Άρχεται η δίκη…

Της Χριστίνας Μουτάφη*

Εικονική Δίκη ΔΠΘ

Μία αληθινή υπόθεση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως ανέλαβαν να  εκδικάσουν φέτος οι τεταρτοετείς φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) του τμήματος Νομικής στα πλαίσια της καθιερωμένης, πλέον, εικονικής ποινικής δίκης η οποία πραγματοποιήθηκε από τους φοιτητές το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 10 το πρωί στο κεντρικό αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής.

Ο θεσμός της εκπαιδευτικής δίκης εικονικής ποινικής δίκης ξεκίνησε να πραγματοποιείται ήδη από τις αρχές του 1990 και το ΔΠΘ ήταν το πρώτο που πραγματοποίησε μια τέτοια δίκη στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία μιας ομάδας καθηγητών, επιστημονικών συνεργατών και μεταπτυχιακών υποτρόφων οι τεταρτοετείς φοιτητές του πανεπιστημίου αναλαμβάνουν να λύσουν μια υπόθεση που στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και φέτος, βασίζεται σε πραγματική δίκη, δηλαδή σε αληθινά γεγονότα.

Φέτος στα πλαίσια της εκπαιδευτικής ποινικής δίκης έλαβαν μέρος 32 φοιτητές σε ρόλους δικαστών, μαρτύρων, εισαγγελέων και κατηγορουμένων, προκειμένου να διαλευκάνουν μια υπόθεση ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό και το δικαστήριο που δικάζει είναι το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης. Ο τομέας ποινικών και εγκληματολογικών επιστημών, εργαστήριο ποινικού και ποινικού δικονομικού δικαίου νομικής σχολής ΔΠΘ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος βρέθηκε αρωγός των συμμετεχόντων, ώστε να τους βοηθήσει να διεξάγουν τη δίκη αλλά και να κατανοήσουν τη διαδικασία όσο καλύτερα γίνεται.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες και η κ. Μαρία Γκαμπράνη , υποψήφια διδάκτορας στην κατεύθυνση της ποινικής δικονομίας στον τομέα των ποινικών και εγκληματολογικών επιστημών, τόνισε πως η διαδικασία αυτή βοηθά τους φοιτητές να εμπεδώσουν σε πρακτικό επίπεδο την ποινική δικονομία. Όπως αναφέρει η ίδια σε όλους τους συμμετέχοντες δίνεται η δικογραφία και αυτοί καλούνται να εντρυφήσουν στην ουσία της υπόθεσης –με προσωπική αλλά και ομαδική έρευνα- μέσα από τους ρόλους που αναλαμβάνουν δηλαδή όλων των παραγόντων της δίκης: του προέδρου, των ενόρκων, των μαρτύρων, των κατηγορουμένων.

Η ιστορία της εκπαιδευτικής ποινικής δίκης έχει αποδείξει ότι οι φοιτητές αναλαμβάνουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το ρόλο τους αν και όπως δηλώνουν είναι αρκετά απαιτητικό και χρειάζεται αρκετό διάβασμα, προετοιμασία και αφοσίωση. Ωστόσο οι φοιτητές του ΔΠΘ αναμένουν κάθε χρόνο με ενθουσιασμό τη διεξαγωγή της δίκης ελπίζοντας να καταφέρουν να λάβουν μέρος.

Εικονική Δίκη ΔΠΘ 2

Η εκπαιδευτική ποινική δίκη διεξάχθηκε στις 2 Απριλίου του 2016 και το μόνο που μένει να ευχηθούμε είναι να συνεχίσει να υφίσταται αυτός ο τόσο σπουδαίος θεσμός, τόσο για το πανεπιστήμιο όσο και για τους ίδιους τους φοιτητές, και τα επόμενα χρόνια.

* Η Χριστίνα Μουτάφη παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!