντων, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε πανεπιστημίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα περισσότερα μεταπτυχιακά στο Βέλγιο γίνονται στα γαλλικά και έπειτα στα γερμανικά και τα ολλανδικά, ενώ μαθήματα στα αγγλικά γίνονται σε αρκετά πανεπιστήμια, κυρίως όμως στις Βρυξέλλες. Τα μεταπτυχιακά διαρκούν από ένα έως δύο χρόνια.

Μεταπτυχιακά στο Βέλγιο: Τα βελγικά πανεπιστήμια

Ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του Βελγίου είναι το  Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), βρίσκεται υψηλότερα στην κατάταξη με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, στην 80η θέση, αλλά είναι και το παλαιότερο πανεπιστήμιο του Βελγίου. Ένα ακόμη πολύ γνωστό πανεπιστήμιο είναι το University of Ghent, υψηλά βαθμολογημένο, στο οποίο κυριαρχεί η ολλανδική γλώσσα. Επιπρόσθετα, το Université Catholique De Louvain (UCL) είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στο οποίο κυρίαρχη γλώσσα είναι τα γαλλικά. Το Vrije Universiteit Brussel (VUB) είναι ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια του Βελγίου και είναι κυρίως γνωστό ανά τον κόσμο για τις ερευνητικές δραστηριότητες που προσφέρει στους φοιτητές του.

Ονομαστικά, μερικά από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια του Βελγίου είναι:

Μεταπτυχιακά στο Βέλγιο: Οι μεγαλύτερες και γνωστότερες πόλεις του Βελγίου

Βρυξέλλες

Μεταπτυχιακά στο ΒέλγιοΗ πόλη των Βρυξελλών  είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας και διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αδιαμφισβήτητα, οι Βρυξέλλες είναι μία πόλη με φοιτητές από όλο τον κόσμο και μία καθ’ όλα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια των Βρυξελλών είναι το Université Libre de Bruxelles, ένα γαλλόφωνο πανεπιστήμιο με περίπου 20.000 φοιτητές και το Vrije Universiteit Brussel, ένα φλαμανδόφωνο πανεπιστήμιο με περίπου 10.000 φοιτητές.

Μπρυζ

Μεταπτυχιακά στο ΒέλγιοΕίναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας, Δυτική Φλάνδρα και μάλιστα το 2002 ορίστηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η Μπρυζ αποτελεί σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης στη δυτική Φλάνδρα. Στην πόλη, περά από τα κλασσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, υπάρχουν και ορισμένα κολέγια, όπως το VIVES (που προήλθε από συγχώνευση του πρώην καθολικού λυκείου Μπρυζ – Οστένδης (ΚΗΒΟ) και του καθολικού λυκείου (KATHO), και το HOWEST (Hogeschool West-Vlaanderen). Επιπλέον, στην πόλη συναντάμε και το Κολέγιο της Ευρώπης, ένα υψηλού κύρους εκπαιδευτικό ίδρυμα για μεταπτυχιακές σπουδές στα ευρωπαϊκά οικονομικά, στα νομικά και στις πολιτικές επιστήμες.

Αμβέρσα

Μεταπτυχιακά στο ΒέλγιοΗ Αμβέρσα είναι πόλη του Βελγίου και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στη Φλάνδρα. Οι κάτοικοί της υπολογίζονται στους 511.000. Έτσι, είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Φλάνδρας. Η Αμβέρσα είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Σχέλντε και συνδέεται μέσω αυτού με τη Βόρεια θάλασσα. Το λιμάνι της Αμβέρσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο καθώς κατατάσσεται ανάμεσα στα 20 πρώτα παγκοσμίως και 3ο στην Ευρώπη. Το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας (Universiteit Antwerpen) δημιουργήθηκε το 2003 και σήμερα φοιτούν περίπου 13.000 Βέλγοι σπουδαστές και 1.800 ξένοι σπουδαστές, γεγονός που το καθιστά το 3ο πιο πολυπληθές πανεπιστήμιο στη Φλάνδρα.

Μεταπτυχιακά στο Βέλγιο: Αιτήσεις, δικαιολογητικά και υποτροφίες

Σχετικά με τις αιτήσεις στα πανεπιστήμια, είναι γνωστό πως το κάθε πανεπιστήμιο έχει τις δικές του απαιτήσεις, όμως ας δούμε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες και κοινές για όλα:

  • Μία συμπληρωμένη αίτηση για το μεταπτυχιακό για το οποίο ενδιαφέρεται ο υποψήφιος, η οποία υπάρχει συνήθως στη σελίδα του πανεπιστημίου ή αποστέλλεται μέσω email.
  • Ένα επίσημο αντίγραφο των πτυχίων και των προσόντων σου.
  • Μετάφραση αυτών των αντιγράφων στα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ολλανδικά ή τα αγγλικά από έναν επαγγελματία μεταφραστή.
  • Ένα βιογραφικό σημείωμα.
  • Ένα αρχείο που να περιγράφει το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας.
  • Απόδειξη του Ολλανδικού/Αγγλικού/Γαλλικού πτυχίου ξένων γλωσσών ανάλογα με το πρόγραμμα στο οποίο κάνεις αίτηση.
  • Συστατικές επιστολές.
  • Μία συνοδευτική επιστολή στην οποία πρέπει ο υποψήφιος να καταγράψει τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Μεταπτυχιακά στο Βέλγιο: Κόστος ζωής

Όσον αφορά τις τιμές των μεταπτυχιακών, υπολογίζεται πως οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που είναι πολίτες της Ευρώπης, όπως εμείς,  χρειάζεται να πληρώνουν περίπου 850 ευρώ για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Εξαιρέσεις υπάρχουν πάντοτε, όπως για παράδειγμα για το College d’Europe. Όμως, πρέπει να τονίσουμε πως τα πανεπιστήμια του Βελγίου διαθέτουν και πολλές υποτροφίες! Οι υποτροφίες ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες ή και τις προτιμήσεις του καθενός, αφού υπάρχουν υποτροφίες που παρέχονται από τη Βελγική Κυβέρνηση, υποτροφίες που προσφέρονται από τα ίδια τα πανεπιστήμια του Βελγίου αλλά και από Βελγικά Ινστιτούτα και αφορούν μεταπτυχιακούς, και όχι μόνο, φοιτητές από όλο τον κόσμο! Για αναλυτικές πληροφορίες που αφορούν στις top 10 υποτροφίες για σπουδές στο Βέλγιο μπορείτε να δείτε εδώ.

Επιπλέον, το κόστος ζωής είναι σχετικά το ίδιο και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, ακολουθεί μία λίστα με τα μηνιαία έξοδα που πιθανόν έχει ένας φοιτητής στο Βέλγιο:

  • Στέγαση= €400
  • Φαγητό = €300
  • Ιατρική περίθαλψη= €20
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς= €40
  • Ακαδημαϊκά βιβλία= €35
  • Τηλέφωνο/Λογαριασμοί/κλπ.= €55
  • Σύνολο= €850 ανά μήνα

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως φοιτητές οι οποίοι είναι πολίτες της Ευρώπης, δε χρειάζονται VISA για να μπορέσουν να σπουδάσουν στο Βέλγιο!

Τέλος, είναι φανερό πως το Βέλγιο, τα πανεπιστήμιά του, οι γνώσεις που μπορεί κάποιος να λάβει είναι μία από τις καλύτερες επιλογές και τις μοναδικότερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: